NE görüştü? | " /> NE görüştü? | "/>

En Sıcak Konular

Papa Bush'la NE görüştü?

16 Nisan 2008 10:27 tsi
Papa Bush'la NE görüştü? Dün Washington'dan TÜSİAD Başkanı Yalçındağ ile Amerikan basın baronlarından biri arasındaki görüşmeyi yazan Fehmi Koru bugün Papa ile Bush görüşmesine zoom yapıyor. Koru'nun ABD'nin din politikasına ilişkin tespitleri bir hayli ilginç...

Fehmi Koru / Yeni Şafak

WASHINGTON

Amerikan başkenti her düzeyde devlet başkanını karşılamaya alışıktır da, Papa XVI. Benedict'in Washington'a gelişinin yol açtığı karmaşa her bakımdan görülmeye değerdi. ABD başkanları en itibarlı konuklarını bile en fazla Beyaz Saray'ın bahçesinde karşılar; ABD Başkanı George W. Bush eşini de yanına alarak Vatikan uçağının indiği Andrews Askeri Üssü'ne kadar bizzat giderek karşıladı Papa'yı. Papa'nın geçtiği yollarda toplanan ülkenin her tarafından gelmiş kalabalıklar yüzünden başkent Washington'da hayat tam anlamıyla felce uğradı.

Oysa, ABD'de Katolik Kilisesi büyük sıkıntılarla baş etmeye çabalıyor.

ABD'de yaklaşık her dört kişiden biri (yüzde 23) Katolik. 70 milyon Katolik yaşıyor ABD'de. Ülkedeki en örgütlü olan Vatikan'a bağlı Katolik kiliseleri etrafında toplanmış insanların dini... Dinlerine en düşkün Hıristiyanlar Katolikler... Ülkenin dört bir tarafında binlerce orta dereceli okul ve tam 213 üniversite Katolik Kilisesi öğretileri istikametinde eğitim veriyor.

Sıkıntı da bu noktada başlıyor.

Rakamlar yüksek görünse de kilise sürekli bir gerileme halinde. Kamuoyu yoklamalarına göre, dört yıl önce yüzde 75 civarında olan âyine katılma oranı bugün yüzde 30 civarına düşmüş bulunuyor. 213 üniversiteden gerçek anlamıyla Katolik Kilisesi öğretileri istikametinde eğitim verenlerin sayısı 20 kadar. Rahip olmak isteyen pek yok; 1960'larda cüppe giyenlerin sayısının yarısı kadar bile yeni rahip katılmıyor kiliseye. Her gün yeni bir kilise kapılarını ibadete kapatıyor.

Katolik Kilisesi'nin Amerika'daki en ciddi sorunu tacizci rahipler... Dinadamlarının evlenmelerine izin vermiyor Katolik Kilisesi, bu da sapkın ilişkilerin gizliden sürdürüldüğü karanlık bir alana yol açıyor. Son on yıldır ortaya çıkan kilise merkezli taciz olaylarının sayısı beşbinin üzerinde. Mağdurlara ödenen tazminatların yekünü iki milyar doları aştı ve kendi yağıyla kavrulmak zorunda olan Katolik Kilisesi'ni iflâsın eşiğine getirdi. Tazminatlara giden kaynaklar yüzünden eski veya bakımsız kiliseler elden geçirilemiyor.

Türkiye'den gelerek Papa'nın Washington'u ziyaretine Amerikan medyasının bakışını izlemek hakikaten insanın içinde tuhaf duygulara yol açıyor. Dine ve dindarlara müthiş olumlu bakıyor Amerikan medyası; Katolik Kilisesi'nin bunalımına anlayışla yaklaşıyor. Ziyareti fırsat bilip dinî eğitimde yaşanan sıkıntılara ışık tutuyor, giderilmesi için formüller üretiyor.

Önceki günkü başyazısında, Washington Post, “Papa'nın ziyareti ülkemizdeki Katolik okulların ıslahı için bir fırsattır” diyordu. 1990 yılından beri 1300 Katolik okulu kapanmış, 300 binden fazla öğrenci bu yüzden kalitesi düşük devlet okullarına gitmek zorunda kalmış. Kilise tarafından desteklenen okullar kaliteliymiş; kapatılmaları fakir-fukara çocuklarını bir de kalitesiz eğitime mecbur bırakıyormuş... WP başyazısından, Beyaz Saray'ın önümüzdeki hafta, 'inanca dayalı okullar' başlıklı bir toplantı düzenleyeceğini de öğreniyoruz.

Bizim ülkemizde 'din' ile ilgili her konu, dinî eğitim başta olmak üzere, gazetelerde nasıl ele alınır hatırlayınca WP'un başyazısına gıpta ile bakmamak elde değil.

Papa XVI. Benedict, biraz kilisenin Amerika'daki çöküşe doğru yönelen varlığına yeni bir hayat öpücüğü sağlamak, biraz da gelmiş-geçmiş en dindar devlet başkanı olan George W. Bush'la dünya siyaseti üzerinde görüşmek için ABD'ye geldi. Seleflerinden farklı 'ideolojik bir Papa' profili çizen XVI. Benedict, halefi kendisi kadar dindar olmayacağı şimdiden belli olan Bush'la yeni dünyada 'din' konusunu da konuşacak.

Washington Papa'nın ziyareti sebebiyle ülkenin her tarafından koşup gelen onbinlerce Katolik yüzünden bambaşka bir kent görüntüsündeydi dün; yollar kapandı, trafik akmadı, olağanüstü zorluklar yaşandı. Buna rağmen kimseden fazla bir şikâyet sesi yükselmedi.

Papa'nın Bush'la görüşmesi bakalım dünyaya neler getirecek?



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,625 µs