En Sıcak Konular

367 karşıtı yeni raportör

18 Nisan 2008 09:04 tsi
367 karşıtı yeni raportör Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yeni raportör atamasında kararını özgürlükten yana kullandı... İşte yeni raportör hakkında bilgiler...

Abdullah Gül’ün Köşk’e çıkışını engelleyen 367 kararını ‘yargıçlar oligarşisi’ olarak tanımlayan Dr. Ali Rıza Çoban, eleştirdiği Anayasa Mahkemesi’ne raportör oldu. Çoban, “Eleştiri yapmam atanmama engel olamaz. Bu duygusal değil, bilimsel bir iş” açıklamasını yaptı

Abdullah Gül’ün 22 Temmuz seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı seçilmesini engelleyen Anayasa Mahkemesi’nin “367” kararını, yazdığı makalede sert ifadelerle eleştiren Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban, eleştirdiği Mahkeme’ye Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç tarafından raportör olarak atandı. Çoban, “Terazi” adlı Hukuk Dergisi’nin Eylül 2007 sayısında, “Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı Seçimine İlişkin Kararının Anayasal Demokrasi Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı bir makale yazdı.

Dr. Çoban, 2007 Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasının, “367 milletvekilinin katılımı olmadan yapıldığı” gerekçesiyle iptal edilmesinin, Anayasa’ya aykırı bir karar olduğunu savundu. Yüksek Mahkeme’nin bu kararla “İçtüzük oluşturduğunu” söyleyen Çoban, mahkemenin böyle bir yetkisi olmadığını ileri sürdü. Çoban, makalesinde şu eleştirilere yer verdi:

Yargıçlar oligarşisi yolunda adIm: Mahkemenin Anayasa ve İçtüzük hükmü ihdas etme yönündeki bu aktivizminin anayasal demokrasinin gelişmesine yardımcı olmadığını aksine, parlamentonun yetkilerini gasp ederek demokratik rejimi tehlikeye attığını, daha ileri giderek Anayasa’nın 2’nci maddesine aykırı olarak rejimin niteliğini yargıçlar oligarşisine dönüştürme yolunda önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz.

Yargısal denetimin sınırı: Yargısal aktivizm ancak anayasal demokrasinin hedefleri doğrultusunda, yani temel hakların korunması amacıyla ve sınırlı olarak meşrulaştırılabilir. Dünyanın önde gelen anayasal denetim organları parlamentonun aldığı kararlara müdahale etmeme konusunda titiz davranır.

Mahkeme meşruiyetini Anayasa’dan alır: Temel siyasal kararlar çoğunluk tarafından alınır, anayasa yapımı da yargıçların değil demokratik organların işidir. Eğer yargıçlar Anayasa’yı uygulamak yerine Anayasa yapmaya kalkarsa rejimin adı oligarşi olacaktır. Anayasal bir demokraside Mahkeme meşruiyetini Anayasa’dan almaktadır.

Saygınlığı korudum

Yazdığı makalenin üzerinden 7 ay geçmişken Yüksek Mahkeme’ye raportör olarak atanan Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban, şu açıklamayı yaptı: “Hukukçu bir akademisyen olarak bilimsel eleştiri hakkını kullandım. Mahkemeye raportör olmam duygusal bir ilişki değil, bilimsel bir iştir. Akademisyen olarak mahkemenin bir kararını eleştirmem, o mahkemede raportör olmama engel değil. Ayrıca raportörler, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına tarafgir olmak durumunda da değiller. O makaleyi mahkemenin saygınlığını korumak için yazdım ve bilimsel eleştiri hakkımı kullandım.”

MEB BURSLU

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Çoban (37), Denizli doğumlu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Doktorasını ise MEB bursu ile gittiği İngiltere’de University of Leeds’de yaptı.

Akşam

 



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,874 µs