'radikalleşme' uyarısı! | " /> 'radikalleşme' uyarısı! | "/>

En Sıcak Konular

Tuğluk'tan 'radikalleşme' uyarısı!

16 Nisan 2008 19:49 tsi
Tuğluk'tan 'radikalleşme' uyarısı!
Aysel Tuğluk, Türkiye'deki Kürtlerin, Türk halkıyla birlikte yaşamak istediğini ve devletin sınırlarına saygı duyduğunu ifade ederek, "Ama bu birlikte yaşama inancını güçlendirecek demokratik adımlar atılmazsa, Kürtler daha milliyetçi, radikal eğilimler

'Kürt sorunu'nun AB zemininde bir çözüme kavuşabileceği iddiasında bulunan DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Kuzey Irak'taki federe Kürt devletinin Türkiye'deki Kürtler açısından yararlı olmayacağını söyledi.

Aysel Tuğluk, Türkiye'deki Kürtlerin, Türk halkıyla birlikte yaşamak istediğini ve devletin sınırlarına saygı duyduğunu ifade ederek, "Ama bu birlikte yaşama inancını güçlendirecek demokratik adımlar atılmazsa, Kürtler daha milliyetçi, radikal eğilimlere yönelebilirler" iddiasında bulundu.
 
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile DTP'li Tuğluk, Türkiye-Almanya Kültür Forumu tarafından Türkiye'ye getirilen Alman gazeteciler ile TBMM'de görüştü.
 
Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal durum hakkında Alman gazetecilere bilgi veren Uras, AK Parti ve DTP'nin kapatılma riskinin bulunduğunu ileri sürdü.
 
Prensip olarak partilerin kapatılmasına karşı olduklarını belirten Uras, "Bu yıl anayasa değişiklikleri yapılabilirse Türkiye bu krizden demokrasi ile çıkabilir" dedi.
 
Uras, "Benim seçimi kazandığımız İstanbul 1'inci Bölge'de başarılı olmamızın tek nedeni; Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler, sosyal demokratlar, sosyalistler, Ermeniler, Rumlar, Musevi azınlıklarının desteğini alarak ortak aday olarak çıkmamdır. Bunu Türkiye modeli haline getirebilirsek, Türkiye'de dibe vuran solun şansı olabilir" görüşünü dile getirdi.
 
"AK Parti ve DTP kapatılacak"
 
Aysel Tuğluk da Türkiye'nin şu anda çok ciddi siyasi krizin içerisinde olduğunu öne sürerek, bundan sonraki durumda ise ekonomik krizin bile öngörülebileceğini söyledi.
 
Tuğluk, "Sorunlara çıkış noktası olarak AB perspektifini görüyoruz. AK Parti, reformlara başlangıçta olduğu gibi devam edebilseydi, bu krizle karşılaşmayacaktı. Kürt sorununun bir masa etrafında bir araya gelinerek çözüleceğini düşünmüyorum. AB zemininde bir çözüme kavuşturabilir" diye konuştu.
 
"Büyük olasılıkla AK Parti ve DTP kapatılacak" iddiasında bulunan Tuğluk, bahar aylarında şiddet eksenli gelişmelerin yaşanabileceğini kaydetti.
 
Tuğluk, "Devletin kendisini buna göre hazırladığını görüyoruz. Kürt sorunu, her iki tarafın şahinleri arasında, bir çatışma unsuru olarak devam edecek gibi görünüyor" dedi.

"Türklerle birlikte yaşamak istiyoruz fakat..."
 
Aysel Tuğluk, "Kuzey Irak'taki federe Kürt devleti, Türkiye'deki Kürtler için devletten ayrılma isteğini canlandırabilir mi?" sorusuna ise "Biz, Kürt devleti oluşumunun Türkiye'deki Kürtler açısından yararlı olmayacağını düşünmekteyim. Kürtlerin merkezinde olduğu bir ulus devlet yaratmak, Ortadoğu gerçekliğinde ciddi çatışmalara sürüklemek demektir" diye konuştu.
 
"Çözüm sadece devlet kurmak değildir" diyen Tuğluk, kendilerinin çözüm olarak ise daha çok demokratik açılımlar ve Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü içerisinde gördüklerini ifade etti.
 
Kürtler olarak birlikte yaşama üzerine kurulu bir anlayışa sahip olduklarını söyleyen Aysel Tuğluk, fakat devletin demokratikleşmesi, Kürtlerin kendi haklarına kavuşmasının şart olduğunu kaydetti.
 
"Kürt federe devletinin, buradaki Kürtler açısından yarattığı bir sempati var" diyen Tugluk, Türkiye'deki Kürtlerin, birlikte çözümden yana olduklarını ve Türk halkıyla birlikte yaşamak istediklerini söyledi.
 
Tuğluk, "Ama şayet, bu birlikte yaşama inancını güçlendirecek demokratik adımlar atılmazsa, Kürtler daha milliyetçi, radikal eğilimlere doğru yönelebilirler. Bunu da DTP olarak tehlikeli bir gelişme olarak görüyoruz" diye konuştu.

cnnturk



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,527 µs