En Sıcak Konular

‘Laiklik’ dedi, Milliyet rahatladı!

17 Nisan 2008 14:38 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Rice, 2006’daki Türkiye ziyaretinin ardından kullanmaya başladığı ‘çoğunluğu Müslüman olan demokratik ülke’ vurgusundan ilk kez vazgeçerek Türkiye’yi yeniden ‘laik demokrasi’ olarak tanımladı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Amerikan - Türk Konseyi’ndeki (ATC) konuşmasında yaptığı “laik demokrasi” vurgusu, Atatürk ve Thomas Jefferson arasında kurduğu paralellik, AKP’nin kapatılmasıyla ilgili soruya verdiği yanıt, “Washington tavır mı değiştiriyor?” sorularını da gündeme getirdi.

‘Rice’ın kararı’
Milliyet’e bilgi veren kaynaklar, bir süredir Türkiye’de de sıkça dile getirilen, ABD yönetiminin açıklamalarındaki “laiklik vurgusu neden kaldırıldı?” sorusuna açıklık getirdi. Bakan Condoleezza Rice’ın 2006’da Türkiye’ye yaptığı geziden sonra açıklamalardan “laiklik” ibaresinin kaldırıldığına dikkat çeken kaynaklar, bunun Rice’ın “şahsi kararı” olduğunu belirtti. ABD yetkililerine göre, yönetimin Türkiye ile ilgili açıklamalarındaki “laiklik” vurgusunun yerini “çoğunluğu Müslüman olan demokratik ülke” tanımı aldı.
Bütün bu tartışmalar devam ederken ATC toplantısında yaptığı konuşmada, “84 yıllık tarihinde Türkler her yeni nesli Atatürk’ün laik ve demokratik prensipleri üzerine inşa etmeye devam ediyor.
Her ülkedeki gibi bu devam eden bir süreçtir” diyen Rice, 301. maddenin değiştirilmesi ile ilgili olarak da “Kişilerin fikirlerini açıklaması, devlete hakaret değil, vatandaşlığın varacağı en üst seviyelerden biridir” diye konuştu. Rice, konuşmasında üç kez “laiklik” kelimesini kullandı ve “laik demokrasi”nın altını ısrarla çizdi.
“2007 yılını olgunlaşarak geçiren Türk demokrasisi daha da güçlenmiştir. Geciken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı, ama sıkıntılar sürüyor.
Yine de Türk halkı, Türk seçmeni laik demokratik prensipler kapsamında sorunu çözecektir” diyen Rice, “Türkiye ve ABD olarak bazen hedeflerimizin peşinde koşarken fikir ayrılığına düşüyoruz. Dostlar arasında bunlar da olur, ama insan hakları, demokrasiye bağlılığımız ortaktır. Bu hedefler dahilinde zaman zaman sıkıntılar yaşayacağız” diye konuştu.
Rice AKP hakkında açılan kapatma davası için de “Konu elbette Türklerin bileceği bir iş. Ama biz meselenin Türkiye’nin laik demokratik prensipleri ve laik demokratik kapsamı içinde çözülmesine inanıyor ve umut ediyoruz. Bu, herkesin çıkarınadır. Seçmenin tercihleri duyulacaktır. Türkiye’nin demokratik kurumları vardır ve konu da bu yolla çözülmesini umut ediyoruz” yanıtını verdi.

Kulislerde ne konuşuluyor?
Washington kaynakları, Bush ve Rice’ın dava sürecinde AKP’ye açık destek verilmesini istediğini, ancak Savunma Bakanlığı ve neo-con kanadın bazı isimlerinin “ters tepebilir” gerekçesiyle buna karşı çıktığını belirtiyor.
Bu nedenle Washington’daki pek çok düşünce kuruluşu ve Türkiye’yi yakından tanıyan çevrenin davayla ilgili yaptıkları çağrılara rağmen ABD yönetimi, “seçmen takdiri” ve “demokratik kurumlar” vurgusu yapmayı yeterli buluyor. Kulislerde konuşulan bir diğer konu da, “AKP’nin kapatılması halinde girilebilecek bir seçim sürecine etki ediyor görüntüsü vermemek.”

Milliyet



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,897 µs