En Sıcak Konular

'Başörtüsü yasağının laiklikle ilgisi yok!'

16 Nisan 2008 08:26 tsi
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan, üniversitelerdeki başörtüsü sıkıntısının laiklikle bir alakası olmadığını söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Deniz Ülke Arıboğan, üniversitelerdeki başörtüsü sıkıntısının laiklikle bir alakası olmadığını söyledi. Arıboğan, "Laiklik konusunda çok hassas biriyim; fakat türban konusunun laiklikle bir alakası olduğuna inanmıyorum. Üniversite öğrencisinin kapıya kadar gelip peruk takarak içeri girmesi, çıkarken de tekrar başörtüsünü takmasıyla laikliğin nasıl korunduğunu anlayamadım. Bunun bilimsel, sosyolojik herhangi bir izahını da bulamıyorum." dedi.

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen programda konuşan Arıboğan, rektörler olarak son 3-4 aydır sadece türbanla uğraştıklarını ifade etti. Türbanla ilgili konunun önce Meclis'e ondan sonra da mahkemelere ait olduğunu söyleyen Arıboğan, bu tarz düzenlemelerin rektörler tarafından yapılmadığını ifade etti. Kendisinin hukukçu olmadığını; fakat konuyla alakalı kendi üniversitesi dışında üç ayrı hukukçuya bu konuyu mütalaa ettirdiğini anlatan Arıboğan, hukukî süreci bekleme kararı aldıklarını da sözlerine ekledi.

İstanbul Üniversitesi'nde görevli olduğu dönemde, öğrencilerin içinde başörtülülerin de olduğunu belirten Arıboğan, öğrencilerinin türbanlı olduğunun farkında bile olmadığını söyledi. Türkiye'de işin mecrasından çıktığını ifade eden rektör, "Türban artık üniversitelerdeki bir sorundan ibaret değildir." dedi. Arıboğan, sözlerini "ABD'de her yerde türbanlı öğrenci görüyorum. Demek ki ABD'nin laiklikle alakalı bir sorunu yok." şeklinde sürdürdü. Türkiye ve ABD'deki üniversite kavramları üzerine fikirlerini konuklarla paylaşan Deniz Ülke Arıboğan, "Türkiye'de tüm üniversitelerin bütçesi 3,5 milyar dolar, burada sadece Harvard Üniversitesi'nin bütçesi 40 milyar dolar. Türkiye'de birçok işadamını dolaştım. Öğrenci okutalım, burs versinler diye; eşlerine binlerce dolarlık Louis Vuitton marka çanta alan işadamları, tek bir öğrencinin 10 bin dolar olan bir yıllık bursunu bile çok buldu; üstelik vergiden düşmelerine rağmen. Önce bu kültürü oluşturmamız gerekiyor. Uğrunda ölmeye değer bir ülkemiz var; fakat uğrunda yaşamaya değer bir şey üretemiyoruz." dedi.

Ermeni sorunu hakkındaki görüşlerini de açıklayan Arıboğan, Türkiye'nin güçlü olduğu için konunun politik arenada tartışıldığını kaydetti. Arıboğan, çok uluslu devletlerden tek uluslu devletlere geçiş aşamasında birçok sıkıntılar yaşandığını, birçok Türk'ün de Anadolu'ya gelirken yollarda öldüğünü; fakat bu hikâyelerin kimse tarafından dillendirilmediğini kaydetti.
 
zaman



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs