En Sıcak Konular

"Bor karşıtı lobilere dikkat!"

17 Nisan 2008 20:00 tsi
Türkiye'yi sevmeyenlerin borun toksit olduğunu ve zararlı atık ürettiğini söyleyen bir lobi oluşturduğunu ifade eden Güler, ''Bu lobi faaliyetleri artırılırsa bor elimizde kalabilir, ama biz buna izin vermeyeceğiz'' dedi.

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen ''2. Ulusal Bor Çalıştayı'' Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünde başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, borun, Türkiye'nin zenginliğine zenginlik katacak, Türkiye'nin kalkınmasında önemli rol oynayacak ve Türkiye'ye mukayeseli üstünlük kazandıracak çok önemli bir maden olduğunu söyledi.

Bor madeninin daha iyi değerlendirilebilmesi için 2003 yılında BOREN'in kurulduğunu hatırlatan Güler, BOREN'in, MTA gibi kurumlar, TÜBİTAK ve üniversitelerle ortaklaşa çalışarak boru bir sanayi ürünü haline getirmeye ve ticarileştirmeye çalıştığını kaydetti.

Borun sadece bir maden olmadığını anlatan Güler, bor hammaddesi ile tıpta, tarımda, kimya sektöründe kullanılacak 2 bine yakın ürünün oluşturulduğunu bildirdi.

-''BİZE KARŞI BOR LOBİLERİ OLUŞTURULDU''-

Bor madenciliğinden bor kimyasallarına geçildiğini ve şu anda BOREN'in elinde 198 adet proje bulunduğunu belirten Güler, boru katma değeri yüksek ürünler haline getirmek için bu projelerin bir kısmının değerlendirildiğini, bir kısmının da değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi.

Türkiye'yi sevmeyenlerin borun toksit olduğunu ve zararlı atık ürettiğini söyleyen bir lobi oluşturduğunu ifade eden Güler, ''Bu lobi faaliyetleri artırılırsa bor elimizde kalabilir, ama biz buna izin vermeyeceğiz'' dedi.

-''MESUT SÜRPRİZLER VERMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ''-

Konuşmasında Türkiye'deki maden arama çalışmaları hakkında da bilgi veren Enerji Bakanı, Türkiye'de sondaj derinliğinin 180 metre, AB ülkelerinde ise bin 200 metre olduğuna dikkat çekerek, ''Bizim de derinlere inmemiz lazım. Yüzeysel madencilikten, derin saha madenciliğine geçeceğiz'' diye konuştu.

Önümüzdeki yıllarda 1 milyon metre sondaj hedeflediklerini kaydeden Güler, özel sektörü de 2 bin 500, 3 bin 500 metre derinlere inecek makineler yapmaya teşvik ettiklerini söyledi.

Maden aramalarında ''devrim'' niteliğinde çalışmalar yaptıklarını, fakat
bu çalışmaların Türkiye'nin ''suni gündemleri'' arasında pek farkedilmediğini ifade eden Güler, şöyle konuştu:

''Ülkemizin yeraltı zenginlikleri fazla. Ama bunları önce kolları sıvayarak, terleyerek değerlendirmemiz lazım. Biz şimdi bütün topları ateşledik. Ülkemizi layık olduğu noktaya mutlaka getirmemiz lazım. Yaptığımız işler Türkiye'nin suni gündemleri arasında pek görünmüyor, ama madencilik alanında yaptığımız işler ileride daha iyi anlaşılacak.
Atatürk, MTA'yı kurulduğu zaman (Sizden mesut sürprizler bekliyoruz) demiş. Bu söz beni hep çok etkilemiştir. Mesut sürprizler vermek için çalışıyoruz.''

 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs