En Sıcak Konular

Her camide bir Genelkurmay ajanı

16 Nisan 2008 09:38 tsi
Korgeneral Çetin Doğan imzası ve Genelkurmay Başkanı'nın emriyle 80 bin camiye ajan gönderildi. Halen yürürlükte olan emrin içeriğinde ne var? Neler yapıldı?

Batı Çalışma Grubu'nun, 28 Şubat sürecinde, 80 bin cami ve cemaatini fişlediği de ortaya çıktı. "Gizli" bir emirle camilere 'personel' gönderilerek, imamlar, cemaat ve hutbeler hakkında rapor istendiği belirlendi. 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında oluşturulan Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) arşivlerinde yer alan bir belge Türkiye genelindeki bütün camilerde verilen vaaz ve hutbelerin takip altına alındığını ortaya koydu.

Dönemin Genelkurmay Başkanlığı Harekat Daire Başkanı Korgeneral Çetin Doğan imzası ve Genelkurmay Başkanı'nın emriyle tüm kuvvet komutanlıklarına gönderilen yazıya göre, camilerde verilen cuma hutbeleriyle bayram namazı hutbeleri takip altına alınarak cami cemaati hakkında da rapor tutulması isteniyor.

EMİR HÂLÂ YÜRÜRLÜKTE

3 maddelik emre göre "özellikle Cuma ve bayram namazları başta olmak üzere gayri muayyen zamanlarda verilen hutbe ve vaazların personel görevlendirilmek suretiyle takibi ve tespit edilen hususların yer ve zaman belirtilerek rapor edilmesi" talep ediliyor, bu hususun bizzat ilgili garnizon komutanı tarafından yapılması talimatı veriliyor. "Gizli' ibareli emre göre görevlendirilecek personelin hassasiyetle seçimi ve sivil makamların konudan haberdar edilmemesi konusunda uyarılar da yapılıyor. Uzmanlar Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre yaklaşık 80 bin cami olduğuna dikkat çekerek, "O dönemin hassasiyeti göz önüne alındığında bütün camilerin, imamların ve cemaatin de takip altına alındığı, bunların da sivil makamlardan gizli olarak yapıldığı ortaya çıkıyor. Ama asıl sorun bu emrin hala uygulanıp uygulanmadığı. Çünkü emrin yürürlükten kalkması için gerekli genelgenin yayınlanmadığı biliniyor" açıklamısında bulundu.

İŞTE TARTIŞMALI EMiR

Laiklik aleyhtarı faaliyetler;

1- Muhtelif kaynaklardan, camilerimizde laiklik aleyhtarı vaazlar verildiği, bu vaazların içeriğinde suç teşkil eden ibareler olduğu, hutbe ve vaazların verilmesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yayınlanan dokümana uyulmadığı öğrenilmiştir.
2- Garnizon Komutanlıklarınca, özellikle cuma ve bayram namazları olmak üzere gayri muayyen zamanlarda verilen hutbe ve vaazların personel görevlendirilmek suretiyle takibinin, tespit edilen hususların yer ve zaman belirtilerek rapor edilmesinin laiklik aleyhtarı tutum ve davranışları önlemeye yönelik çalışmalar için faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
3- Konunun hassasiyeti dikkate alınarak görevlendirilecek personelin seçimi ve görev icrasının, garnizon komutanlıklarınca bizzat takip ve kontrol edilmesi, daha ast makamlar ile sivil makamlar arasında yazışma yapılmaması uygun mütaala edilmektedir.

Bugün



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,867 µs