8 - Laiklik: 5 | " /> 8 - Laiklik: 5 | "/>

En Sıcak Konular

Demokrasi: 8 - Laiklik: 5

17 Nisan 2008 13:08 tsi
Demokrasi: 8 - Laiklik: 5 Rice Türkiye'ye laiklik mesajı mı verdi yoksa demokrasi mi? Konuşmadan bir gün önce Taraf'ta Ömer Taşpınar bir öneri getirdi: Konuşmada geçen Laiklik ve demokrasi kelimelerini sayalım. Biz de saydık Demokrasi 8- Laiklik 5

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice önceki gün Washington'da Türk-Amerikan İş Konseyi'nde yaptığı ve Ak Parti kapatma davası ilgili de görüşlerini açıkladığı konuşmayı dünkü gazeteler birbirinden farklı mesajları ön planan çıkararak verdi. Gazetelerin bir kısmı Rice'ın konuşmasını "ABD'den Laiklik Vurgusu" başlıklarıyla verirken, bir diğer kısmı ise Rice'ın demokrasi vurgularını ön plana çıkaran haberler yaptı.


Rice'ın konuşmasından bir gün önce Taraf'ta Ömer Taşpınar "Bakalım Kondi Ne Diyecek" başlıklı köşe yazısında ise konuşmanın farklı açılardan yorumlanacağını ve deşifre edilmeye çalışılacağını önceden tahmin etmişti.


Rice'ın net mesajlar vermeyeceğini, böylece her iki tarafın da kendine göre konuşmayı youmlayacağını yazan Taşpınar ABD'nin mesajlarının deşifresi için de de bir yol önermişti. Rice'ın konuşmasında kaç kez laiklik ve demokrasi kelimelerini kullandığını saymak.


TARAF SAYDI Taşpınar'ın önerisini yerine getiren Taraf, Rice'ın konuşmasıyla aslında ne mesaj vermek istediğini deşifre etmek için konuşma metninde geçen laiklik ve demokrasi kelimelerini saydı. Rice tartışmalı konuşmasında beş kez laiklikten bahsederken, sekiz kez ise demokrasi kelimesini kullanmış. Rice ayrıca iki kez de Atatürk'ten bahsetmiş.

PEKİ RİCE NE DEMİŞTİ? Rice ise Ak Parti kapatma davasıyla ilgili biri ana konuşma metninde bir de bir soruya cevap olarak dengeli mesajlar vermeye çalıştı. Rice kapatma davasıyla ilgili konuşma metninde şöyle demişti:

"2007 yılında Türkiye demokrasisinin olgunluğuna ve canlılığına tanık olduk, çünkü atlattığı güçlüklerden daha kuvvetli çıkmayı bildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelendiği, daha sonra ise genel seçimlerin ve cumhurbaşkanının seçiminin yapıldığı zorlu bir siyasi yıldı bu. Biliyorsunuz, kavgalar devam ediyor. Ama Türkler, Türk halkı, Türk seçmenleri sorunları kendi demokratik seküler bağlamları ve demokratik seküler ilkeleri içinde onlardan önce seçecekler. Demokratik bir toplumdan istenebilecek tek şey zor zamanlar yaşayan bu ilkelere sadık kalmak.

Konuşmasının sonunda soruları da cevaplayan Rice, kapatma davasıyla ilgili bir soruyu ise şöyle cevapladı:

Davayı çok yakından takip ediyoruz.Tabi çok açık ki bu konuda kararı Türkler verecek. Biz inanıyor ve öyle ümit ediyoruz ki bu karar Türkiye'nin seküler demokratik bağlamı ve seküler demokratik ilkeleri çerçevesinde verilecek. Ama bence bu işin seçmenlerin ne dediği dikkate alınarak yapılması herkesin çıkarınadır.

Taşpınar'ın Önerisi

"Kondi’yi televizyondan dinlerken veya konuşmanın Türkçesini sonradan gazeteden okurken elinize bir kâğıt kalem alın. Sayfayı ikiye bölün. Kâğıdın bir köşesine “laiklik” diğer köşesine “demokrasi” yazın. Kondi her laiklik dediğinden o köşeye bir artı koyun, her demokrasi dediğinde o köşeye bir çarpı atın. Peki, sonra ne olacak diyeceksiniz. Çok basit. Sayın bakalım Kondi kaç defa demokrasi ve kaç defa laiklik demiş. Aman dikkatli sayın. Makûs talihimiz bu sayıma bağlı. Zira sonuç Laiklik: 6, Demokrasi: 9 çıkarsa, halimiz duman. ABD Türkiye’ye üç vakte kadar şeriat getirecek demektir bu. Bakarsınız Kondi sayım merkezi sonuçları Demokrasi 3 Laiklik 7 gibi farklı bir sonuç ortaya çıkarır. İşte o zaman darbeye hazır olun. Hatta bayrağı kapıp dışarı çıkın ve “Türkiye Laiktir Laik Kalacak” diyerek zafer turları atın"

Taraf



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,183 µs