En Sıcak Konular

TMO Genel Müdürü: Kimse panik yapmasın

16 Nisan 2008 17:16 tsi
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Türkiye'ye hasat mevsimine kadar yetecek pirinç bulunduğunu belirterek, "İnsanların panik yapmasına gerek yok. Panik bizim işimizi zorlaştırır. İnsanlar sağduyulu davranırsa kısa sürede piyasa

TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplayan İsmail Kemaloğlu, "Türkiye'de pirinç sorunu yaşanıyor mu ?" şeklineki soruya karşılık, kısa süreli bir fiyat dalgalanması yaşandığını, ancak kesinlikle hasat dönemine kadar Türkiye'de pirinç konusunda bir sıkıntının bulunmadığını söyledi.

Türkiye'de, bugün pirinç konusunda yaşanan spekülafif hareketin bir benzerinin iki ay önce buğdayda da yaşandığını dile getiren Kemaloğlu, "Türkiye'de bu iki ay boyunca milyonlarca ton buğday talebi vardı. Şu an un fiyatları yaklaşık 3 YTL gevşedi, buğday fiyatları gevşiyor. Demekki yokluğa dayalı birşey söz konusu değildir" diye konuştu.

Dünya piyasalarında bir hareketin yaşandığını, Türkiye'de de bezen bir fiyat artışının yaşandığını dile getiren Kemaloğlu, Türkiye'deki fiyat artışının kesinlikle spekülatif olduğunu kaydetti. Vatandaşları kısa bir süre sabırlı olmaya çağıran İsmail Kemaloğlu, "Bunun karşılığında stok yapanlar görecek. Biz devlet olarak kısa bürede bunun gereğni yapacağız. Harekete geçtik, piyasalara gereken malı arzedeceğiz" dedi.

Hükümetin 100 bin ton pirinç ithali için kendilerine yetki verdiğini, ikili ilişkilerden kaynaklanan 80 bin ton daha ithal haklarının bulunduğunu vurgulayan İsmail Kemaloğlu, kısa süre içinde piyasayı rahatlatmak için pirinç arzında bulunacaklarını bildirdi.

Siyasi parti temsilcilerinin TMO'nun devre dışı bırakıldığına yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Kemaloğlu, kendisinin siyasetçilerin eleştirilerine cevap veremeyeceğini, ancak kamuoyuna gerekli bilgileri verebileceğini söyledi. Kemaloğlu, "Sorunu rakamlarla analiz etmek lazım. Yaklaşık 7.5-8 milyon pirinç üreten, şu an halen elinde satacak 1.2 milyon ton pirinci bulunan Mısır devleti kapıları kapattı. Kimsenin beklemeyeceği birşey. Bu olağanüstü bir durum. Önemli olan bunun hasata kadar Türkiye'yi etkilememesini sağlamak. Biz bunun gereğini yapacağız. 5-10 gün içinde dünyada gelişen bir durumu bir kuruma fatura edebilirsiniz. Sorumluluktan kaçmak için söylemiyorum ama dünyadaki gelişmelerle birlikte analiz etmek lazım" şeklinde konuştu.

TMO'nun elindeki 40 bin ton pirinçten 31 bin tonunu özel sektöre, rahatlatmak için sattığını dile getiren Kemaloğlu, bu sırada bir talihsizlik yaşandığını ve Mısır'ın prinç ihracatını durdurması üzerine bir sıkıntı yaşanmaya başlandığını kaydetti.

Vatandaşların bu durum karşısında ne yapmaları gerektiğinin sorulması üzerine İsmail Kemaloğlu, vatandaşların bu durum karşısında ne yapacağını iyi bildiğini söyledi. Pirinç, bulgur ve makarnanın birbirinin alternatifi olan yiyecekler olduğunu vurgulayan Kemaloğlu, "Kesinlikle paniğe gerek yok. Devlet kurumları gerekeni yapıyor. Kaldı ki biz şu anda 7.5 ton pirinçi işyerlerimiz aracılığıyla, makul fiyatlardan doğrudan vatandaşlara satmaya başladık. İnsanların panik yapmasına gerek yok. Panik bizim işimizi zorlaştırır. İnsanlar sağduyulu davranırsa kısa sürede piyasaların rahatladığını hep beraber göreceğiz" diye konuştu.
 
Cihan



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs