En Sıcak Konular

Rafineri zengini köylüler

17 Nisan 2008 14:28 tsi
Enerji ve petro kimya şirketlerin arazi toplamaya başlaması fiyatları tavan yaptırdı. Arazilerin dönümü 2000’de bin YTL iken, bugün 55 bin YTL’ye fırladı. Talih kuşu ise Sugözü köyüne vurdu. Köylüler zengin oldu.

 

Enerjİ devlerinin gözdesi olan Ceyhan’da talih kuşu Sugözü ve Gölova köylerine kondu. Petrol Ofisi, Çalık Grubu, Turcas-Socar ve Cevahır Holding’in rafineri kurmak için lisans başvurusu yaptığı Ceyhan’da rafinerilerin yanı sıra petro kimya tesisi ve elektrik santralleri de kurulması gündemde. Şimdilik sadece Çalık Grubu’nun lisans aldığı Ceyhan’da rafineri ve enerji santralı için lisans bekleyenler de bölgedeki köylülerden arazi almaya başladı.

Son model araç aldı

Yoğun talep ile 2000’de bin YTL olan arazilerin dönüm fiyatı 2005’te 20-30 bin YTL’ye şimdilerde ise 55 bin YTL’ye kadar çıkmış. Yani 8 yılda 55 kat artmış. Bu da ilk etapta Sugözü Termik Santrali’nin komşusu olan Sugözü Köyü’ne yansıdı. Yaklaşık 1000 dönüm tapulu arazisi olan Sugözü Köyü’nden bugüne kadar 400 dönümlük arazi satın alındı.

 

Sugözü’nün son milyoneri ise 15 dönümlük arazisini 1.6 milyon YTL’ye satan Celil Kırgıl. 80 yaşındaki Celil Kırgıl, yaklaşık 20 gün önce arazisini burada rafineri kurmak isteyen Petrol Ofisi’ne satmış. 6 çocuğuna 100 bin YTL veren ve kalan parasını Ziraat Bankası’na yatıran Celil Kırgıl kapının önüne de 2008 model bir Renault Megane çekti. Bu arada Celil Ağa’nın hali hazırda 45 dönümlük arazisi daha var...

25 milyon YTL’lik satış

250 haneli Sugözü Köyü’nde yaklaşık 900 kişinin yaşadığını söyleyen eski muhtarlardan Durhan Burhan, bölgede ilk arazi alımlarının Sugözü Termik Santrali ile başladığını, ardından Hay Gemicilik’in geldiğini belirtti. Burhan, “Diler Enerji buradan büyük arazi topladı. 200 dönüm arazi aldı. Sonra Petrol Ofisi civarda arazi aldı. Dönümün fiyatı 55 bin YTL’ye kadar çıktı. 60 bin YTL isteyenler oldu ama vermeyip gittiler. 20 gündür pek kimse gelmiyor” dedi. Son iki yıla yoğunlaşan bu talep bir anda yaklaşık tapulu arazisi bin dönüm olan Sugözü’ne bölgenin en değerli köyü yapmış. Köylüler, dönümü 55 bin YTL’den 400 dönüm arazi sattı. Sugözülü’ler böylece yaklaşık 25 milyon YTL’lik bir servete kavuştu. Bu para köyün sokaklarına da yansımış. Arazi satanlar evlerini yenilerken, Ceyhan’dan, Mersin’den konut alanlar, traktörünü yenileyenler var.

 

Enerji haberlerini
dakika dakika izliyorlar

SugÖzü’nün komşusu Gölovası Köyü’nün adı ise rafineri ve enerji santrali kurulacak yerler arasında geçiyor. Adeta beklemeye geçen ve neredeyse ’enerji ile ilgili tüm haberleri dakika dakikasına’ takip eden köylüler de arazileri için dönümüne 60 bin YTL fiyat biçiyor. Turcas-Socar’ın bölgeden arazi almasını bekleyen köylüler, rafineri başvurusunun ÇED raporuna da takılmasına içten içe kızıyor. 250 haneli Gölovası Köylüsü’nün mısır, buğday ekerek geçindiğini anlatan Seyhan, ”Çok gelip giden var ama bizim köyden henüz satış yapan olmadı. Ancak arazilerin dönümü 20 bin YTL’den 60 bin YTL’ye çıktı“ diyor.
Arazilerinin bugünkü değeri 3.6 milyon YTL olan Erol Seyhan, ’Talih kuşu mu kondu?’ sorularına, “3.6 milyon YTL para mı? Ceyhan’da ev fiyatları 50 bin YTL’den 150 bin YTL’ye çıktı. Buradaki fiyatları gören komşu köylerde arazilerin değeri 2 bin YTL’den 10 bin YTL’ye ulaştı” yanıtını veriyor.

Vatan



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,227 µs