En Sıcak Konular

Ceyhan’a dev petrol depoları

17 Nisan 2008 14:45 tsi
Dünyanın önemli petrol terminallerinden biri olma yolundaki Ceyhan’da Delta Petrol gücünü artırıyor. Şirket depolama kapasitesini ağustosta iki katına çıkaracak

Delta Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab henüz inşası süren petrol ürünleri depolama tesislerinde kapasitenin ağustos ayında 650 bin tona cıkacağını söyledi.

Kerkük-Yumurtalık, Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi önemli petrol boru hatlarının bitiş noktası olan Ceyhan’da birçok şirket yatırıma başladı. Birçok rafineri projesinin gündemde olduğu bölgede Delta Petrol de depolama tesisi kapasitesini artırıyor.

Delta Petrol Yönetim kurulu Başkanı Habbab, kurmakta oldukları tesisin 4 yılda kendini amorti edeceğini belirterek “Yıllık 35-40 milyon dolar ciro verecek” dedi. Habbab ton başına depolama fiyatlarının 3 dolarla 7 dolar arasında değiştiğini de sözlerine ekledi.
Halen inşaatı süren yeni depolama tanklarının bir kısmı mayıs’ta diğer kısmı da ağustos’ta devreye girecek. Böylece tesislerde şu anda 300 bin ton olan kapasite 650 bin tona çıkacak.
2010 yılında ise depolama tesislerinde 1 milyon ton kapasiteye ulaşılırken, 2 kilometrelik iskele de tamamlanmış olacak. Bu proje için ayrılan toplam yatırım tutarı 100 milyon dolar.

‘Biyodizel bitecek’
Alternatif enerji yatırımlarıyla ilgilendiklerini belirten Habbab, İzmir Torbalı’da biyodizel ürettiklerini hatırlattı. Mehmet Habbab 10 yıl içerisinde bu sektörden çıkacaklarını söyledi. Habbab, tarım alanlarının yakıt üretimi için kullanılması konusunda, “Yavaş yavaş ekonomik olmaktan çıkar. Biz çıkmazsak 10 seneye kadar devlet vergi koyacak, engeller koyacak. Biyodizel bitecek” dedi.

Gölovası’nda köylüye arsa piyangosu petrolden çıktı
Ceyhan’daki petrol yatırımları bölgede arsa sahibi köylüleri de milyoner yaptı. Botaş’ın Ceyhan tesislerine komşu olan  Gölovası köyünden Erol Seyhan, enerji yatırımları  başlamadan önce dönümü 3-5 bin YTL olan arsa fiyatlarının şimdi 50-60 bin YTL olduğunu söyledi.

Arsasını sattığında elde edeceği geliri nasıl değerlendireceği sorusuna karşılık olarak Seyhan “Aman canım bu devirde 3 trilyon da para mı” şeklinde karşılık verdi. Enerji Bakanı’nın demeçlerinden örnekler veren Seyhan “en azından internetten” enerji haberlerini takip ettiklerini de söyledi.

60-70 dönüm arazisi olduğunu belirten Seyhan köye zaman zaman arsa almak için gelenler olduğunu belirterek, “Zaten buna takıldık, bunun yüzünden bir iş de yapamıyoruz... Aha sattık aha satacağız, aha zengin olacağız...” dedi. Seyhan köyünü terk etmeyi düşünmediğini de sözlerine ekledi.
Nüfusu yaklaşık 1000 kişi olan Gölovası’nda 10 bin dönüm arsa olduğunu belirtiliyor.

Komşu köy Sugözü’nde ise arsa satışları yoğun olarak 2 yıldır sürüyor. Son zamanlarda en büyük arsa satışını gerçekleştirmiş olan Celil Kırgıl arsa satışından 1.6 milyon gelir elde ettiğini  söyledi. 80 yaşındaki Kırgıl 6 çocuğundan her birine 100’er bin YTL  vermiş.

Milliyet



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,571 µs