En Sıcak Konular

Ey vatandaş, pirinç oyununu boz!

16 Nisan 2008 13:39 tsi
Dünyada %40 zamlanan pirinç, bizde %130 arttı. Cebini dolduranlara fırsat vermeyin...

Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri pirinç... Ancak son günlerde pirinçte garip hesaplar dönüyor. Dünyadaki gıda fiyat artışlarından Türk pirinci de nasibini aldı. Ama bir farkla... Dünyada yüzde 40 zamlanan pirincin fiyatı, bizde 3 ayda yüzde 130 arttı. Bunun nedeni 80 öncesinin stokçu esnafı zihniyetiyle hareket eden uyanıklar... Tarım Bakanı Mehdi Eker, bu oyunu bozmak için boykot çağrısı yaparken, "Gerekirse 3-5 gün pirinç yerine bulgur yeriz, fiyatları aşağı çekeriz" dedi.

Stok fiyatları daha da artırır
Sezon Pirinç Başkanı Mehmet Erdoğan,stok yapılmasının fiyatları daha da yükselteceğini belirtirken, "Herkesin ihtiyacı ölçü-sünde pirinç alması gerekiyor" diye konuştu.

Vatandaş TMO'ya akın etti
İzmir'de vatandaşlar, piyasanın altında fiya-ta pirinç satılan Toprak Mahsulleri Ofisi'nehücum etti. TMO, kilosunu 1.80 YTL'yesattıkları pirince kârın eklendiğini açıkladı.


***

Oyuna gelmeyin

Pirinçteki yüksek zammı spekülatörlere bağlayan Bakan Eker, '3-5 gün pirinç yerine bulgur yeriz, fiyatlar düşer' dedi Bazı kesimler pirinç zamlarına karşı boykot çağrısı yaparken, kilosu 1.80 YTL'den satış yapan TMO, vatandaşın hücumuna uğradı.

Türkiye'de pirincin kısa sürede yüzde 100'ü aşan oranlarda zam görmesi hem panik hem de tepki yarattı. Zamdan tedirgin olan vatandaşlar İzmir'de Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasa fiyatının altında satışa çıkardığı pirince adeta hücum etti. Bu zamları spekülatörlere bağlayan Tarım Bakanı Mehdi Eker, yüksek fiyatlardan pirinç alınmaması önerisinde bulundu.

'Yeterince stoğumuz var'
Bakan Eker, daha fazla kâr etmek isteyen bazı çevrelerin, sanki kıtlık varmış gibi bir hava yaydığını belirterek, "Gerekirse 3-5 gün pirinç yemeyiz bulgur yeriz; fiyatları aşağı çekeriz" dedi. Sanal bir sorun yaşandığını ve devletin çeltikteki oyuna karşı gereğini yaptığını vurgulayan Eker, TMO'nun stoklarında yeterince pirinç ve buğday bulunduğunu, önümüzdeki günlerde piyasa fiyatlarının altında fiyatla satışa sunulacağını kaydetti. Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Ticaret Borsası (ATB) başkanları da yüksek fiyatlı pirincin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

'Boykot edip almayalım'
ATO Başkanı Sinan Aygün, "Türk halkını pirinç almamaya davet ediyorum, bakın o zaman pirinç fiyatları nasıl düşecek" derken, ATB Başkanı Faik Yavuz , "Fiyatlar düşene kadar pirinç yemeyiz olur biter" şeklinde konuştu. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de, "Türk halkının sağduyusu vardır, bilinci vardır. Hesabını da yapar. Pirincin alınmaması gerekiyorsa almazlar" dedi. Bu arada CHP ve MHP'nin gıda ve tarım ürünlerindeki fiyat artışı konusundaki araştırma önergelerinin görüşülmesine ilişkin grup önerileri reddedildi.



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,071 µs