ABD yardımını itiraf etti! | " /> ABD yardımını itiraf etti! | "/>

En Sıcak Konular

PKK ABD yardımını itiraf etti!

16 Nisan 2008 09:54 tsi
PKK ABD yardımını itiraf etti! Osman Öcalan, PKK'nın İran'la savaşan kolu PJAK'ın ABD'den aldığı desteği 'Amerika'yla güzel bir ilişki var, birbirleriyle görüşüyorlar, askeri destek söz konusu' diye dile getirdi. PJAK'tan dört yıl önce ayrılmış Mamand Roje 'PKK ABD ve AB ile i

İran'ın PKK'nın uzantısı PJAK'ın ABD'den destek gördüğüne dair suçlamaları Los Angeles Times gazetesine konuşan eski örgüt üyelerinin ifadeleriyle doğrulanıyor. İran ordusunun geçen yaz Kuzey Irak'a düzenlediği operasyonlarla hedef aldığı PJAK'tan dört yıl önce ayrılmış Mamand Roje, ABD ve AB'nin terör listesinde olan PKK'nın Batılıların kısıtlamalarını aşmak için PJAK'ı devreye soktuğunu belirterek, "PKK Amerika ile ilişki kurmak istedi, bu yüzden PJAK'ı kurup kullandı" dedi.


'Türkler sorduğunda...'
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan da, 2003'te Irak'ın işgalinin hemen ardından Amerikalı askeri yetkililerin PJAK'ın Kuzey Irak'taki kampını ziyaret ettiğini söyledi. Örgütü iki yıl önce terk eden Öcalan, "Başından beri Amerikan yardımını alabileceğimizi düşündük. Şu anda güzel bir ilişki var. Birbirleriyle görüşüyorlar ve bazı askeri destek söz konusu" dedi. Öcalan ve diğer örgüt üyelerine göre, Amerikan yardımı gıda, ekonomik destek, tıbbi malzeme ve Rus askeri malzemelerini içeriyor. Yardımlardan bir kısmı 'kar amacı gütmeyen' gruplar üzerinden yapılıyor.
Amerikalı askeri araçların her iki -üç ayda bir PKK ya da PJAK karargahlarına girdiğini belirten Öcalan, "Sistematik bir ilişki, aramak için bir numara yok. Amerikalılar resmi ilişki kurma niyetinde değil, Türkler bununla ilgili bir soru sorduğunda 'ilişkimiz yok' diyebilsinler diye" ifadelerini kullandı.
Gazete PJAK lideri Abdurrahman Hacı Ahmedi'nin geçen yaz Washington'a gittiğinde açıkça soğuk muameleyle karşılaştığını belirtti. Buna 'Örgüt eylemleriyle İran'ın içinde barışçıl yollarda değişim için çalışanların işini zorlaştırdı' izahatını getirdi. Devletin güvenliğini tehdit ettiği suçlamasıyla karşılaşınca İran'dan kaçan Kürt gazeteci Aso Salih, "Sanırım PJAK iyilik yapmaktan çok zarar verdi. PJAK'ın hareketleri İran'ın bölgeyi askerileşmesine bahane oldu. İslam Cumhuriyeti'nin sivil muhalefeti bastırmasına gerekçe verdi" dedi.
İran daha önce Amerikan destekli unsurların 2005'ten itibaren güneybatıdaki petrol zengini Huzistan eyaletinde bombalı eylemlerle onlarca insan öldürdüğünü söylüyor. Yine Beluc militanları geçen yıl Afgan-Paki sınırındaki Zahedan'da 11 Devrim Muhafızı'nı öldürmüştü. Kuzeybatıda bir Kürt kadınının intihar eyleminde birkaç İran askeri ölmüştü. Ayrıca İran Kürdistan Demokrat Parti'nin (İKDP) onlarca yıldır Washington'la ilişkileri var.


'Muhalif dış yardım alır'
İKDP'nin Erbil'deki lideri Rüstem Cihangiri "Bu çok sıcak bir ilişki. Burada ve Washington'da etkileşim içindeyiz. Bazen ayda bir, bazen üç yada dört ayda bir ilişki sözkonusu" dedi. Solcu Komala Partisi ise 1992'de silahlı eylemlere son verse de bir süredir Kuzey Irak'taki Zergve kampında savaşçılarını eğitiyor. Komala'nın iki numaralı ismi Abdullah Muhtadi 2005 ve 2006'da İran'ı tartışmak için ABD Dışişleri ve Beyaz Saray yetkilileriyle görüştüğünü belirterek "Muhalif bir hareketsiniz dış yardıma ihtiyaç duyarsınız. Bunu kabul etmekten utanç duymuyoruz" dedi.
Terör örgütü sayılsa da 2002'de İran'ın nükleer programıyla ilgili verdiği istihbaratla ABD'nin gözüne giren Halkın Mücahitleri, Pakistan'da üstlenip İran sınırında eylemler yapan Sünni Cundullah ve güneybatıda bazı Arap örgütler de ABD'den destek görüyor. İran'da dini lidere yakın İslami Koalisyon Partisi Başkanı Hamidrıza Taraki, "Amerikalılar Halkın Mücahitleri'ne İranlıların telefon konuşmalarını izlmek için teknoloji veriyor. Ayrılıkçı Belücistan'a paralar nereden geliyor" diye sordu.

radikal



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs