Hazır kıyma sağlığı tehdit ediyor! | " /> iyibilgi zoom" /> Hazır kıyma sağlığı tehdit ediyor! | "/> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Hazır kıyma sağlığı tehdit ediyor!

19 Nisan 2008 09:50 tsi
Hazır kıyma sağlığı tehdit ediyor! Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Cem Şen hazır kıymanın sağlık açısından büyük risk taşıdığını belirtti. İşte o riskler! iyibilgi zoom

Şen, " Veteriner Hekim Sorumlu Yöneticisi bulunmayan işletmelerde satılan ya da gözünüzün önünde çekilmeyen hazır kıymaları almayın. Hileye en uygun et ürünü hazır kıymadır" dedi. Şen, denetim eksikliği ve uygulanan cezaların caydırıcılıktan uzak olması yüzünden marketlerden hipermarketlere, kasaplardan semt pazarlarına kadar çoğu alanda bir başıboşluk bulunduğunu ve bazı işletmelerde sorumlu yönetici Veteriner Hekim bulunmadığını ifade etti.

BVHO Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Kürsüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M.K. Cem Şen, Bursa ve ilçelerinde bazı marketlerle kasaplarda satışa sunulan hazır kıymaların insan sağlığı açısından çok büyük riskler taşıdığı söyledi.

Doç. Dr. Şen, "Kıyma, her türlü hileye çok açık bir gıda maddesidir. Açıkta, hazır kıyma satışı yasaktır. Hazır çekilmiş kıyma kesinlikle satın alınmamalıdır. Satın almamakla kalmayıp hazır kıyma satışı yapan işyerlerinin Tarım İl Müdürlüklerine bildirilmesi gerekir" diye konuştu. Doç. Dr. Şen şöyle devam etti:
"'Türk Gıda Kodeksi Taze Et, Hazırlanmış Et ve Et Karışımları Tebliği'ne göre Kıymanın ambalajlı olarak mümkün olan en kısa sürede, soğutulmuş ise iç sıcaklığı +2 Cº'a derin dondurulmuş ise -18 Cº'a düşürülerek tüketime sunulması gerekmektedir.. Mevzuata göre, hangi şartlarda hazırlandığı bilinmeyen ve kontrolsüz olarak tüketiciye sunulan hazır kıymanın, kasap, market ve hipermarketlerde açıkta ve hazır olarak satışının yasaklandı.
Bu düzenleme ile halk sağlığı güvence altına alındığı gibi haksız rekabetin de önüne geçilmiştir.

BVHO Başkanı Doç. Dr. M.K Cem Şen, hazır kıymanın bazı işletmelerde hala 8-10 YTL'den satıldığına dikkat çektiği açıklamasında, "Bu ucuzluk nereden geliyor?Ucuz fiyatlara tüketime sunulan hazır kıymaların içinde çok miktarda hayvansal yağ, tavuk taşlıkları, soya unu ve sakatat ürünlerinin olmadığından nasıl emin olabilirsiniz" diye konuştu.

Şen, tüketicilerin Sorumlu Yönetici Çalışma İzin Belgesi olmayan işletmelerden et ve et ürünü almamaları, en ufak bir şüphe duyduklarında, işletmede sorumlu yöneticilik yapan Veteriner Hekimlerle irtibata geçmeleri uyarısında da bulundu.

Denetimler Artırılsın

İstanbul'da bir süre önce Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneğince yapılan bir çalışmada satışa sunulan sağlıksız kıyma oranının çok yüksek olduğunun ortaya konduğunu anımsatan Doç. Dr. Şen, şu bilgileri verdi:

"Çiftlikten sofraya güvenli gıda tüketimi için "etkin denetim" olmazsa olmaz koşuldur. Bu nedenle Tarım İl Müdürlükleri kontrol şubeleri ve ilgili birimler konu üzerinde hassas şekilde durmalı ve mevcut denetimler artmalıdır. Bu denetimlere BVHO olarak her türlü desteği vereceğimize de belirtmek istiyorum."

Mezbahada Denetim Şart

Doç. Dr. Şen ayrıca et ve ürünlerinin sadece satış aşamasında değil, kesim öncesinde hayvanların ve kesildikten hemen sonra karkasların veteriner Hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini önemle vurguladı.
Şen " Güvenli gıdaya ulaşmada tüketicilere de önemli görevler düşmektedir. Üzerinde ambalaj bilgisi olmayan, son kullanma tarihi yazılmayan ve promosyon adı altında satılan hayvansal ürünlere rağbet gösterilmemesi ve hastalık riski yüksek olan bu gıdaları alırken fiyatlardaki ucuzluğun sorgulanması gerekir" dedi

Sağlığın Sesi



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,405 µs