En Sıcak Konular

ABD'de din ve seçimler

16 Nisan 2008 12:34 tsi
ABD'de Demokrat Parti başkan aday adayları Barack Obama ve Hillary Clinton arasındaki adaylık rekabeti kızışırken, dinin bireysel ve kamusal alandaki rolü de tartışma konuları arasına katıldı

Duaya mı ihtiyacınız var? Bu numarayı arayın.

İki siyasetçi son olarak bir hafta sonra Demokrat Parti önseçiminin yapılacağı Pensilvanya'da bir forumda konuştu ve izleyenlerin sorularını yanıtladı.

Burada Demokrat adaylara "Tanrı sizce niye masum insanların acı çekmesine izin veriyor" gibi sorular soruldu.

Clinton ve Obama zaman zaman bu sorulara cevap vermekte zorlandı.

İki aday adayının verdiği mesajlardan biri ise aynıydı: "Siyasi çalışmalarımızda Tanrı'nın iradesini yerine getirmeyi umuyoruz ancak Tanrı'nın tasarladıklarının ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz."

Belçika'daki Katolik Leuven Üniversitesi'nden Prof. Rik Torfs, Avrupa ve ABD'deki laiklik uygulamaları konusunda uzman bir isim.

Torfs, Faik Uyanık'ın sorularını yanıtladı.

BBC: Demokrat adayların Tanrı kavramını siyasette kullanış biçimi konusunda neler düşünüyorsunuz?

Torfs: Başkan adayları da dahil olmak üzere insanların, 'Tanrı'nın kim olduğuna ya da 'Tanrı iradesinin' ne olduğuna dair açık bir fikirleri olmadan 'Tanrının iradesinden' bahsetmeleri, bana göre ABD'de Tanrı kavramının algılanmasına ilişkin tipik bir örnek.

Soyut bir düşünce bu, Tanrı'nın var olduğunu düşünüyorsunuz, ama onu somutlaştırmıyorsunuz. Bana göre bu tipik bir 'ulusal din' yaklaşımı.

BBC: Demokrat adaylar 'Tanrı iradesini siyasi çalışmalarına yansıtmayı umduklarını' söylüyor... Siz Avrupalı bir akademisyen kimliğiyle ve Avrupa bakış açısıyla bu açıklamaları nasıl yorumluyorsunuz?

Torfs: Tanrı kavramına karşı olsun veya olmasın, Avrupalılar Tanrı'nın siyasette kullanımı konusunda daha şüphecidir. Eğer Tanrı'nın arzusundan söz ediyorsanız, bu pekala sizin kendi arzunuz da olabilir.

Bunun yanında bir de Tanrı'nın niye herhangi bir konuda arzu beyan edeceği konusu var.

Eğer Tanrı mükemmelse, hala bu kadar farklı konularda arzular beyan etmesi tuhaf olurdu. Tanrı'nın kendi mükemmeliyeti ile tatmin olması gerekir her halukarda...

Yani sonuçta Avrupalılar Tanrı'nın isminin kullanılması konusunda çok şüphecidirler. Çünkü çok iyi biliyoruz ki çoğu zaman istismar, çok da uzak olmayan olasılıktır.

ABD'de ise Tanrı tamamen soyut bir düşüncedir. Amerikalılar Tanrı'dan söz edildiğinde rahatsız olmuyorlar. Tam tersi, bu onların kendilerini güvende ve tehlikeden uzak hissetmelerini sağlıyor.

BBC: Amerikan siyasetinde bu tür açıklamaların tercih edilmesinin gerekçesi nedir? Tanrı iradesinden söz etmek, ABD'de oy almak için iyi bir yöntem midir?

Torfs: Bence, evet öyle. Evanjelikler, Pentokostlar falan çoğu zaman Cumhuriyetçilere daha yakındırlar.

Demokrat adaylar da galiba kendilerini bu şekilde ifade ederek, çok soyut biçimde Tanrı'dan sözederek, doğru istikameti seçmiş bulunuyorlar.

"Evet biz Tanrı'nın iradesinin ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz ama o iradeyi yerine getirmek istiyoruz" demek çok zekice bir yol.

Ucu da son derece açık bir ifade. Bir taraftan insanlara Tanrı ve onun önemini bildiğinizi hissettiriyorsunuz, diğer taraftan da somut hiçbir şey söylememiş oluyorsunuz.

Muhtemelen iyi dengelenmiş bir yaklaşım.

Tanrı'nın kendileri için önemsiz olmadığını gösteriyorlar ama bir yandan da kendi düşüncelerini tehlikeye atacak kadar somut detaya girmiyorlar.

  BBC



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs