En Sıcak Konular

Turgut Özal ölümünün 15. yılında anılıyor

17 Nisan 2008 15:46 tsi
Turgut Özal ölümünün 15. yılında anılıyor Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Türkiye'nin demokrasi tarihine damgasını vurdu. Ekonomik ve sosyal alanda gerçekleştirdiği reformların önemi yeni yeni anlaşılıyor. Vefatının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen bügünün Türkiyesi hala Özal'ın izleri taşıyor.

Türkiye, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı vefatının 15. yıldönümünde hasretle anıyor. Özal'ı anma programları bu yıl daha kapsamlı...

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Özal'ın ölümünün 15. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, üstlendiği tüm görevlerde ülkenin kalkınması, milletin yücelmesi için çalıştığını belirtti.

Gül, Özal'ın seçkin bir devlet ve siyaset adamı olarak Türk siyasi tarihine damgasını vurduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Turgut Özal, üstlendiği tüm görevlerde ülkemizin kalkınması, milletimizin yücelmesi için çalışmıştır.

Türk milleti, ülkemize hizmetlerinden dolayı Turgut Özal'a minnet ve şükran duymaktadır. Milletimiz, Turgut Özal'ı ve hizmetlerini unutmayacak, kendisini daima sevgiyle hatırlayacaktır.

Vefatının 15. yıl dönümünde, Türkiye Cumhuriyeti'nin Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı saygı ve rahmetle anıyor, ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum.''


TBMM Başkanı Köksal Toptan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, ortaya koyduğu siyasal anlayış ile Türkiye'de siyasetin gelişmesine, daha dinamik ve etkili bir yönetim anlayışının yerleşmesine hizmet ettiğini bildirdi.

Köksal Toptan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı, ölümünün yıldönümünde yayımladığı bir mesajla andı. TBMM Başkanı Toptan'ın mesajı şöyle: "Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden olan 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal'ı ölüm yıldönümünde rahmetle anıyorum. Uzun yıllar ülkemize hizmet eden merhum Turgut Özal Türkiye'nin dünya ile bütünleşmesine önemli katkılarda bulunmuştur.

Merhum Özal, ortaya koyduğu siyasal anlayış ile ülkemizde siyasetin gelişmesine, daha dinamik ve etkili bir yönetim anlayışının yerleşmesine hizmet etmiştir. Merhum Özal, hizmetleri ve siyaset anlayışı ile milletimizin gönlünde seçkin bir yer edinmiştir. Bu duygularla, yakın tarihimizin önemli siyaset adamlarından olan 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ı ölüm yıldönümünde, bir kez daha rahmetle anıyor, ailesine ve milletimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, Cumhuriyetin çağdaşlaşma yolculuğunda bir döneme damgasını vurduğunu, Türkiye'nin gelişmesine ve dünyayla bütünleşmesine çok önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, Özal'ın vefatının 15. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:

''Merhum Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal, izlediği değişim siyaseti ve her kademede yaptığı görevlerle milletimizin refah ve özgürlük standartlarının yükselmesine çok büyük hizmetlerde bulunmuştur.

Cumhuriyetimizin çağdaşlaşma yolculuğunda bir döneme damgasını vurmuş, ülkemizin gelişmesine ve dünyayla bütünleşmesine çok önemli katkılarda bulunmuştur.

Ülkemizin kalkınma, demokratikleşme ve modernleşme sürecine yaptığı önemli katkılarla milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinen önemli bir devlet ve siyaset adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ı vefatının yıl dönümünde rahmet ve saygıyla anıyorum.''

Anavatan Partisinin kurucu genel başkanı, eski Başbakan, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 15. yılında Topkapı'daki Anıtmezarı'nda düzenlenen törenlerle anıldı.

Anıtmezardaki resmi tören Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'in Cumhurbaşkanlığı çelenginin anıta koyması ve saygı duruşuyla başladı.

Törene katılanlar daha sonra Özal ailesi temsilcilerine taziyelerini sundular.

Törene Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, oğulları Ahmet ve Efe Özal, gelini Sinem Özal, torunları Semra ve Turgut Özal'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski bakanlar Lütfullah Kayalar, Ekrem Pakdemirli, İbrahim Özdemir, Ali Coşkun, Abdülkadir Aksu, Anavatan Genel Başkan Yardımcısı Murat Akdeniz, Anavatan Partisi İstanbul İl Başkanı Sinan Gedikli, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, iş adamı Zeynel Abidin Erdem, eski milletvekili Turhan Çömez ile partililer ve vatandaşlar katıldı.

-ANAVATAN'IN ANMA TÖRENİ-

Anıtmezarda ikinci tören ise Anavatan Partisi İstanbul İl Başkanlığınca düzenlendi. Tören, Anavatan Partisi Genel Başkanlığı çelenginin anıta konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan ANAVATAN Genel Başkan Yardımcısı Murat Akdeniz, Turgut Özal'ın partinin genel başkanı olmasından öte Türkiye'yi yeni kurulan dünya düzenine taşıyacak bir vizyona sahip, fikir, devlet ve aksiyon adamı olduğunu söyledi. Akdeniz, Özal'ın, Türkiye'yi ''Büyük Türkiye'' yapacak ve muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracak fikirler ortaya koyduğunu kaydetti.

Semra Özal ve oğlu Efe Özal ve torunları, Anavatan Partisi İl Başkanlığının töreninin başlamasından kısa bir süre sonra Anıtmezar'dan ayrılırken, Ahmet Özal törenin bitimine kadar kaldı.

Bu arada, törene katılanlara kuru kayısı ve lokma ikram edildi.

-''TURGUT ÖZAL YAŞIYOR OLSAYDI...''-

Ahmet Özal, basın mensuplarının soruları üzerine yaptığı açıklamada, babasının ölümünden 15 yıl sonra her geçen gün daha etkili ve kalabalık törenlerle anıldığını söyledi.

Bu katılımın Türk insanının Özal'ı anladığını gösterdiğini belirten Ahmet Özal, ''Kendisi, 'Bazı insanlar benim yapmaya çalıştıklarımı, getirmeye çalıştığım dengeleri, önemini ve değerini ben öldükten 5-10 yıl sonra anlayacaklar' demişti. 15 yıl sonra bazı insanlar bunu anlamaya başladı'' dedi.

Ahmet Özal, sözlerine şöyle devam etti:
''Turgut Özal bugün yaşıyor olsaydı; büyük ihtimalle bugün AB meselesi bitmişti, belki Güneydoğu meselesi diye bir şey yoktu. Yaşayacağımız 2008 ve 2009'daki kriz olmazdı, bunun önlemi hemen alınırdı. Terör konusunda, 1984 yılından itibaren en büyük mücadele Özal döneminde verilmişti. Mücadelede kullanılan silahlar, özel timler, eğitimler bu dönemde alındı. Teröre hiçbir zaman taviz verilmemiştir. Çok daha çetin bir savaş devam ederdi ama belki de onlara gerek kalmazdı. O noktaya, o olayların olmasına gerek kalmadan bazı şeyler bitirilirdi. Can kaybı olmadan bitirilirdi.

Rahmetli Özal olmasaydı ne olurdu? Bu yayını yapamazdık burada özel televizyonlar olmazdı, uydular olmazdı, cep telefonları, otobanlar olmazdı.''

Ahmet Özal, ''Turgut Özal yaşıyor olsaydı Anavatan Partisi daha farklı bir konumda olur muydu?'' sorusuna, ''O muhakkak. Onu artık herkes biliyor, görüyor. Mühim olan onun fikirlerini, görüşlerinin bizim bundan sonra devam ettirmemizdir, anmak değil...'' karşılığını verdi.

Ahmet Özal, Anavatan Partisinin genel başkanlığına ilk kongrede aday olacağını dile getirerek, ''Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Anavatan Partisi Özal'ın çizgisine dönecek. O çizgiden çıktıktan sonra işte bakın yüzde 47'lik parti yüzde 5'e düştü. Belki de daha da aşağıya düştü. Bunu tekrar yukarı çıkarmanın yolu, rahmetlinin çizgisini geri getirmektir. Halkta onu istiyor zaten'' diye konuştu.

Anavatan Partisi İzmir İl Teşkilatı, partilerinin kurucusu 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı ölümünün 15. yılında da unutmadı.

Partililer, Özal'ın ölüm yıldönümü dolayısıyla il binası önünde lokma dağıttı. Ayrıca partili ve diğer vatandaşların Özal'la ilgili duygu ve düşüncelerini yazması için hatıra defteri açıldı.

Bütün yurtta olduğu gibi İzmir'de de teşkilatlar olarak kurucularını sevgi ve hasretle andıklarını belirten Anavatan İzmir İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Özdilek, "Bugün Anavatan Partisi ile ilgili vatandaşın gözünde hâlâ bir ışık ve sevgi varsa bu, kurucumuz Turgut Özal'ın sayesindedir." dedi.

Türk siyasetinin, içinde bulunduğu çıkmazdan Özal'ın düşünceleriyle kurtulabileceğini söyleyen Özdilek, emaneti elinde bulunduran partililer olarak en önemli görevlerinin, onun yapamadıklarını hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ''çağdaşlığı, muhafazakarlığı ve yenilikçiliği kişiliğinde sentezleyen, bunu tutum ve davranışlarına da yansıtan önemli bir devlet adamı olduğunu'' belirtti.

Soylu, Özal'ın ölümünün 15. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı. Soylu'nun mesajı şöyle:

''Siyaset, iş ve toplum hayatımızda yeşerttiği zihniyet devrimiyle ilklere imzasını atan, çağdaşlığı, muhafazakarlığı ve yenilikçiliği kişiliğinde sentezleyen, bunu tutum ve davranışlarına da yansıtan önemli bir devlet adamıydı.

Milletimizin demokrasi yürüyüşünde mühim bir mihenk taşı olan, fikir, din ve vicdan ile müteşebbis hürriyetinin sağlanması bakımından önemli kazanımlar sağlayan Sekizinci Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal'ı vefatının 15. yılında rahmet ve minnetle anıyoruz.''

ÖZAL GÖNÜLLERDE

20 Nisan Pazar günü Kocatepe Camii'nde mevlit töreni var. Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği tarafından organize edilen mevlide 250 bin kişinin katılması bekleniyor. Derneğin en önemli etkinliğini 'Yeni Türkiye'nin Mimarı Turgut Özal' adlı belgesel oluşturuyor. Belgesel, Samanyolu Televizyonu'nun yanı sıra TRT 1 ve Kanal A'da da ekrana gelecek. Belgeselde yakın çalışma arkadaşları ve akrabaları Özal'ı anlatıyor. 12 bölüm ve 480 dakikadan oluşan belgesel için 40'a yakın isimle röportaj yapıldı.

Özal için Türkiye'nin her yanında yüzlerce hatm-i şerif okunduğu da belirtildi. Hatimlerin duası, Diyanet yetkililerinin katılımıyla mezarı başında yapılacak.

Samanyolu Haber



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,429 µs