En Sıcak Konular

CHP istedi, Anayasa Mahkemesi iptal etti

16 Nisan 2008 11:24 tsi
Anayasa Mahkemesinin, yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin iptal kararının yürürlüğe girmesi nedeniyle, yurt genelinde satışlar geçici olarak durduruldu.

Buna göre, yeni yasa yürürlüğe girinceye kadar yabancılara gayrimenkul satışı yapılmayacak. Ancak 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununa göre Türkiye'de kurulan yabancı şirketler ile çift uyruklular, uygulama dışında tutulacak.

Edinilen bilgiye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü konuya ilişkin genelge yayımladı.

Genelgede, Anayasa Mahkemesinin, yabancı gerçek kişiler ile ticaret şirketlerinin Türkiye'de taşınmaz edinimini düzenleyen Tapu Kanununun 35. maddesinin bazı hükümlerini iptal ettiği ve bu çerçevede Bakanlar Kurulunun, bir yabancının, ülke genelinde edinebileceği toplam 2,5 hektar taşınmaz tutarını '30 hektara kadar çıkarma' ve illerdeki satış sınırını 'il yüzölçümünün binde 5'ini aşmamak üzere' belirleme yetkilerinin kaldırıldığı anımsatıldı.

Kararın, 16 Ocak 2008'de yayımlandığı ve 3 ay sonra yürürlüğe girmesinin öngörüldüğü kaydedilen genelgede, yeni yasal düzenleme için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

UYGULAMANIN KAPSAMI...

Genelgeye göre, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ticaret şirketlerinin Türkiye'de taşınmaz edinme ve intikal talepleri, ikinci bir talimata kadar bekletilecek.

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ticaret şirketlerinin, 16 Nisan 2008 tarihinden önce edindikleri taşınmazların Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kişilere satış talepleri ise karşılanacak.

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununa göre Türkiye'de, Türkiye'nin mevzuatına göre kurulan şirketler, ''Türk şirketi'' olarak kabul edildiği için uygulamanın dışında tutuldu.

Söz konusu şirketlerin mal edimine yönelik düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi iptal etti. Ancak bu uygulama için de gerekçeli kararın yayımlanmasının ardından 6 aylık süre tanındı. Yetkililer, henüz gerekçeli kararın yayımlanmadığına işaret ederek, ''Bu süre içinde herhangi bir yasal düzenleme yapılırsa, satışlar ona göre devam eder. Yapılmazsa, süre sonunda söz konusu şirketler için de satışlar durdurulur'' dedi.

Bu arada çift uyruklulara, yani Türk vatandaşlığı ile birlikte başka bir ülkenin uyruğuna da sahip olanlar için kısıtlama söz konusu olmayacak.

'İMAR PLANI ESAS ALINIYOR'

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilisi, yeni yasa yürürlüğe girinceye kadar herhangi bir işlem yapılmayacağını belirtti.

Yeni yasal düzenleme için çalışmaların genel müdürlük düzeyinde tamamlandığını ve Başbakanlığa sunulduğunu bildiren yetkili, konunun Bakanlar Kurulunda görüşüldüğünü, Meclis'e sevk edilmesinin beklendiğini kaydetti.

Yeni düzenlemede, Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerini dikkate aldıklarını belirten yetkili, ''İl yüzölçümü yerine, yeni düzenlemede imar planını esas aldık. Bunun üzerinden bir oran sınır olarak belirlenecek. Düzenlemede biz rakama yer vermedik, takdiri Bakanlar Kuruluna bıraktık'' diye konuştu.

AA




Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,801 µs