domates devi Koç'a ortak oldu | " /> domates devi Koç'a ortak oldu | "/>

En Sıcak Konular

ABD’li domates devi Koç'a ortak oldu

17 Nisan 2008 17:53 tsi
ABD’li domates devi Koç'a ortak oldu Türkiye bir tahıl krizinin içinden geçiyor. ABD'li domotes devi The Morning Star Company ise Koç'a ortak olarak Türk piyasasına giriş yapıyor. Niye peki? Bunun da GDO'larla bir ilgisi çıkmasın sakın...

Koç Holding şirketlerinden Tat Konserve, Harranova Besi ve Tarım Ürünleri’ndeki yüzde 10 hissesini, ABD’li domates işleme devi The Morning Star Company’e 2.5 milyon dolara satarak, stratejik işbirliği yaptı.

GAP Bölgesi’nde 80 milyon dolar yatırımla yılda 1 milyon ton domates üretmeyi hedefleyen Tat Konserve, Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş.’de yüzde 68.15’le çoğunluk hissesine sahip bulunuyordu. Harranova’nın diğer ortakları da yine Kço Topluluğu şirketlerinden Temel Ticaret ve Koç Holding.

DENEYİMİNDEN FAYDALANILACAK: Harranova’nın yüzde 10 hissesini The Morning Star Company’ye satan Tat Konserve, bu işbirliği ile GAP Bölgesi’nde hayata geçireceği Türkiye’nin ve bölgenin en büyük zirai ve sınai yatırımında teknoloji, ziraat, üretim, satış ve pazarlama alanlarında ABD’li ortağının bilgi ve deneyiminden yararlanacak.

ABD’Lİ ORTAK HEYECANLI: Yılda 3 milyon ton domates salçası üreten The Morning Star Company’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Chris Rufer, "Tat Konserve ile birlikte bu girişimde yer aldığımız için heyecan duyuyoruz" dedi. Rufer, "Harronova’yı şirketi başarıya ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Tat ile birlikte çalışarak Türkiye’de dünya standartlarında bir domates işleme tesisi kurmak istiyoruz" diye konuştu.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ATILIM: Koç Holding Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Ömer Bozer, bu işbirliğinin gerek Tat Konserve açısından gerek bölgenin kalkınması açısından ve nihayetinde Türkiye’deki tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesi açısından çok önemli bir atılım olduğunu vurguladı. The Morning Star Company’nin sektörde dünya lideri bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Ömer Bozer, "Dünyada adı domates sanayii ile birlikte anılan The Morning Star Company ile yaptığımız anlaşmayı GAP Bölgesi’ndeki projemiz için çok önemli bir aşama olarak görmekteyiz" dedi.

REKABET AVANTAJI: Bozer, şöyle konuştu: "The Morning Star’ın konusundaki deneyimi, yeni teknolojileri üretim süreçlerine adapte edebilme ve üst düzey verimlilik elde etme başarısı Türkiye’nin en büyük domates işleyicisi Tat Konserve’nin Harranova’da faaliyete geçireceği yatırımın başarısı için çok kuvvetli bir referans teşkil ediyor. Bu ortaklık, sadece Tat’ın değil, Türkiye’deki tarım ve tarıma dayalı sanayinin hedeflerini yükseltmek açısından çok önemli bir gelişmedir. Türkiye tarıma dayalı sanayi ürünlerinde rekabetçi avantajı yakalayarak ihracatını artırabilme potansiyeline sahip olacaktır."

GAP’ın gelişimi Kaliforniya gibi olacak

TAT Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, "Bu ortaklık GAP’taki projenin hayata geçmesi açısından çok önemli. GAP’ın gelişimi Kaliforniya gibi olacak" dedi. Güçlü Toker, şunları söyledi: "GAP Bölgesi’ne bugüne kadar devletin yaptığı yatırım tutarı 20 milyar doları buldu. Tat Konserve olarak artık bu bölgeye yapılan yatırımın sınai bir karşılığının olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle bölgede dünyanın sayılı domates ekim ve işleme yatırımlarından birini başlattık. Bu süreçte, Kaliforniya Bölgesinde bulunan ve ünü tüm dünyaya yayılmış büyük bir kuruluşla işbirliği yapmaktan hem memnuniyet hem de gurur duyuyoruz. GAP Bölgesi’ndeki yatırımımıza inandıkları, bu bölgedeki hedeflerimizle ilgili bizimle aynı heyecanı duydukları için bir araya geldik. Bu işbirliği, şüphesiz bizim GAP yatırımımızda hedeflerimize ulaşmamız adına bize büyük katkıda bulunacaktır." 

Hürriyet



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,461 µs