En Sıcak Konular

İlk Suudi Arabistan Film festivali

18 Nisan 2008 17:02 tsi
Suudi Arabistan ilk kez film festivali düzenliyor. 20 Mayıs’ta başlayacak olan festival 5 gün sürecek. Festivalde, altmışın üzerinde belgesel ve 10 film gösterilecek.

Sinema salonlarının dahi bulunmadığı körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’ın Dammam şehri, ilk resmi film festivaline ev sahipliği için hazırlanıyor. Festivalin organizatörlerinden Ahmad el-Mulla, “Bu festival Suudi sinemasını ve sinema kültürünü tanıtmak için önemli bir adım” dedi.

Mayıs’ın 20’sinde başlayacak 5 günlük festival, devlete ait Dammam Edebiyat Kulübü sponsorluğunda ve Suudi Arabistan Kültür Ve Sanat Bakanlığı izniyle düzenleniyor.

Festivalde, altmışın üzerinde belgesel ve 10 filmin gösterilmesi bekleniyor. Senelik olarak planlanan etkinliğe, bölge ülkelerinden ilk kez eleştirmenler de katılacak. Ayrıca bölge ülkelerinden çeşitli filmlerin de gösterilmesi planlanıyor. Filmler iki ayrı salonda hem kadınlara hem de erkeklere aynı anda gösterilecek.

 

Suudi Arabistan’da son yıllardaki özel kulüp ve kafeleri saymazsak sinema salonları ve sinema endüstrisi bulunmuyor. 2007 yapımı Suudi belgeseli “500 km.’lik sinema”, bir film görmek için sınırı aşıp 500 km yol giden bir gencin hikâyesini anlatıyor.

Tartışmalar

Festival organizatörleri, etkinliğin yerel sinema endüstrisi için ilk adım olmasını umuyorlar. Mulla, “Aslında senede bir defadan daha sık benzer etkinliklere ihtiyacımız var” diyor.

Yönetmen ve eleştirmen Mamdouh Salem, muhafazakâr Suudi toplumuyla sinema arasında bir sıkıntı olmadığını düşünüyor. Salem, “Toplumumuzu dış dünyaya anlatmak için sinema çok iyi bir araç” diyor.

Sert muhafazakârların karşı çıkışlarına rağmen, yakın geçmişte Suudiler ülke dışında birçok film çekmeye başladılar. Milyarder Prens el-Velid bin Talal’a ait Rotana Filmcilik, 2006 yılında ilk Suudi uzun metrajlı filmini çekmişti. “Keyfe'l-Hal” adlı sosyal komedi ise ilk Suudi bayan yönetmenin çektiği film. Birleşik Arap Emirlikleri’nde çekilen filmi merak eden Suudiler sınırı geçip sinema salonlarına koşmuştu.

Her ne kadar festival tarihte ilk olsa da eleştiriler de yok değil. Yazar Muhammed el-Munkari, festival hakkında, “Meydan sirkinden öte bir şey değil” diyor. Munkari, Dammam Edebiyat Kulübü’nün toplumun parasını harcayacak daha iyi yerler bulması gerektiğini söylüyor.

Geçtiğimiz sene Şura Heyeti’nde, sinemalara izin verilmesi konusunda bir tartışma yaşanmıştı. Bir kısım ulema destek olurken, diğerleri İslam ülkesinde sinemanın yeri olamaz diye karşı çıkmışlardı.

TİMETURK



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,023 µs