En Sıcak Konular

İlahiyatçılar: İslam'in ruhuna aykırı

19 Nisan 2008 08:49 tsi
İlahiyatçılar: İslam'in ruhuna aykırı Namazı anlattığı derste öğrencilere 'Azrail ve ölüm' konulu şiddet sahneleri içeren bir film izlettiren din kültürü dersi öğretmenine ilahiyatçılardan tepki geldi. Konuyla ilgili Nihat Hatipoğlu, Hayri Kırbaşoğlu ve Mehmet Paksu'nun görüşleri şöyle...

Gaziantep'te Hasan Ali Yücel Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin, öğrencilere namaz kılmayan bir gencin başına geleceklerin anlatıldığı, “Azrail ve ölüm” konulu şiddet içeren film seyrettirmesi ilahiyatçılar tarafından tepkiyle karşılandı.

İlahiyatçılar, sevgi üzerine kurulu İslam Dininin bir korku unsuru olarak insanlara anlatılmasının dinin ruhuna uygun olmadığını söylediler.

Cahil insanların dini anlatmasının tehlikeli sonuçlar doğuracağına dikkat çeken ilahiyatçılar dini korkutarak anlatmanın insanları dinden soğutacağını da söyledi.

Tartışmalara neden olan filmde kötü alışkanlıkları olan, namaz kılmayan ve bu konuda babasının uyarılarını dinlemeyen bir gencin canını almaya giden Azrail'in çeşitli sûrelerden verdiği örneklerle insanoğlunun nasıl cezalandırıldığı gösteriliyor.

Gencin canını alan Azrail'in tehditkâr bir melek olarak gösterildiği ölüm konulu CD'nin Din Kültürü öğretmeni tarafından öğrencilere seyrettirilmesi tepkiyle karşılanmıştı.

Müjdeleyin korkutmayın

Nihat Hatipoğlu: İslam'ın temel prensibi 'müjdeleyin korkutmayın, zorlaştırmayın kolaylaştırın'dır. Din anlatılırken bu prensipten yola çıkılmalı. Özellikle çocuklara din anlatılırken daha hassas davranılmalı.

Cennet cehennem kavramı bile çocuklara ergenlik yaşından sonra anlatılmalı. Sürekli korkunun anlatılması çocukların psikolojisini bozar. Allah'ı, dini sevdirmek varken yanlış bilgi ve yöntemle insanı dinden soğutuyorlar. Korkutarak dini anlatmak insanı dine yaklaştırmaz. Kur'an'da sürekli Allah'ın rahmetinin gazabından önde olduğu vurgulanır.

Dini bilmeyenler anlatmaya kalkıyor

Prof. Hayri Kırbaşoğlu: Din eğitimi başlı başına hassas bir eğitim. Özellikle çocuklara dini öğretirken dinin sadece cezalandırma boyutunu öne çıkarıp insanları ümitsizliğe sevketmek tehlikeli.

Ülkemizde din konusu maalesef insanların rahat at oynattığı bir alan haline gelmiş durumda. Dini bilmeyen insanlar da dini anlatmaya kalkıyor. Tabii durum böyle olunca kötü sonuçlarla karşılaşabiliriz.

Din üzerinden yanlış bilgi kirlenmesine yol açmak ciddi bir vebaldir. Halkımız da din adına ortaya çıkan her şeyi teslimiyet içinde kabul etmemeli tepki ve tavrını ortaya koymalıdır. Korku faktörünün ön plana çıkarılarak dinin anlatılması çok yanlış.

Ancak bu dinde bir cezalandırma ve cehennemin anlatılmayacağı anlamına da gelmez. Burada denge çok önemli. Ne sadaca cennet, ne de sadece cehennem anlatılmalı. Ama en önemlisi doğru bilgiyle din anlatılmalı.

Dinden soğutmak vebaldir

Mehmet Paksu: Ne Kuran'da ne de peygamberimizin hayatında korkutarak eğitim var. Sevgi ve muhabbete dayanan İslam'ı korku ve dehşet öğeleriyle anlatmak insanlarda ters tepki yapar. Korkuyla insanlara bir şey yaptıramazsınız.

Hele namaz gibi bir ibadet, huzura kavuşmunun bir aracı olarak insanlara sunulur. İslam dinini kavramamış olanlar bu şekilde yanlış yöntemlerle dini anlatır. Dini böyle yanlış anlatarak insanların dinden soğumalarına neden olmak bir vebaldir.

Öğretmene disiplin soruşturması

Korku ve dehşet sahneleriyle dolu bu VCD'yi izleyen öğrenci velilerinin şikayetçi olması üzerine Gaziantep Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı.

Öğretmen hakkında disiplin soruşturması başlattıklarını bildiren Hasan Ali Yücel Lisesi Müdürü Ömer Demir, VCD'yi kendisinin de izlediğini belirtirken, “Her saniyesi korku dolu. Durumun ciddiyetinin farkındayız. Gereken soruşturma yürütülüyor” dedi.

Yeni Şafak 



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,041 µs