En Sıcak Konular

Çekirge istilası kapıya dayandı

19 Nisan 2008 11:03 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilkbahar aylarında çöl çekirgesi akını olabileceği ihtimali üzerine gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalarını yürütüyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, Türkiye, çöl çekirgesi sürülerinin yeryüzündeki yayılış alanlarının en kuzeyinde bulunuyor ve genellikle istila riski yüksek düzeyde olmuyor.

Birçok kültür bitkisine zarar verebilen genellikle Nisan ve Ekim aylarında ülkemizde görülebilen çekirgeler, bugüne kadar Türkiye'de önemli bir zarara yol açmadı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, her ne kadar bugüne kadar önemli zarar vermese de çekirgelere karşı önlemlerini alıyor. Bakanlık, ''Çekirge Mücadelesi Programı ve Uygulama Prensipleri'' çalışması kapsamında il müdürlükleriyle koordineli bir çalışma yürütüyor.

Bakanlık il müdürlüklerine gönderdiği yazıda, ilkbahar aylarında çöl çekirgesi akını olabileceği ihtimali düşünülerek gerekli tedbirlerin alınmasını, komşu ülkelerden bilgi akışının sağlanmasını, ilgili birimlerin ve müdürlüklerin uyarılmasını istiyor.

İllerde yerli çekirge çıkışlarının muhtemel olduğu yerlerin kontrol altında bulundurulması, bu konuda üreticilerin uyarılması, mücadelede teknik bilgi ve alet yönünden üreticiye yardımcı olunması gerektiğini bildiren Bakanlık, bu yıl Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olmak üzere toplam 175 bin dekarda çekirgeye karşı kimyasal mücadele öngörüyor.

2008 yılı çekirge mücadele programında, Antalya'da 14 bin 650 dekar, Aydın'da 15 bin dekar, Hakkari'de 9 bin dekar, Diyarbakır'da 15 bin dekar, Balıkesir'de 10 bin dekar, Karaman'da bin dekar, Konya'da 3 bin 50 dekar alanda mücadele yapılacağı belirtiliyor.

Çekirge Mücadelesi Programı ve Uygulama Prensipleri kapsamında bu yıl çekirge mücadelesi, meralar ve köyün ortak alanlarında yapılacak, zorunluluk olmadıkça (geç kalınmamışsa ve çekirgeler sebze ve tütün gibi kültür alanlarına girmemişse) kepekli yem uygulamalarından kaçınılarak, mücadelede atomizörler kullanılacak.

Bakanlığın, il müdürlükleriyle birlikte, herhangi bir istilaya karşı, kültürel önlemler olarak, toplu haldeki yumurtlama yerlerinin sürülerek yumurtaların yok edilmesi yöntemini tercih edeceği bildiriliyor. Bu durumun çekirge yoğunluğunu azaltmak yönünden faydalı olduğu belirtiliyor. Zararlı çekirge nimflerinin görülmeye başlamasından ve sürveylerle uygun yoğunluğun saptanmasından sonra ise ilaçlı mücadeleye geçilmesi daha uygun görünüyor.

Bakanlık yetkilileri, çekirgelerin oldukça fazla doğal düşmanlarının bulunduğunu ve bunların bir dereceye kadar zararlıyı baskı altında tutabildiğini belirterek, ''Ayrıca çok sayıda kuş çeşidi özellikle sığırcık, alaca sığırcık, leylek, karga, serçe gibi kuşlar çekirge nimf ve erginlerinin önemli doğal düşmanlarıdır'' dedi.

AA



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs