En Sıcak Konular

MHP, 301 görüşmelerinde salonu terketti

16 Nisan 2008 20:05 tsi
TCK'nın 301 ve 305. maddeleriyle ilgli değişiklik teklifinin görüşmelerine, MHP'lilerin salonu terketmesi damga vurdu.

Türk Ceza Kanunu'nun 301 ile 305'inci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM AB Uyum Komisyonu'nda görüşmeleri sürerken, MHP'li üyeleri salonu terk etti.

Komisyon Başkanı Yaşar Yakış, milletvekillerinin talebi üzerine, toplantının basına açık olarak yapılıp yapılmayacağı konusunu gündeme getirdi.

Yapılan oylamada 7'ye karşı 9 oyla görsel basının görüntü aldıktan sonra Komisyon'dan çıkması, yazılı basının toplantıyı izlemesi kararlaştırıldı.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Müdürü Niyazi Güney, 301'inci maddenin uygulanmasında Yargıtay'ın içtihatları bulunduğunu, bu içtihatlarda, "Türklük" ibaresinin, "Türk Milleti" olarak algılandığını belirterek, bu doğrultuda değiştirilmesinin uygun olduğunu düşündüklerini söyledi.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, "Türklük" ifadesinin Anayasa'da yer aldığını belirterek, "Türklük ibaresi Anayasa'dan çıkarılmadığı müddetçe ceza kanunlarından çıkarılamaz. Anayasa'nın temel niteliğini hedef alanları koruyan bir yasa çıkarılmaya çalışılıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı'nın sorumsuzluğu bulunduğunu, Adalet Bakanı'nın ise Yüce Divan'a karşı sorumlu bulunduğunu anlatan Çakır, kovuşturma açma izninin Adalet Bakanı'na bırakılması gerektiğini savundu.

LAİKLİKLE İLGİLİ KOVUŞTURMA İZNİ

MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan, 301'inci madde ile 305'inci madde arasında bir ilişki bulunmadığını ileri sürdü.

Aktan, "305'inci madde, kovuşturma iznini Cumhurbaşkanı'na vermek üzere değiştiriliyor. 305'inci maddede 301'e ilişkin atıfta bulunulmuyor. 305'inci madde, 'Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için maddi yarar sağlayanlara' diye devam ediyor. Buradaki temel milli yararlar deyimi tanımında, Cumhuriyet'in Anayasa'da belirtilen temel nitelikleri yer alıyor. Cumhuriyet'in temel niteliklerini saymaya gerek yok, birisi laiklik. Laiklikle ilişkisi bulunan bir konunun kovuşturma izni yetkisi Cumhurbaşkanı'na veriliyor" dedi.

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Türkiye'de sürdürülen 37 mozaik tartışmasının terörü azdırdığını söyledi.

Durmuş, "Türklük" ibaresinin, "Türk Milleti" olarak değiştirilmesi halinde Batı Trakya, Kafkas veya Kerkük Türklerine hakaret edilmesi halinde kimsenin buna ses çıkaramayacağını öne sürerek, "Avrupa Parlamentosu'nda Türklere sövülecek, Türkler dinleyecek. Olur mu böyle şey?" diye konuştu.

Yapılacak düzenlemenin tüm sorumluluğunun hükümete ait olacağını söyleyen MHP'li Durmuş, "Türkiye'de ciddi huzursuzluk, etnik kargaşa yaratacak bir yasadır. AB'nin öyle normları var ki hiç itibar edilmiyor. Önce kendilerinin ne olduğunu tarif etsinler, sonra bizden talep etsinler" dedi.

TBMM AB Uyum Komisyonu'nda, teklifin görüşmelerine devam ediliyor.

MHP'LİLER SALONU TERK ETTİ

Bu arada görüşmelerde, muhalefet partilerinin üyeleri ile AKP'liler arasında sert tartışmalar yaşanıyor. Gerilimin yükseldiği görüşmelerde MHP'liler komisyonu toplu halde terk etti.

dunyabulteni



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,270 µs