En Sıcak Konular

Amerika'dan gelen ilginç konuk

16 Nisan 2008 15:35 tsi
Amerika'dan gelen ilginç konuk 'Yanlış işlerle uğraşıyorsun. Yakında darbe olacak' diyen derin şahıs ve Amerika’dan gelen ilginç konuk... İşte Şamil Tayyar'ın bugünkü yazısı...

Amerika’dan gelen ilginç konuk

ŞAMİL TAYYAR - STAR

Yazılarımı yakından takip edenler hatırlayacaktır. ‘B Planı’ başlığını taşıyan 26 Mart 2008 tarihli yazımda, darbe beklentisiyle ilgili bir anekdota yer vermiştim. Derin bir şahıs, şöyle diyordu: ‘Yanlış işlerle uğraşıyorsun. Yakında darbe olacak!’

Yazının devam eden bölümü ise şöyle: ‘Son dönemde bu ‘darbe’ sözcüğüne sıkça rastladığım için çok önemsemedim. Zaten Ergenekon çetesi üyeleri de aynı tezi sürekli olarak işliyorlar. ‘Mümkün değil’ deyip ekledim: ‘Hem iç hem dış dinamikler buna müsait değil. En azından ABD’nin desteği olmadan cesaret bile edemezler.’

Gülerek cevap verdi: ‘ABD işi tamam. Uzlaşmaya varıldı.’ Ergenekon’un da 2009’da darbe hesabı içinde olduğunu hatırlattığımda ‘2009 yılına kalacağını sanmıyorum’ diyerek kısa vadeli felaket senaryosunu anlatmaya devam etti.

Anlaşılıyor ki, uzun süre ‘darbe’ ihtimali üzerinden yürütülen psikolojik harekat, şimdi ‘ABD vizesi’ ile yüksek volümde sürdürülüyor.’

O günden sonra hep birlikte izledik. ‘Darbe’ korkusu siyasi partilere kadar sirayet ettirildi. Özellikle kapatma davasıyla ilgili anayasa değişikliği önerisine tepki gösteren CHP lideri Baykal ve MHP Lideri Bahçeli’nin açıklamaları iyi okunduğunda bu mesaj çok net olarak okunabiliyor.

İktidar adacıkları

Aslında bu psikolojik harekat, 27 Nisan bildirisiyle de sahneye konmuş, ANAVATAN ve DYP üzerinde etkili olsa bile iktidar partisi üzerinde tutmamıştı.

Bugün gelinen noktada, muhalefet partileri aynı sendroma kapılmış vaziyette. AK Parti de eski dirençli halinden hayli uzakta. Kapatma davasının frekans ayarlarını biraz cızırtılı hale getirdiğini söyleyebiliriz.

Başbakan Erdoğan’ın Katar gezisi sırasında El Cezire TV’ye yaptığı açıklamalar da ‘süreci ihtiyatlı götürme’ psikolojisini yansıtıyor gibi geldi bana.

Şu bir gerçek; AK Parti, hala kapatma davasının şokunu atlatabilmiş değil. İzlenecek yöntemle ilgili belirsizlik, her geçen gün iktidar milletvekillerini endişeye sevk ediyor. Endişeli hal, motivasyonu azaltırken iç hesaplaşmayı su yüzüne çıkarıyor.

TCK’nın 301. maddesindeki değişiklik önerisi üzerindeki tartışmaları da bir nebze bu zaviyeden değerlendirmekte yarar var. Daha çetrefilli konularda sıkı dayanışmanın sergilendiği iktidar partisinde bugün 301’in sorun haline gelmesini basit bir teknik ayrıntıya bağlamak, hata olur.

İktidar partisi bir an önce ne yapacağına karar verip milletvekilleri ve teşkilatları bu konuda bilgilendirmezse, doğacak boşluk parti içinde ‘zafiyet alanları’ oluşturur. Bu tür alanlar zamanla adacıklar halinde küçük iktidar grupçuklarına dönüşür. Böyle bir gidişatın ileride yol açacağı tahribatı anlatmaya bile gerek yok.

Yürütülen psikolojik harekatın, iktidar partisi milletvekillerini de etkisi altına almaya başladığı çok açık. Bir an önce bu büyüden kurtulmaları gerekiyor.

ABD Türkiye’ye el attı

Ancak bu işin bu kadar kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Yurt dışındaki algılama da Türkiye’de işlerin iyiye gitmediği yönünde. AK Parti hakkındaki kapatma davası ve darbe söylentileri, özellikle demokratik ülkeleri bir hayli ürkütmüş.

AB temsilcilerinin art arda yaptığı açıklamalar, AB Komisyonu Başkanı Barroso’nun Türkiye ziyareti, demokratik kazanımların korunması yönündeki iyi niyetli çabalardır.

Bu arada ilginç bir gelişme daha yaşanıyor. National Endowment of Democracy (Ulusal Demokrasi Kurumu) yöneticilerinden Leith Kubba Türkiye’ye geldi. Üç gün Ankara’da kalan Kubba, temaslarına bugün İstanbul’da devam edecek. Yaklaşık 10 gün Türkiye’de kaldıktan sonra Washington’a dönecek.

Kim bu Kubba ve konumuzla ne ilgisi var?

Dış politika zayıf olduğum bir alan. El yordamıyla ulaştığımız kısa bilgilere göre, sözkonusu sivil toplum kuruluşu, Amerikan hükümetinden kısmen bağımsız ama kongreden bütçesini alan ve hesabını oraya veren bir kuruluş.

Bu kuruluşta; Cumhuriyetçiler, demokratlar, patronlar ve işçi sendikalarından temsilciler var. Her grubun, kuruluş içindeki temsil oranı eşit düzeyde. Değişik ülkelerde demokratikleşme faaliyetlerine katkıda bulunuyorlar.

Kubba ise ağırlıklı olarak Güneydoğu Asya ve Ortadoğu’daki faaliyetlerle ilgileniyor. Irak asıllı bir Amerikalı. Bir süre Irak’ta hükümet sözcüsü olarak görev yaptı.

Gelelim asıl işe...

Kubba, Türkiye’deki temasları sırasında görüştüğü şahıslara çok soru yöneltti, gelişmeler hakkında bilgi almaya çalıştı. Özellikle şu soru çok kritikti: ‘Demokratik mekanizmaları güçlendirmek için ne yapılabilir?’

Belli ki, bazı endişeler taşıyor. Özellikle kapatma davasına çok tepkili, şu yorumu yapıyor: ‘Anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durum değildir, bir siyasi partiye yapılan büyük bir haksızlıktır.’

Gücünü Amerikan Kongresi’nden alan bir kuruluşun, Türkiye’de demokrasi kaygısına düşmesi ve demokratik kazanımların korunması için çaba harcaması, ilginç bir gelişme.

Bu gelişmenin yol açtığı diğer soru ise şu: ‘Kimilerinin iddiasına göre darbe için ABD ile askerler anlaştı ise bu çaba niye?’

İz sürmeye devam edeceğiz. Şimdilik bu kadar...

 



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,960 µs