En Sıcak Konular

Kıbrıs Rum yönetiminden müzakere uyarısı!

16 Nisan 2008 22:41 tsi
Kıbrıs Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, teknik komite ve çalışma gruplarının görüşmelerinde, en azından bazı noktalarda somut sonuçlar elde edilememesi halinde, liderler arasındaki doğrudan müzakereler aşamasına geçilemeyeceğini söyledi.

Rum radyosunun haberine göre Stefanu, yaptığı açıklamada, "teknik komite ve çalışma gruplarının çalışması aşamasında, en azından bazı noktalarda görüş ayrılıklarının üzerine köprü kurulması gerektiğini, bu aşamada somut sonuçlar alınamaması halinde ikinci aşamanın (KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında doğrudan müzakerelerin) başlayamayacağını" kaydetti.
 
Stefanu, "Şimdi başlayan prosedürde, en azından bazı noktalarda görüş ayrılıklarının üzerine köprü kurulamazsa kapsamlı müzakereler başlasa bile, başarısızlıkla sonuçlanması kuvvetle muhtemeldir" dedi.
 
"Annan planının yeniden gündeme getirileceği yönündeki" görüşlerin sorulması üzerine Rum Sözcü, "Annan planının mazi olduğunu ve müzakerelere zemin teşkil edemeyeceğini, planın kendisinin de bunu öngördüğünü" kaydetti.
 
Soyer: "Rahatsız olmayınız"
 
Bu arada KKTC Başbakan Ferdi Sabit Soyer ise, Kıbrıs Rum yönetiminin, "gerçekten BM parametrelerine dayalı çözüm istemesi halinde Kıbrıs Türk halkının Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinden rahatsız olmaması gerektiğini" söyledi.
 
Başbakan Soyer, Bakanlar Kurulu toplantısına girerken yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun Kıbrıslı Türklere yönelik Mali Yardım Tüzüğü çerçevesinde KKTC'deki altyapı çalışmaları için açtığı ihalelere itiraz eden ve konuyu Avrupa Mahkemesi'ne taşıyan Rum hükümetinin, dava sonuçlanıncaya kadar ihalelerin durdurulması yönündeki talebinin mahkeme tarafından reddedildiğini bildirdi.
 
Tüzüğün öngördüğü projelerin süratle devam edeceğini vurgulayan Soyer, Rum yönetimini, açtığı diğer davaları da geri çekmeye ve Kıbrıslı Türklere çıkardığı engellerden vazgeçmeye çağırdı.
 
Mali Yardım Tüzüğü'yle ilgili Rum yönetimince açılan davalarda talep edilen ara emrinin reddedildiğini belirten Soyer, 7 Temmuz 2004'te AB Komisyonu'nun önergesiyle ve 27 Şubat 2006 sayılı kararla, AB Komisyonu'nun Kıbrıs Türk halkının ekonomik kalkındırılması, geliştirilmesi ve KKTC'ye mali yardım için bir ekonomik yönerge çıkardığını anımsattı.
 
Başbakan Soyer, toplam 259 milyon euroluk kaynağı kapsayan mali yardımla ilgili bir süreç başladığını, ancak Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin AB'ye uyum sürecini ve mali yardımı baltalamak için engeller çıkardığını hatırlattı.

cnnturk



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,511 µs