En Sıcak Konular

Ceptel devrimi

16 Nisan 2008 18:11 tsi
Küba’da yeni bir devrim yaşanıyor. Cep telefonu devrimi. Devlet Başkanı Raul Castro’nun cep telefonu satışlarına izin vermesiyle önceki gün binlerce kişi telefon ofislerine hücum etti.

Mağazalar açılmadan, önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Kübalılar, cep telefonuna ilk sahip olan kişiler olmak için birbiriyle yarıştı.

YENİ Devlet Başkanı Raul Castro’nun cep telefonu kullanımı yasağını kaldırmasının ardından devlete bağlı telefon ofisleri halka satış yapmaya başladı. Cep telefonu sahibi olmak isteyen Kübalılar, telefon ofislerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Küba’da sadece hükümet yetkililerinin ve yabancı ülke vatandaşlarının cep telefonu kullanmasına izin veriliyordu. Bazı Kübalılar, yasağı, telefonlarını yabancılar üzerine alarak deliyordu. Şimdi yasağın kalkmasıyla birlikte kullandıkları telefonları, kendi isimlerine kaydettirebilecekler.

Ortalama aylık maaşın 20 doların altında olan Küba’da cep telefonu şimdilik lüksler arasında. Çünkü hat için yaklaşık 100 dolar, basit bir telefon için de en az 70 dolar ödemek gerekiyor. Sıranın kendisine gelmesi için 20 dakika bekleyen 19 yaşındaki tıp öğrencisi Usan Astorga, "Herkes, ilk yazılan olmak istiyor" diyor.

Sırada bekleyenlerden biri de Maria Louisa. Cep telefonu alabilmesi için parayı Costa Rica’daki kızkardeşi yollamış. Louisa, "ailenizle iletişim kurabilmek güzel birşey. İlk iş kızkardeşimi arayacağım" diyor. Çocukları yurtdışında yaşayan Elsa da iyimser: "Burada işler iyiye gidiyor gibi görünüyor. Buna gerçekten ihtiyacımız var." diye konuşuyor.

Devlet Başkanı Raul Castro’nun Küba’daki bazı yasakları kaldırması, halk desteğini müthiş artırırken Komünist Parti’nin gazetesi Granma’da yayınlanan bir haberde ülkede yaşanan değişikliklerin mimarının Şubat ayında başkanlık görevini bırakan Fidel Castro olduğu öne sürüldü. Raul Castro Yönetimi, daha önce Kübalıların otellerde kalma, araç kiralama, turistler için ayrılmış plajlara girme, DVD player yasağını kaldırmıştı.

Kentlerde cep telefonu çılgınlığı yaşanırken Küçük Çiftçiler Ulusal Birliği’nin Başkanı Orlando Lugo, bir müjde de çiftçilere verdi. Buna göre daha önce çiftçiler, bundan böyle kısıntı olmadan pala, tel, gübre ve haşere ilacı satın alabilecek. 

Hürriyet



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs