En Sıcak Konular

CHP'yi rahatsız eden destek!

16 Nisan 2008 23:21 tsi
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Genel Başkan Öymen toplantıya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ''Aleyhindeki kapatma davasını engellemek için AKP'nin yurt içinde ve yurt dışında yaptığı girişimler yargıya açık ve saygısızca bir müdahale niteliği taşımaktadır'' dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Genel Başkan Öymen toplantıya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, MYK'da AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin süreç, AB yöneticilerinin bu konudaki açıklamaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney görüşmesi, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde yapılması gündeme gelen değişikliklerle ilgili gelişmeler, ''Sabah ile ATV'ye kaynak aktarılması'' konuları ile CHP'nin 32. Olağan Kurultayına yönelik hazırlıkların ele alındığını bildirdi.

''Aleyhindeki kapatma davasını engellemek için AKP'nin yurt içinde ve yurt dışında yaptığı girişimler yargıya açık ve saygısızca bir müdahale niteliği taşımaktadır'' görüşünü ileri süren Öymen açıklamasında şunları kaydetti:

''Başlangıçta ülke içinde toplumsal tepkiyi tahrik etmeye, Anayasa Mahkemesi'ni etkilemeye çalışanlar böyle bir tepkiyi oluşturmayı başaramayınca yurt dışından destek arama yoluna gitmişlerdir. Cumhuriyet tarihimiz boyunca Türkiye'deki hiçbir siyasi parti yargı denetiminden kurtulmak için yabancı ülkelerden medet ummamıştır, şefaat istememiştir. Bu yola ilk defa başvuran AKP iktidarı olmuştur. Sayın Başbakanın, Amerikan Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile yaptığı görüşmede bu konuyu gündeme getirdiği ve Türk yargısını kendisine şikayet ettiği işaretleri açıkça ortadadır. Genel Başkanımızın çağrısına rağmen Sayın Başbakan bunu hala bizzat tekzip edememiştir.''

Öymen, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve diğer iktidar yetkililerinin ''AB yetkilileri nezdinde girişimde bulunarak Türk yargısını baskıya alma amacını güden tepkiler göstermeleri için talepte bulunduklarının'' da basına yansıyan haberlerden anlaşıldığını ifade ederek, çok sayıda AK Parti milletvekilinin de bu yolda yoğun çaba içinde olduklarının anlaşıldığını ileri sürdü.


-''KENDİ YARGISINI ŞİKAYET EDEN İKTİDAR''-


Bunun son örneğinin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanının basına yaptığı açıklama ile inkar edilemez biçimde ortaya çıktığını kaydeden Öymen, ''Başkan Avrupa Konseyi nezdindeki Türk Parlamento Heyeti üyelerinin kendisine başvurarak kapatma davasına karşı tepki göstermelerini istediğini, diğer bazı Avrupa kuruluşları açıklama yaparken Avrupa Konseyinin sessiz kalamayacağını belirttiklerini söylemiş, ayrıca bu çerçevede kendisinin Türkiye'ye davet edilmek istendiğini açıklamıştır'' dedi.

Öymen, Avrupa Konseyi nezdindeki Türk Parlamento Heyetinde yer alan CHP ve MHP üyelerinin bu doğrultuda hiçbir girişim yapmadıklarını açıklamalarının bu talebin sadece AK Parti'li üyeler tarafından yapıldığını açıkça kanıtladığını bildirdi. Öymen, ''Böylelikle hükümet kendi yargısını yabancı ülkelere şikayet eden bir iktidar durumuna düşmüştür. Bu vahim ve utanç verici bir durumdur'' dedi.


-''TÜRKİYE MÜSTEMLEKE DEĞİLDİR''-


Öymen, iktidarın kendi hukuku karşısında suçluluk duygusuna kapıldığını ve teslimiyetçi bir yaklaşımı benimseyerek dış ülkeler aracılığıyla yargıyı etkilemeye teşebbüs ettiğini ileri sürdü. Öymen, ''Bunu şiddetle kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki Türkiye bağımsızlığını yargı üzerindeki kapitülasyonları kaldırarak sağlamıştır'' dedi.

Yabancı ülkelerin siyasetçilerinin ve ilgili siyasi kuruluşların Türk yargısına müdahale etmekten uzakta durmalarını, AK Parti'nin sözcüsü gibi hareket etmekten kaçınmalarını ve Türkiye'deki yargı bağımsızlığına karşı herhangi bir müdahaleye teşebbüs etmemelerini isteyen Öymen, ''Hiç kimse unutmasın ki Türkiye bir müstemleke değildir'' dedi.

Öymen, toplantıda ''Sabah Grubu ile ATV'nin satışı için kamu bankalarından siyasi baskıyla kaynak aktarılması'' konularının da ele alındığını belirterek, bu konunun yakından izlendiğini, hükümetten ve ilgili kamu bankalarından resmi açıklama beklendiğini ifade etti.

MYK toplantısında TCK'nın 301. maddesi ile ilgili olarak hükümetin yaptığı girişimler konusunun da görüşüldüğünü ifade eden Öymen, ''Bu girişimin dış baskıların sonucu olarak gerçekleştirildiği yolunda partinin daha önce ifade ettiği görüşler teyit edilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarın yabancıları tatmin etmek için gerçekleştirdiği bu girişime katkı vermeyecektir'' dedi.

samanyoluhaber



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,231 µs