depresyon | " /> depresyon | "/>

En Sıcak Konular

Çağın en önemli hastalığı depresyon

18 Nisan 2008 14:06 tsi
Çağın en önemli hastalığı  depresyon Kendini üzgün, hüzünlü hissetmekten büyük bir suç işlemiş gibi umutsuz, en büyük cezaya çarptırılmaya layık hissetmeye kadar uzanan olumsuz duygu yelpazesi 'depresyon'u akla getirmelidir. Depresyon nasıl olur? Tedavi sonrası düzelir mi?

Kendini üzgün, hüzünlü hissetmekten büyük bir suç işlemiş gibi umutsuz, en büyük cezaya çarptırılmaya layık hissetmeye kadar uzanan olumsuz duygu yelpazesi 'depresyon'u akla getirmelidir. Belirtileri nelerdir? 'Atipik depresyon' dediğimiz diğer bir yaygın depresyon grubu vardır ki, kişiler duygusal çökkünlüğü kısmen veya çok az hissederler; daha ziyade gezici ağrılar, yorgunluk, unutkanlık, uykusuzluk gibi organsal belirtiler ön plandadır. 'Maskeli' veya 'örtülü' de denilen bu gizli depresyonu da sayarsak toplumun yarıya yakını bir şekilde depresyonla tanışmış durumda diyebiliriz.

Neden oluşur?

Meslek hayatımın ilk yıllarında bir iç hastalıkları uzmanı doktor arkadaşım "Bize gelen poliklinik hastaların % 50 si psikiyatrik vaka" demişti. Bugün durum daha iyi değil. Gerçekte depresyon bir beyin hastalığıdır. Serotonin, noradrenalin gibi kimyasalların azalması depresyona neden olur. Bu kimyasalların beyin omurilik sıvısındaki seviyesi kişinin ruh durumuyla paralellik gösterir. 1980'lerde normal biçimde ölenlerle intihar sonucu ölenlerin beyin omurilik sıvısında serotonin düzeyi karşılaştırıldığında, intiharla ölenlerde 15 misli daha az serotonin metaboliti tespit edildi. Daha sonra yapılan araştırmalar bu bilgiyi doğruladı.

Tedavisi nasıl?

İnsan beyninde bazı kimyasallar artar veya azalır, bu kimyasalın arttığı veya azaldığı bölge ve sinir bağlantılarına göre belirtiler ortaya çıkar. Sinir hücre bağlantılarının kimyasal ve elektriksel iletisini düzelten ilaçlar depresyonu tedavi eder.

Hasta tedaviden sonra tam olarak düzelir mi?

Depresyon tedavisinden sonra 'Evdeki taşların rengini fark edebildim, pencereden bakıp manzara ne güzelmiş diyebildim, artık halı sahada top oynama isteğim geldi' gibi canlanma sözlerini hastalarımızdan hep duyarız.

Hasta kendini tedavi edebilir mi?

Depresyonun nüksetmemesi, dirençli depresyonun iyi tedavisi için hastaların doğru bilgilenmesi çok önemlidir. Depresyonun acısını yaşamayan bilemez. Depresyonlu hasta kendi kendini tedavi edemez, ama kendi kendine yardım etmesi gerekir.

DEPRESYONDA İNSAN KENDİNİ NASIL HİSSEDER?

Depresyonda şiddetli üzüntü ya da umutsuzluk hissi vardır ve en az iki hafta sürer. Kişinin çalışmak, yemek yemek, uyumak gibi günlük hayat etkinlikleri bozulur. Depresif kişiler ümitsiz olmaya ve kimseden yardım göremeyeceklerine inanmaya eğilimlidirler. Böyle hissettikleri için de kendilerini suçlarlar. Sosyal etkinliklere katılmaktan kaçınır, aile ve arkadaşlarından uzaklaşırlar. Hatta kimi zaman ölümü ya da intiharı düşünebilirler.

DEPRESYON NEDiR?

Depresyon; evet gerçekten de nedir depresyon? Artık herkes "Depresyondayım" diyor. Aslında depresyon, temel belirtileri isteksizlik, hayattan zevk alamamak, içinden hiçbir şey gelmemek olan bir hastalık halidir. Hastalığın üzerine basarak söylemek gerekirse, bir beyin bozukluğudur. Beyinin ön alanlarında, alın ve şakak bölgelerinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Depresif bozukluk hem vücudu, hem düşünceleri, hem de duygu durumunu (mood) etkileyebilir. Kişinin yemek yemesinden uyumasına, fiziksel dayanıklılığından sağlıklı düşünce üretebilmesine kadar her şeyini bozabilir. Depresyon, kesinlikle "geçici üzüntü" ile aynı şey değildir. Kimi zaman kendimizi dibe vurmuş gibi hissedebiliriz, bu her zaman depresyonda olduğumuz anlamına gelmez. Depresyonda olan kişiler, kendilerini yalnızca hayatın akışına bırakarak iyileşemeyebilirler. 'Kendi kendine iyileşme' depresyon geçiren hastaların yarısında mümkündür. Ancak tedavi olunmadığında belirtiler (semptomlar) haftalarca, aylarca, hatta yıllarca sürebilir. Oysa uygun tedavi, depresyondaki birçok insana yardımcı olabilir.

Bugün



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,153 µs