En Sıcak Konular

HRW: 301 değişikliği yetersiz

18 Nisan 2008 17:09 tsi
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) TCK'nın 301. maddesinde yapılması önerilen değişikliklerin, ifade özgürlüğü konusundaki sınırlamaları kaldırmaya yetmeceğini vurguladı.

Uluslararası insan hakları örgütünün Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu yetkilisi Holly Cartner, AKP hükümetinin önerdiği değişikliklerin yasa maddesindeki temel kusurları gidermeye yetmeyeceğini dile getirdi.

"Hükümetin gönülsüzce gerçekleştirdiği düzenleme tam bir hayal kırıklığı" diyen Cartner, hükümetin reform sürecini canlandırma ve ifade özgürlüğü konusundaki hassasiyetinin altını çizme yolunda önemli bir fırsatı kaçırdığını savundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre değişiklik önerileri, 301. maddedeki kelimelerle oynuyor, ancak maddenin sorunlu unsurlarını koruyor.

Maddedeki "Türklük" ifadesinin "Türk milleti", "Cumhuriyet" ifadesinin de "Türkiye Cumhuriyeti" şeklinde değiştirildiğini hatırlatan örgüt, ceza üst sınırının üç yıldan iki yıla indirilmesini ise şöyle yorumluyor:

"Bu değişiklik, suçu ilk kez işleyenlerin cezasının doğrudan askıya alınacağı anlamına geliyor. Ancak bu suçu ikinci kez işleyen bir kişi hapse girebilir."

'Avrupa'ya benzemiyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk hükümetinin başka Avrupa ülkelerinde de 301'e benzeyen düzenlemeler bulunduğu şeklindeki savunmasını ise şu sözlerle yanıtlıyor:

"Hükümet bu ülkelerde benzer çağdışı yasalara hiç başvurulmadığını ya da çok ender başvurulduğunu unutuyor. Türkiye'de ise durum farklı. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2006 yılında 1.533 kişi 301. maddeden yargılandı. 2007'nin ilk üç ayındaki sayı ise 1.189'du."

"Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, devletin ifade özgürlüğüne müdahalesine sadece son derece istisnai durumlarda izin verir.

"İfade özgürlüğü haklarını barışçıl bir şekilde kullanan bireylerin cezai kovuşturmaya uğraması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali anlamına gelir."

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'de ifade özgürlüğünü sınırlayan başka yasalar da olduğuna dikkat çekiyor. Örgüte göre bunlar:


Terörle Mücadele Yasası ve Türk Ceza Kanunu'ndaki ilgili maddeleri
TCK'nın Atatürk'e hakareti düzenleyen maddesi
TCK'nın halkı askerlikten soğutma suçunu tanımlayan 318. maddesi
TCK'nın adil yargılamayı etkilemekle ilgili 288. maddesi
TCK'nın halkı sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, dil ve bölgesel farklılıklara dayanarak kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunu tanımlayan 216. maddesi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre Türkiye'deki temel sorunlardan biri, savcı ve hakimlerin ifade özgürlüğünü sınırlamaya yönelik söz konusu düzenlemeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin öngördüğü gibi sınırlı bir şekilde yorumlamamaları.

BBC

 



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,285 µs