En Sıcak Konular

Cumhuriyet'ten yine aynı numara!

18 Nisan 2008 17:46 tsi
Cumhuriyet gazetesi yazarı Deniz Som, '8 yıl önce yazılan ve tazminata mahkum edilen' bir kitabı yeni yazılmış ve içinde yeni bilgiler varmış gibi sundu.

Cumhuriyet, yalan ve hakaretten mahkum olan kitabı yeni diye sundu
Cumhuriyet gazetesi yazarı Deniz Som, Fethullah Gülen hakkında '8 yıl önce yazılan ve tazminata mahkum edilen' bir kitabı yeni yazılmış ve içinde yeni bilgiler varmış gibi sundu.

Som, dün köşe yazısında daha önce adı Akın Birdal suikastına da karışmış, Türk İntikam Tugayı isimli örgütün kurucuları arasında yer alan Semih Tufan Gülaltay'ın 'Fethullah müslüman mı?' başlıklı kitabını konu etti. Gülaltay, milliyetçi söylemler geliştirmesiyle biliniyor. Ancak kitabı sol görüşleriyle tanınan Türk Solu Dergisi'ni de çıkaran İleri Yayınları arasında 2000 yılında çıkmıştı. Fethullah Gülen'i Bahai olmakla itham eden kitap hakkında Beyoğlu 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde, "kitapta yer alan iddiaların gerçek dışı olduğu ve Gülen'in kişilik haklarının ihlal edildiği" nedeniyle manevi tazminat davası açıldı.

Yargılama 7 yıl sürdü. Bu süreçte Gülaltay, yalanlarına bazı kurumları da alet etmek istedi. Mahkeme iddiaların araştırılması için Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatına yazı yazarak, "Fethullah Gülen'in gizli soruşturmalarda Bahai olup olmadığı, dinlerarası diyalog adı altında Tevrat ittifakını yaratma çabası içinde olup olmadığı yönündeki bilgileri ve Bahai dini ve bu dine mensup kişilerle ilişkileri konusunda bilgi ve belgeleri" istedi. Her üç kurum da Bahai inancıyla ya da dinlerarası diyalog adı altında Tevrat ittifakını yaratma çabası içinde olduğuna dair herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı yönünde cevap verdi. "Bilirkişi raporunda Fethullah Gülen'in Bahai olduğunu ispat için gösterilen verilerin ilmi izahtan uzak olduğu, kitabın Fethullah Gülen'in kişilik haklarına saldırı sözcükleri ve ana fikrini içerdiği, basının haber verme, bilgilendirme, kamu yararı, güncellik kriterlerini aşan kişisel haklara tecavüz ağırlıklı olduğu belirtilmiş" denilen mahkeme kararına göre, Şemsettin Gülaltay ve kitabı basan İleri Yayıncılık Reklamcılık Ltd. Şti. 5 bin YTL manevi tazminata mahkum edildi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Deniz Som'un "Bahailik, çarpıcı bir konu... İlginç bir araştırma... Ayrıntılı bir çalışma... Sonunda, uzmanlarca uzun uzadıya tartışılacak bir kitap ortaya çıkmış: Fethullah Müslüman mı ?" diyerek gündeme getirdiği kitap hakkında mahkumiyet kararı bulunmasına ve 8 yıl önceki bir hadise olmasına rağmen bu günlerde gündeme getirilmesi manidar bulunuyor.

samanyolu haber



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,727 µs