En Sıcak Konular

AB'den kapatma için çok açık uyarı

16 Nisan 2008 11:24 tsi
AB'den kapatma için çok açık uyarı AB'den AK Parti'ye açılan kapatma davası ilgili açık uyarılar geliyor. Son uyarıyı AP Türkiye Raportörü Ruijten, Brüksel'de bulunan AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerine yaptı!

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü olan Ria Oomen-Ruijten, Brüksel'de görüştüğü AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerine "Türkiye, Kopenhag Kriterleri'nin gerisine düşüyor. AK Parti kapatılırsa müzakere durur. Müzakerelerin yeniden başlaması da neredeyse imkansız hale gelir." dedi.

Avrupa Konseyi'nde Türk milletvekilleri için verilen yemekte de kapatma konusu tartışma nedeni oldu. Türk kökenli Avrupa milletvekili Vural Öger, "Bu nasıl sosyal demokratlık?" diye tartıştığı CHP milletvekiline, "Türkiye'de laiklik değil demokrasi tehlikede" diye çıkıştı. Bir Fransız milletvekili de Cumhurbaşkanları Sarkozy'nin Vatikan'ı ziyaretinde "katedral rahibi" unvanı almasının ülkesinde laiklik tartışması başlattığını hatırlatarak, "Laikliğin Fransa için önemini biliyorsunuz. Sarkozy'nin bu davranışı bizde çok yadırgandı, tepki gördü; ama partisini kapatmayı kimse düşünmedi. Bu tür sorunlar demokrasi içinde çözülmeli." tavsiyesinde bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose-Marie Barroso ve genişlemeden sorumlu Komiser Oli Rehn'in Türkiye'yi ziyaret ettiği tarihlerde AK Parti'den Nihat Ergün, Canan Kalsın, Fazilet Dağcı Çığlık, Sait Açba, Haydar Kurt, CHP'den Şahin Mengü, Gaye Erbatur, MHP'den ise Erkan Seçkin, Haluk Emin Ayhan da resmî bir program çerçevesinde Brüksel'e gitti. Edinilen bilgilere göre, Brüksel'deki temaslarda en fazla konuşulan konu AK Parti'ye açılan kapatma davası oldu. Bu konuda en somut tepkiyi gösteren isim de AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten oldu. Haziran ayında yayınlanacak İlerleme Raporu'nu kaleme alacak olan Ruijten, kapatma davasının Türkiye'ye ağır fatura yükleyeceğinin işaretini verdi. Türkiye'yi AB'de istemeyenlerin eline koz geçtiğini kaydeden Ruijten, AK Parti'nin kapatılması durumunda müzakerelerin durdurulmasının zor olmayacağını; ancak müzakerelerin yeniden başlamasının ise neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Ruijten'in aktardığına göre bir ülke ile müzakerelerin durdurulması üçte bir oranında üyenin teklifi ve nitelikli çoğunluk olan üçte iki üyenin onayı ile mümkün olabiliyor. Müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için ise oybirliği gerekiyor. Raportör, Avrupa Konseyi'ndeki tablonun müzakereyi durdurmaya uygun olduğuna da dikkat çekti.

Avrupa Konseyi'nde Türk milletvekillerine verilen öğle yemeğinde ilginç bir polemik yaşandı. Türk kökenli Avrupa milletvekili Vural Öger yaptığı konuşmada demokrasi vurgusu yaparken kapatma davasına karşı çıktı. "Siz AKP'yi desteklediğimizi zannediyorsunuz ama biz herhangi bir partiyi değil demokrasiyi destekliyoruz." diyen Öger ile CHP milletvekili Şahin Mengü arasında tartışma çıktığı öğrenildi. Kapatma davasını bağımsız yargının aldığını ve Türkiye'nin başta laiklik olmak üzere bazı hassasiyetleri olduğunu söyleyen Mengü'ye sert çıkan Öger'in, "Ben de sosyal demokratım. Sizinki nasıl sosyal demokratlık? Laiklik konusunda hepimiz hassasız. Buradan bakıldığında Türkiye'de tehlikede olan laiklik değil demokrasi görülüyor. CHP, AB'yi istiyor mu, istemiyor mu?" diye çıkıştı.

Zaman
 



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,014 µs