En Sıcak Konular

'Ergenekon'u dolaylı savunuyor'

19 Nisan 2008 17:00 tsi
'Ergenekon'u dolaylı savunuyor' Yazılarıyla Ertuğrul Özkök’ün ensesinde boza pişiren Tamer Korkmaz, EÖ’nün ‘Gidiyorum’ çıkışını ve Doğan Grubu’nun zikzaklarını iyibilgi’ye değerlendirdi: O zat bir yere gitmiyor. Medya tarihimizin en omurgasızı, en büy

Doğan Grubu'nu mercek altına alan yazılarıyla dikkat çeken Yeni Şafak yazarı Tamer Korkmaz, iyibilgi'ye özel röportaj verdi.

Korkmaz, Ertuğrul Özkök’ün ‘Gidiyorum’ çıkışını, Doğan Grubu’nun yayın politikasındaki değişimleri, Ergenekon ve Nokta davasında gelinen son durumu ve AK Parti’ye açılan kapatma davasını değerlendirdi.

Bugün ilk bölümü yayınlanan röportajında Tamer Korkmaz, özellikle Hürriyet olmak üzere Doğan Grubu hakkında ağır iddialarda bulundu.

Korkmaz’a göre statükonun lokomotif gazetesi olarak Hürriyet, mücadelesini millet için değil tam tersine millete karşı veriyor. Devletin milletle barışmasını istemiyor, kaosa oynuyor. Ergenekon’un aydınlatılmasını, Körfez sermayesinin Türkiye’ye gelmesini istemiyor.

Güncel bir gelişme ile başlayalım. Ertuğrul Özkök geçtiğimiz günlerde, 'Ben gidiyorum. Vazgeçtim mücadeleden. Başkalarına bırakıyorum' diye bir yazı yazdı. Bu yazı iki yönlü bir tehdit olarak algılandı. İlki hükümete: 'Sizinle demokratik mücadeleyi bıraktım. Artık bu işi askerler halletsin' diye. İkincisi ise patronuna karşı: İddialara göre Doğan'ın ciddi bir vergi borcu var ya da paraya ihtiyacı var ve yardımcı olması için 'Başbakanlık'ın önüne yatak yorgan serip Tayyip Erdoğan'dan randevu istiyormuş. 'Patronu böyle yaparken Ertuğrul Özkök bir yandan hükümete karşı muhalefet ediyor; öte yandan patronuna 'Bana karışırsan seni yarı yolda bırakırım' tehdidinde bulundu' deniyor. İddialar böyle. Sizce Özkök'ün son yazıları üzerinden Hürriyet'in tepe kadrosunda neler olup bitiyor? Özkök gönderilir mi?

Hürriyet’in başındaki zat bir yere gitmiyor. Şu aşamada gönderileceğini de sanmıyorum. 18 yıldır koruduğu o koltuktaki icraatları kendisini Türk medyasının gelmiş geçmiş en büyük çürütücüsü yaptı. Ertuğrul Özkök, bir omurgasızlık abidesidir…

Ergenekon çetesi hakkında uzunca süre tek telime yazmayan bir genel yayın yönetmeninden söz ediyoruz.  Sonunda söz etti ve Ergenekon’u dolaylı olarak savunmaya kalktı. Bu örneğime dikkat edin. Böyle bir resmin gazetecilik faaliyeti ile herhangi bir ilgisi olduğu söylenemez.

Bir ara muhalefeti Cumhuriyet Gazetesi'nin darbeyi çağrıştıran çizgisine kadar vardıran Hürriyet, sonra bir anda makas değiştirdi. Hatta, 'Yumurtalık kartı'nın açıldığı o günü, iyibilgi 'Kibar' rica: 'Son vana'yı da kapatma!' başlıklı haberi ile tarihe not düşmeyi ihmal etmedi. Hürriyet, dahası Doğan Grubu 'Yumurtalık'taki rafineriyi almak için hükümete zeytin dalı uzattı' deniyor. Bu konuda görüşleriniz neler?

Doğan Grubu’nun hükümetle ilişkileri bağlamında konuşulacak çok şey var, elbette. Ancak bunların tamamını konuşmak bile grubun ve grubun amiral gemisi gazetenin yıllardır medyada çok farklı bir pozisyonu temsil ettiği gerçeğinin yanında yüzeysel kalacaktır.

Nedir bu gerçek?

Statüko’nun lokomotif gazetesi olarak Hürriyet şimdilerde artık Statüko’nun yıllanmış egemenliğini kaybettiğinin farkında olan bir grubun başat yayın organı olarak bir “mücadele” veriyor. Mücadelesini millet için değil tam tersine “millet”e karşı veriyor…

Nasıl?

Devletin milletle barışmasını istemiyorlar. Kaosa oynuyorlar. İstikrarsızlıktan fal tutuyorlar. Darbeci Ergenekon çetesinin ilişkilerinin aydınlatılmasını istemiyorlar. Amerikan piyasalarından son beş yılda yüzde 65 oranında çekilmiş bulunan Körfez sermayesinin Türkiye’ye yönelmeye başlamış olmasından da rahatsızlar…

Neden böyle bir şey yapsınlar? Sonuçta Aydın Doğan bir işadamı?

Evet. Çok ilginç bir durum değil mi. İş dünyasının zirvelerinde gezinen bir patronun ve gazetelerinin böyle bir gelişmeden mutlu olması beklenir değil mi? Ama hayır olmuyorlar. Sadece bu gerçek bile Doğan medyasının özellikle de Hürriyet’in medya olmaktan daha farklı bir işlevi bulunduğunu gösteriyor.

Yarın: Ergenekon’da ‘büyük resme’ ulaşıldı!

Tamer Korkmaz'la geçtiğimiz haftalarda yaptığımız özel röportajı okumak için tıklayınız!

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 5,135 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,375 µs