En Sıcak Konular

AKP davası için kulis kavgası

16 Nisan 2008 15:14 tsi
AKP davası için kulis kavgası Avrupa'da kimler "Bildiri yayınlayın" diye ricası oldu

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM),AKP kapatma davası için bildiri yayınlamaya hazırlanıyor. AKPM Başkanı Puig, "Bunu bizden Türk milletvekilleri istedi, Bizi Ankara'ya da davet ettiler" dedi ortalık karıştı. CHP'li üyeler, 'Bu talepten haberimiz yok. Bunu AKP'liler yapmış" diye tepki gösterdi.

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), tarihinde bir ilke imza atarak AKP'ye karşı açılan kapatma davasına ilişkin bir bildiri yayınlamaya hazırlanıyor. RP ve RP davalarında görüş açıklamayan AKPM'nin, AKP'li üyelerin talebiyle harekete geçtiği belirtiliyor.Başkanı Luis Maria Puig, NTV'ye yapqtığı açıklamada, "Türk heyetinden bu yönde istek geldi. Tüm AB kurumlarının görüş açıkladığını bizim de görüş açıklamamızı istediler.Hatta TBMM Başkanı'nın bu konuda bizi Ankara'ya davet edeceğini belirttiler."

AKPM'de 8'i AKP'li, 2'si CHPli, 2'si MHP'li 12 üyesi bulunuyor.

Bildiri hazırlığını duyan CHP'li Birgen Keleş, AKP'lileri suçlayarak "BU talepten haberimiz yok. AKP'li milletvekilleri bunu yaptı" diye tepki gösterdi.

46 ülkenin üye olduğu AKPM'de 8'i AKP'li, 2'si CHPli, 2'si MHP'li 12 üyesi bulunuyor.

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeleri şu isimlerden oluşuyor:

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU (ANTALYA) AKP -BAŞKAN

MESUDE NURSUNA MEMECAN (İSTANBUL) AKP

ÖZLEM PİLTANOĞLU TÜRKÖNE (İSTANBUL) AKP

MEHMET SAYIM TEKELİOĞLU (İZMİR) AKP

MUSTAFA ÜNAL (KARABÜK)AKP

EROL ASLAN CEBECİ (SAKARYA) AKP

RUHİ AÇIKGÖZ (AKSARAY )AKP

LOKMAN AYVA (İSTANBUL) AKP

BİRGEN KELEŞ (İSTANBUL) CHP

HALUK KOÇ (SAMSUN) CHP

YILDIRIM TUĞRUL TÜRKEŞ (ANKARA) MHP

ERTUĞRUL KUMCUOĞLU (AYDIN) MHP

YARIN YAYINLANACAK

46 ülkenin üye olduğu AKPM Anayasa Mahkemesi'ne demokrasi çağrısı yapacak. Avrupa'nın vicdanı olarak tanımlanan ve 'demokrasinin evi' olarak nitelenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Luis Maria Puig, önceki günkü oturumun açılışında Türkiye'nin Avrupa'daki yerinin ve hedeflerinin, kıtanın birliği ve istikrarı için de önemli olduğunu söyledi.

YANLIŞ MI YORUMLANIYOR?

PUİG, 'Türk dostlarımızın, Anayasa Mahkemesi'nin, iktidar partisiyle ilgili uygulamasına ilişkin mevcut bu iç sorunu, Avrupa Konseyi'nde paylaştığımız yüksek standartlara uygun çözeceğini ümit ediyoruz' dedi. star'a verdiği özel demeçte, kapatma davası açıldığı haberini duyunca kulaklarına inanamadığını söyleyen Puig 'Hemen Türk dostlarımızla temasa geçtik. Çok rastladığımız bir durum değil' dedi. Ortak deklarasyon yayınlamayı kendisinin önerdiğini aktardı. Türkiye'de sık yaşanan parti kapatmalarının Anayasa'nın yanlış yorumlanmasından kaynaklanıyor olabileceğini de deklarasyona koymayı planladıklarını kaydeden AKPM Başkanı, bu sözleriyle olası bir anayasa değişikliğini destekledikleri mesajı verdi.

DİKKATLİ BİR DİL KULLANILDI

YARIN açıklanması planlanan deklarasyonda, dikkatli bir dille Türk yargısına çağrıda bulunuluyor. Puig, AKPM'deki tüm grup başkanlarının imzasını taşıyacak ve bir ilk olma özelliği taşıyacak deklarasyonun içişlerine müdahele olarak görülmemesi gerektiğni kaydetti. Puig, bu konuyla ilgili olarak Türkiye'ye bir ziyarette bulunacağını da kaydetti. AKPM'nin eski başkanı Rene Van der Linden, star'a yaptığı değerlendirmede, CHP'yi eleştirerek, Avrupa'nın kapatma davasına yönelik suçlamalarına anlam veremediğini dile getirdi. 'CHP asker değil, bir siyasal parti' diyen Van der Linden, AK Parti'nin AB yolunda yaptığı reformlarla dikkat çektiğini dile getirdi.

Kapatma davası için

kulis yapan AKP'li konuştu

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi'ni (AKPM), AKP kapatma davasıyla ilgili bildiri yayınlaması için yönlendirdiği öne sürülen isim ortaya çıktı. Türk delegasyonu başkanı AKP'li Mevlüt Çavuşoğlu, "Evet Başkan Puig ile görüştüm. Ama ben görüşmeden önce onlar bildiri taslağını hazırlamıştı" diyerek kendini savundu.

ÇAvuşoğlu, NTV'nin canlı yayınında şöyle dedi:

Strasbourg'a gitmeden önce AKPM Başkanlık divanı bu kararı almış. Ben salı günü görüştüm kendisiyle. TEk başıma gittim. Bana, kapatma davasıyla ilgili bildiriyi kaleme aldıklarını, taslak halindeki bildirinin açıklanacağını söyledi. Ankara'ya gelmek istediğini söyledi. Ancak bunun için TBMM Başka'nından yazılı davet istedi. Durum hassas, parti davetlisi gibi gidemeyiz dedi. TV'de, "Bildiri yayınlamamızı Türk heyeti istedi" diye yayınlanınca kendisi az önce aradım. Yanlış anlaşıldığını söyledi."

Kapatma davasının uluslararası boyutu var

DIŞİŞLERİ Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, iki günlük İngiltere temaslarını, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'nde düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Türkiye ve İngiltere ilişkilerini 'mükemmel' olarak niteleyen Babacan, görüşmelerde AK Parti kapatma davasının da gündeme geldiğini söyledi. 'Katılımcı bir ülkedeki gelişmelere AB'nin kayıtsız kalması mümkün değil' diyen Babacan 'İngiliz Bakan gündeme getirdi. Sayın Brown'la da bunu NATO zirvesinde görüştük. 'Görüştük' derken özellikle Türkiye'de ne olup bittiğini anlamaya çalışan bir yaklaşım söz konusu. Tabii olanları anladıktan sonra AB normları ve uygulamaları ile karşılaştıran bir yaklaşım var. Bunlar Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinde önemli yer tutacak gelişmeler. Adımlarımızı, kararlarımızı dikkate alarak atmamız lazım' şeklinde konuştu.

vatan



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,686 µs