işlem tamam! | " /> işlem tamam! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya’da işlem tamam!

16 Nisan 2008 09:30 tsi
Rusya’da  işlem tamam! ‘Halef-selef operasyonu’, görevini 7 Mayıs’ta Dimitriy Medvedev’e devredecek olan Vladimir Putin’in başbakanlığın yanı sıra ‘Kremlin’in partisi’ Birleşik Rusya’nın da liderliğini üstlenmesiyle sona erd

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görev süresinin dolmasından sonra başbakanlık koltuğuna oturmayı ve ülkenin en büyük partisinin başkanlığını üstlenmeyi kabul etti. Böylece uzun süren spekülasyonların ardından yakın ve orta dönemde Rusya’daki iktidar yapısı şekillenmiş oldu.

45 dakikalık kongre
“İktidar partisi” olarak anılan Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Partisi’nin biraz da görkemli Sovyet Komünist Partisi toplantılarını anımsatan kongresinin ikinci günü sadece 45 dakika sürdü. Delegelere seslenen Putin, parti üyesi olmamasına karşın Birleşik Rusya’nın başkanlığını üstlenmesi için yapılan çağrıyı kabul ettiğini açıkladı.
Kararı alkışlarla karşılanan Putin, başbakanlık görevini de üstlenebileceğini söyledi ve parti liderinin yürütmenin başında olmasının demokratik gelenekler arasında yer aldığını belirtti. 600 delege Putin’in üyesi olmadığı halde Birleşik Rusya’nın başkanlığına getirilmesini oybirliğiyle kabul etti. Toplantıya katılan yeni lider Dimitriy Medvedev, Putin’in başkanlığına destek verdi, ancak partiye üye olması önerisine teşekkür etmekle yetindi.

‘Baş ayı’ Putin
Rus basını, partinin amblemindeki “ayı”dan yola çıkarak, “Putin baş ayı oldu” diye yazdı.
Böylece, Rus ve yabancı kamuoyunu iki yıldan uzun bir süredir meşgul eden Kremlin patentli “halef-selef operasyonu” ve yeni iktidar yapısıyla ilgili bulmacadaki son boşluk da dolmuş oldu. Operasyona noktanın konulacağı 7 Mayıs’ta halef Medvedev törenle başkanlık koltuğuna oturacak, selef Putin ise başbakan ve ülkenin en büyük partisinin lideri olarak önemli bir gücü elinde bulundurmaya devam edecek. Medvedev dış politika, savunma ve güvenlik konularında söz sahibi olacak, Putin ise gücünü parlamento, ekonomi ve önemli etkinliği bulunan bölgelerden alacak.
Rusya’daki siyasi gözlemciler yeni iktidar yapısının en az sekiz yıl süreceğini düşünüyor, ancak ilk kez denemesi yapılan “çift başlı iktidar”ın pratikte nasıl işleyeceği sorusuna yanıt vermekte güçlük çekiyor.

 
milliyet



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,382 µs