En Sıcak Konular

Pirince boykot çağrısı!

16 Nisan 2008 09:01 tsi
Pirinç ve bulgurda fırsatçılık yaparak fiyatları fahiş oranlarda artıranlara karşı boykot çağrısı vurguncunun yüzüne tokat gibi patlayacak.

Türkiye pirinç almayarak fırsatçıya bir kere daha ders verecek.Dünyada gıda fiyatlarının artmasıyla harekete geçen ve ellerinde bulunan pirinç ve bulguru stoklayarak, yaptıkları fahiş zamlarla azar azar iç piyasaya sunan fırsatçılara karşı tüm Türkiye'de boykot çağrıları yapıldı. Sanayi ve ticaret odaları, ticaret borsalarının temsilcileri ile tüketici örgütlerinin başkanları, son iki ayda pirinçte yüzde 80'i, bulgurda ise yüzde 50'yi aşan zamlara tepki göstererek, Türk halkını bir süre için pirinç almamaya çağırdı. Oda ve dernek temsilcileri, "Bir süre için pirinç yemeyerek, fırsatçıların oyununu bozalım. Türk halkını pirinç almamaya davet ediyoruz. Türkiye pirinç almayarak, fırsatçıya bir kere daha ders verecektir" dediler.

SOFRADA OYUN VAR

Tüketici örgütlerinin temsilcileri, devletin bir an önce harekete geçerek, fırsatçıları tespit etmesi ve kamuoyuna teşhir etmesi gerektiğini dile getirdiler. Tüketici Hakları Merkezi Başkanı Ömer Keser, pirinçte başlayan ve bulgurla devam eden bakliyattaki artışlara dikkat çekerek, "Fahiş zamlar var. Bu işin sorumlusu kim belli değil. Herkes topu birbirine atıyor. Sıkıntı buradan doğuyor" dedi. Tüketicilere çağrıda bulunan Keser, vurgunculara fırsat vermeyelim" diyerek, şunları söyledi. "Fiyatlar normal seviyesine gelene kadar, pirinç ve bulgur almayalım. Soframız üzerinden oyun oynanıyor. Tüketimden gelen gücümüzü kullanarak, buna fırsat vermeyelim. “

ISPANAK YİYELİM

Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran da, başta bakliyat ürünleri, un ve ekmek olmak üzere gıda fiyatlarında yapılan zamlara karşı toplumsal bir tepki oluşturulması gerektiğini söyledi.

Başaran, "TÜDER üyeleri, pirinç ve bulgur almıyor. Tüm tüketicileri de boykota çağırıyoruz. Alternatif ürünlere yönelelim. Şu anda sebze ve meyve bol. Pirinç yerine ıspanak yiyelim" dedi. Uluslararası dalgalanmayla birlikte, yabancı sermayenin paralarını borsadan çekerek başta bakliyat ürünleri olmak üzere gıdaya yatırdıklarını ifade eden Başaran, şöyle devam etti:

"Bu durum fiyatların yükselmesine yol açtı. İç piyasada da stoklar yapıldı. Fiyatlar artınca piyasaya sürüldü. Bu oyun un ve ekmek fiyatı ile başladı ve bakliyata geldi. Bu oyunu bozalım. Bunun için bugün (dün) tüm tüketici örgütleri ile görüşerek, ortak bir tavır almaya çağıracağım." Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin de tüketicileri pirinç ve bulgur almayarak, fırsatçılara geçit vermemelerini istedi ve "Bu ürünler yerine, sofralarını alternatif ürünler ile çeşitlendirebilirler" dedi.

FİYATLAR DÜŞÜNCEYE KADAR PİRİNÇ YEMEYİZ

Dünyada pirinç fiyatlarında meydana gelen artışa paralel, Türkiye'de de fiyatların fahiş oranlarda artması tepkilere yol açarken, Ankara'daki Oda ve borsa başkanları, fiyatlar düşene kadar pirinç alınmaması çağrısında bulundu. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, "Türk halkını pirinç almamaya davet ediyorum, bakın o zaman pirinç fiyatları nasıl düşecek" dedi.

Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz ise TMO'nun elindeki pirinç stoklarını 2-3 büyük firmanın aldığına dikkat çekerek, "Ondan sonra da istediği fiyattan piyasaya dayadılar. Artan fiyatlar karşısında ne yapmalı? Fiyatlar düşene kadar pirinç yemeyiz olur biter'' diye konuştu. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise, "Türk halkının sağduyusu vardır, bilinci vardır. Hesabını da yapar. Pirincin alınmaması gerekiyorsa almazlar" dedi.

bugün



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,123 µs