En Sıcak Konular

301. madde değişikliği kabul edildi!

18 Nisan 2008 22:47 tsi
301. madde değişikliği kabul edildi! Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305. maddelerine ilişkin değişiklik teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'ndan değişikliğe uğrayarak geçti.

Komisyon, verilen önergeler doğrultusunda 305. maddede değişiklik öngören 2. maddeyi yürürlükten kaldırdı. Bu maddede öngörülen 'kovuşturma izninin Cumhurbaşkanı tarafından verilmesi' hükmü, 301. maddeye "Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır" şeklinde eklendi.

Adalet Komisyonu'nun 12 saati aşan görüşmelerinde MHP'nin sert muhalefeti dikkat çekti. Parti temsilcileri, düzenlemedeki 'Türklük' ifadesinin 'Türk Milleti' şeklinde değiştirilmesinin, Türklüğe ihanet olduğu iddiasını dile getirdi. Uzun süren görüşmeler sonrasında AK Partili komisyon üyeleri, teklifin değiştirilmesine yönelik bir önerge verdi.

Önergede, 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyetini, TBMM'yi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını aşağılama' suçuna 'saygınlıklarını sarsar biçimde' ifadesi eklendi. Ancak Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in itirazı üzerine bu ifadeler önergeden çıkarıldı. Buna göre, 301. maddeye ilişkin teklifteki suç unsurları aynen kaldı.

Öngörülen 'altı aydan iki yıla kadar hapis cezası' da korundu. Ancak TCK'nın 305. maddesinde değişiklik öngören ve sözkonusu suçlarda kovuşturma için 'Cumhurbaşkanının izni'nin öngörüldüğü 2. madde tekliften çıkarıldı. Bunun yerine 1. maddeye, sözkonusu iznin cumhurbaşkanından değil Adalet Bakanı'ndan ve kovuşturma aşamasında değil soruşturma aşamasında alınması hükmü koyuldu. Önerge bu haliyle AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edilerek Genel Kurul'a sevk edildi.

cihan



Bu haber 1,785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,624 µs