En Sıcak Konular

'Irak askerleri mevzilerini terketti'

18 Nisan 2008 20:13 tsi
Dün gece şiddetli kum fırtınasını fırsat bilen Sadr kuvvetleri hükümet kuvvetlerine saldırdı, bunun üzerine Irak askerleri mevzilerini terketti.

Irak polisi, Sadr semtinde bir bölük Irak hükümet askerinin, bir kum fırtınası sırasında Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı milislerin saldırısı üzerine mevzilerini terkettiğini açıkladı.

Polis komutanı, dün gece meydana gelen çatışmalarda iki kişinin öldüğünü ve dokuz kişinin yaralandığını bildirdi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, bilgi vermeye yetkili olmadığını belirterek ölenler arasında asker olup olmadığını açıklamadı.

MEHDİ ORDUSUNDAN ASKERLERE 'FİRAR EDİN' ÇAĞRISI

Mehdi Ordusu, bugün hükümet askerlerine çağrıda bulunarak birliklerinden firar etmelerini istedi ve Başbakan Nuri Maliki hükümetini 'Saddam'ın hükümetine' benzetti.

Mehdi Ordusu'nun askerlere çağrısında, "Hükümet ordu kuvvetleri ve polis komandolarındaki kardeşlerimiz. Sizi pişman olmaya ve ulusal çizgiye gelmeye ve acı çeken halkınızı kucaklamaya çağırıyoruz." denildi. Bildiri notları bütün şehire dağıtıldı.

Irak hükümet yetkilileri, geçen ay Basra şehrinde Şii milislere karşı saldırılarda bin 300'den fazla Irak asker ve polisinin savaşmayı reddettiğini doğrulamıştı.

Polis yetkilisi, Sadr'ın Mehdi Ordusu'na bağlı milislerin gece yarısından hemen önce Sadr semtindeki ordu mevzilerine saldırı düzenlendiğini belirtti. Saldırı sonrasında, bölgeden sorumlu askerlerin Nasır polis istasyonundaki komuta merkezi dahil mevzilerini terkettikleri bildirildi.

Açıklamalara göre, mevzilerini terkeden Irak askerlerinin sayısı bilinmiyor. Normal bir piyade bölüğü 150 askerden meydana geliyor. Ancak bazen bu sayı çoğu yerde 80-90 olabiliyor.

Askerlerin, kum fırtınası sırasında Sadr'a bağlı milislerin saldırısına topçu ateşi ile cevap verdiğini belirten yetkili, askerlere destek için helikopter veya insansız uçağın bölgeye gelmediğini kaydetti.

Bağdat'ta dün gece son iki ayın en şiddetli kum fırtınası meydana geldi. Sadr semtinde askerlere yönelik saldırı bu sırada başladı. Kalın kum bulutları görüşü azalttı ve uluslararası havaalanı uçuşlara kapatıldı. Askeri uçuşlar da durdu.

Mehdi ordusu ile Irak hükümet kuvvetleri arasında çatışmaların başladığı 3 haftadan beri Sadr semtinde karadaki Amerikan ve Iraklı askerlere sık sık savaş helikopteri desteği sağlanıyor.

Kum fırtınasını fırsat bilen milisler, askere saldırmakla kalmayıp 'çok güvenli' Yeşil Bölge'yi de havan topu ateşine tuttu.

Sadr'a bağı Şii liderler hükümete çağrıda bulunarak Sadr semti ve diğer Şiilerin yoğun yaşadığı bölgelerde ayırma duvarları inşaatlarının durdurulmasını istediler.

Hükümet kuvvetleri sayı ve ateş üstünlüğüne rağmen Başbakan Maliki'nin emri ile başlattıkları saldırılarda Basra şehrinin kontrolünü ele geçiremedi.

dunyabulteni



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,657 µs