fare zehiri | " /> fare zehiri | "/>

En Sıcak Konular

Bush'tan Özal'a fare zehiri

16 Nisan 2008 15:15 tsi
Bush'tan Özal'a fare zehiri Baba Bush Özal'a fare zehiri göndermiş. Üstelik de özel uçakla... Fare zehirleri bakın nerede kullanılmış?


Türkiye 1. Körfez Savaşı sırasında ABD'ye İncirlik Üssü'nü kullandırdı, Irak'a ekonomik ambargo uyguladı. Özal, bu politikalar için "Bir koyup, üç alacağız" diyordu. Savaş sonrasında, Türkiye'nin maddi kaybı 40 milyar dolar olarak ifade edildi. Ama bir kazanım vardı... Savarona'nın 4.5 ton faresini öldüren ABD malı fare zehiri! İşte 19 yıl sonra Yavuz Semerci'yle Bilgi Odası'nda açıklanan gerçek...

Savarona bugüne kadar inşa edilen ve kraliyete ait olmayan en büyük yat... Toplam uzunluğu 136 metre. Brooklyn Köprüsü’nü inşa eden mühendis John Roebling’in kızı Emily Roebling Cadwallader tarafından, 1931’de Hamburg’da Blohm ve Voss tersanelerinde 4 milyon dolara inşa edildi. Adını Hint Okyanusu'nda yaşayan bir kuştan alan Savarona Atlantik, Akdeniz ve Kuzey Afrika sularını geçti fakat yüksek vergi yüzünden ABD'ye giremeyince, satışına karar verildi.


KRAL'IN BEYAZ PAZENİ KİRLENİNCE...
Cadwalleder'ın bu kararı aldığı tarihlerde; Kral VII. Edward İstanbul’u ziyaret etti ve o zamanki devlet yatı Ertuğrul’da Mustafa Kemal Atatürk’ün konuğu oldu. Bacadan dökülen kurum Majesteleri'nin beyaz pazenlerini öylesine kirletti ki, Atatürk Ertuğrul’u hurdaya gönderdi ve yeni bir cumhurbaşkanlığı yatı araştırılması için emir verdi.

Ve Savarona 1938'de Türk Hükümeti tarafından satın alındı. İddiaya göre Cadwallader, Atatürk'e hayranlığından ötürü, yatı değerinden oldukça düşük bir fiyata satmıştı. Yat, iki ay sonra bazı döşemeleri yenilendikten sonra Atatürk’ün ölümcül hasta olduğu sırada İstanbul’a geldi.

Atatürk’ün Savarona’da geçirdiği altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol da dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı. Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe sarayında hayatını kaybetti ve Savarona, II. Dünya Savaşı sonrasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin onu eğitim gemisi olarak kullanmasına kadar bir daha yelken açmadı.

1989 yılında Savarona’yı hurdaya çıkarma kararı alındı; ancak Kahraman Sadıkoğlu son dakika kararıyla yatı 49 yıllığına kiraladı ve Savarona’yı önceki görkeminden daha iyi bir hale kavuşturmak için çok çaba isteyen yeniden döşeme işine başladı.

19 YIL SONRA AÇIKLANAN GERÇEK
İçi Donald Starkey tarafından tasarlanan yatı yenilemek için 425 işçi yaklaşık üç yıl çalıştı. İşte bu çalışmalar sırasında, büyük bir sorun peydah oldu: Gemideki fareler... Kahraman Sadıkoğlu; bu farelerden nasıl kurtulduğunu; tam 19 yıl sonra, Yavuz Semerci'nin Habertürk'te yayınlanan Bilgi Odası programında açıkladı.

Son olarak Irak'ta rehin alınan ve 1 milyon dolar fidye ödeyerek kurtulan Sadıkoğlu, yaşadıklarını şöyle anlattı: Tersanemize ilk çekerken Savarona az daha batıyordu. Tersaneye zar zor götürdük. 2.5 ay kedi büyüklüğünde farelerle uğraştık. Fareleri temizlemek için ABD'li bir şirketle anlaştık. Kimyasal bir ilaç kullanılıyordu. ABD, 'Bu ilacı sivillere satamayız' dedi."

Umutsuzluğa düşen Sadıkoğlu, ilacı nasıl alacağını kara kara düşünürken; Körfez Savaşı patladı ve 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile o dönem ABD Başkanı olan "baba" George Bush arasında, pazarlık başladı.

BİR KOYUP ÜÇ ALMA HAYALİ
Özal, krizi yöneten uluslararası politik kişiliklerden biri havasına girdi; hatta ekonomik ambargo için vakit kaybetmedi. Ardından Türkiye'ye söz verdi: "Bir koyup, üç alacağız. Bu işten çok karlı çıkacağız. 21. Asır Türk Asrı olacak." Ancak hükümetin bazı bakanlarından ve özellikle ordudan Özal'ın savaşa girme, ABD Irak'a güneyden saldırınca kuzeyden de ikinci bir cephe açma politikalarına karşı ciddi bir direniş vardı. Fakat Özal, savaş sonrasında bölge yeniden düzenlenirken "galip devletler arasında masaya oturmak"tan söz ediyordu.

Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necip Torumtay, Özal'la anlaşmazlığı dolayısıyla 4 Aralık 1990'da istifa etti. Özal'ın savaş yanlısı politikasını asıl frenleyen de ordunun en yüksek kademesinden gelen bu tepki oldu. Torumtay'ın yerine Doğan Güreş geldi ama artık Özal savaşa aktif olarak katılma konusunda eskisi gibi ısrarlı davranmadı. TBMM'den savaşa girme yetkisi alan Özal, İncirlik üssünden kalkan uçakların Irak'ı bombalamasına izin verdiyse de bir kara savaşına girişilmedi.

TÜRKİYE'NİN KAZANIMI
Daha sonra, Türkiye'nin Irak'a uyguladığı ekonomik ambargo nedeniyle 40 milyar dolarlık maddi kayıp yaşadığı belirtildi. Fakat bu kayıplara rağmen, bir kazanım vardı...

Kahraman Sadıkoğlu, Bush'la pazarlık yaptığını görünce; Özal'dan bir yardım istemişti. Fare zehiri için... Özal da Sadıkoğlu'nu kırmadı ve Bush'u aradı. Gerisi Sadıkoğlu'nun ağzından: "Bush'la konuşmalarını duyunca Özal'dan Bush'u aramasını istedim. Aradı ve Bush'tan fare ilacı istedi. ABD ilacı gönderdi. Gemiden tam 4.5 ton fare ölüsü çıktı..."

Gazeteport



Bu haber 967 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,993 µs