En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi ne yapabilir?

17 Nisan 2008 11:47 tsi
Harvard Üniversitesi’nden siyasal bilgiler Prof. Lenore G. Martin, AK Parti'ye açılan kapatma davasının sonucu ve CHP ve MHP'nin muhalefet anlayışı ile ilgili çok ilginç tespitler:

Harvard Üniversitesi’nden siyasal bilgiler profesörü Lenore G. Martin, “Middle East Bulletin” dergisindeki makalesinde, AKP’nin kapatılmasıyla ilgili dava konusunda, Anayasa Mahkemesi’nin herkesin kayıpla çıkacağı “kaybet-kaybet” sürecini tersine çevirerek herkesin yararına “kazan-kazan” formülüne dönüştürebileceğini yazdı.

Başsavcı’nın açtığı davayla, Anayasa Mahkemesi’ni içinden çıkılması güç bir duruma soktuğunu dile getiren Martin, mahkemenin AKP’yi kapatarak sert bir çözüm bulabileceği gibi, partiye yapılan devlet yardımını sınırlama şeklinde daha yumuşak bir yola başvurabileceğini kaydetti. Martin, karar ne şekilde olursa olsun sonuçta AKP’nin halk desteğinin artacağı yorumunu yaptı. Bu şekildeki “kaybet-kaybet” seçeneğinden çıkış yolunun Anayasa Mahkemesi’nin bir uzlaşma formülü geliştirmesi olacağını kaydeden Martin, bunun da Başsavcı’nın ifade ettiği gibi AKP’nin İslamileştirme gündemini dizginleme ve aynı zamanda Türk siyasi arenasındaki yerini korumasına izin verilmesi olabileceğini vurguladı.
‘CHP kendini yenilemeli’

Makalesinin sonunda Türkiye’deki muhalefet partilerini de eleştiren Martin, muhalefet partilerinin kendilerini ve Türk siyaset sistemini reform etmeye ihtiyaçları olduğunu savundu. Mali işler ve milletvekili adaylarının belirlenmesiyle ilgili tüm kararları veren parti liderlerini otokrat olarak niteleyen Martin, ana muhalefet partisi CHP’nin de yeniden güvenilirlik kazanması için parti liderliğinin ayrıntılı bir reforma ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Bazılarının Türkiye’nin siyasetinde gördüğü İslamlaşmaya karşı, yargı veya askeri müdahale seçeneklerini doğru bulmayan Martin, muhalefetin demokratik arenada demokratik mücadeleyle aralarındaki ihtilafların üstesinden gelip sivil toplum kuruluşlarının desteğini de alarak bir koalisyon kurmalarını önerdi.

Haber 7



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,969 µs