En Sıcak Konular

Fransızlardan İngilizce şarkı tepkisi!

17 Nisan 2008 08:58 tsi
Fransa'nın gelecek ay düzenlenecek Eurovision şarkı yarışmasına büyük bölümü İngilizce bir şarkıyla katılma kararı ülkede büyük bir tartışma meydana getirdi.

Yarışma açan Fransa devlet televizyonu, ülkeyi temsil etmesi için Sebastien Tellier'in elektro-pop olarak tanımlanan "Divine" adlı parçasını seçti. Şarkı kısmen İngilizce, kısmen Fransızca sözlü.

BBC'ye açıklama yapan İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerinden Jacques Myard, İngilizce bir parçanın seçilmiş olmasını 'fiyasko' olarak niteledi. Myard "Fransız dili kültürel nüfuz açısından, muazzam bir gayretin aracı durumunda. Biz Fransızlar dilimizden vazgeçersek başkaları buna ne der?" diye sordu.

Myard, Avrupa'da yapılan bir yarışmada Fransa'nın "bir başkasının kültürünün taklitçiliğini yapmasının" makul bir tavır olmadığını söyledi. Fransa devlet televizyon kanalı ise, kararı yarışmada başarı şansını artırmak için aldığını söylüyor. Fransa Kültür Bakanı da ülkenin şarkıya tam destek vermesi gerektiğini savundu.

Fransızca; Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO, AGİT, Avrupa Konseyi gibi uluslararası örgütlerin resmi dillerinden biri. Ancak özellikle Avrupa Birliği çerçevesinde yaygınlığını son yıllarda süratle İngilizce'ye kaptırıyor.

"Moliere'in dilini" konuşuyor olmakla gurur duyduklarını söyleyen Fransızlar, bu eğilimi tersine çevirebilmek için Fransızca'nın yabancı dil olarak öğretimini destekliyor. Avrupa Birliği'nin 2004'teki genişlemesi öncesinde de Fransa, yeni üyelerin birlikteki temsilcilerinin Fransızca öğrenmesini teşvik için milyarlarca euroluk eğitim programları düzenledi.

 
Cihan



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    24,021 µs