En Sıcak Konular

Yarın için CHP’de nefesler tutuldu

16 Nisan 2008 10:56 tsi
Yarın Ankara Asliye 8.Hukuk Mahkemesinin kararını tüm CHP'liler Heyecenle bekliyor. Partide Politbüro devam veya tamam diyecek.

Yalçın Doğan/Hürriyet

Yarın için CHP'de nefesler tutuldu

YARINKİ mahkeme kararını yüreği ağzında bekliyor. Baykal ve CHP Yönetimi.

Yarın Ankara Asliye 8. Hukuk Mahkemesi'nin CHP Tüzüğü ile ilgili bir karara varması bekleniyor.

"Bu tüzük Siyasal Partiler Yasasına aykırıdır" ya da "burada mesele yok, tüzük yasaya uygundur". İkisinden biri. Ya da, kararın ertelenme olasılığı.

Ekim 2003'te CHP parti tüzüğünü değiştiriyor. Buna göre:

İl ve ilçe kongrelerinde başkanlığa, kurultayda da genel başkanlığa aday olabilmek için, kongrelerin ve kurultayın üye tam sayısının en az yüzde yirmisinin önerisi gerekiyor.

Öneri genel başkanlık için daha kapsamlı. Genel başkan adaylığı için öneriyi delegelerin kurultay başkanlık divanı önünde tek tek imzalaması zorunlu kılınıyor.

SORUN GİZLİ OY

Tüzük değişikliği kurultayda iki kez oylanıyor. İlk oylamanın sonucu belli olmadan, ad okunarak ikinci oylamaya geçiliyor ve tüzük kabul ediliyor.

Değişiklik çeşitli çevrelerde, parti içi demokrasiye aykırı, olarak niteleniyor. Orada kalmıyor, tüzük iptali için iki dava açılıyor.

Biri Ankara Asliye 8. Hukuk, öteki Ankara Asliye 22. Hukuk Mahkemesi. Davalardan birini CHP İstanbul milletvekili Ali Topuz açıyor.

Geçen oturumda CHP'nin avukatları, mahkemenin yetkisizlik kararı vermesini istiyor. Ancak, yargıç iki başvuruyu birleştiriyor ve iptal istemini esastan incelemeye alıyor. "Gizli oy ihlali var mı, yok mu" gerekçesiyle.

TOPUZ'UN İTİRAZI

Ali Topuz mahkemeye sunduğu dilekçede il, ilçe ve genel başkan adaylarının bu tüzükle kendilerini tanıtma, programlarını açıklama hakkını kullanamadıklarını ileri sürerek can alıcı noktaya geliyor:

"Başkanlık Divanı gözetiminde imzalar alınırken, hangi delegenin, hangi adayı desteklediği herkes tarafından görülmektedir. Bu durum imza verir ve oy kullanırken, delegelere baskı yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Gizli oy kuralı ihlal edilmekte, yönetimi elinde tutanlar delege üzerinde sürekli denetleme ve yönlendirme yapabilmektedir. Bunun parti içi demokrasiyle bağdaşır yanı yoktur."

Mahkemenin yarın karar vermesi bekleniyor.

CHP Kurultayı gelecek hafta sonunda. Eğer, mahkeme tüzükteki bu maddeyi parti içi demokrasiye ve gizli oy kuralına uygun görürse, mesele yok.

Baykal ve CHP Politbüro yeniden derin bir nefes alabilir.

Yok, eğer iptal ederse, kurultayda genel başkanlık seçimi için yeni bir sahne kurulabilir. Çanlar kimin için çalar, hiç belli olmayabilir.

 



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs