'Soruşturmayı engellemek istiyor!' | " /> 'Soruşturmayı engellemek istiyor!' | "/>

En Sıcak Konular

'Soruşturmayı engellemek istiyor!'

16 Nisan 2008 08:01 tsi
'Soruşturmayı engellemek istiyor!' Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Türkiye'de darbe ortamı hazırlamak için yapılanan Ergenekon terör örgütüne yönelik soruşturma için "Ergenekon, Şemdinli gibi olmaya mahkum." şeklindeki sözleri sivil toplum örgütleri ve hukuk camiasından b

Açıklamaların 'yargıyı etkileme amaçlı' ve 'tehdit içerikli' olduğunu kaydeden hukukçular, buna benzer çıkışlarla Ergenekon soruşturmasının engellenmek istendiği görüşünde. Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı, Şemdinli davası ile benzerlik kurularak savcılara 'Sonuna kadar giderseniz Ferhat Sarıkaya gibi mesleğinizden olursunuz.' şeklinde örtülü bir tehditte bulunduğunu ifade ediyor. Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı avukat Sinan Kılıçkaya da Kanadoğlu'nun kimliğine dikkat çekerek, "Eski Başsavcı'nın yürütülmekte olan bir soruşturmanın sonucuna ilişkin sözleri 'yargıyı etkilemeye dönük' olarak algılanacaktır." ifadesini kullandı. Kılıçkaya ayrıca, soruşturmanın sürdüğü adli bir konuda önyargılı olarak olayın Şemdinli'ye benzetilmesi hukuk mantığı açısından kabul edilebilir bir durum olmadığını vurguladı. Savcı iken Şemdinli soruşturmasına dönük açıklamaları sebebiyle sürgüne gönderilen ve istifa etmek zorunda kalan avukat Gültekin Avcı, yasadışı kurulan bir terör örgütünü kollayan ifadenin hukuki olmadığını söylerken Kanadoğlu'nun 288. maddeye göre açıkça suç işlediğini ileri sürdü. Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Halil Doğan ise Kanadoğlu'nun son dönemde sürekli isabet eden öngörülerde bulunduğunu hatırlatarak, "Acaba bunlar kehanet mi yoksa bir yerlerden bilgi mi alıyor?" soru-sunu yöneltti.

 


 


Hukukçuların, eski Yargıtay Başsavcısı Kanadoğlu'nun Almanya Hessen Atatürkçü Düşünce Derneği'nde yaptığı açıklamalara tepkisi şöyle:

Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı: Savcıları resmen tehdit ediyor

Eski Başsavcı, resmen Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıları tehdit etmektedir. Bu savcılara, 'Sonuna kadar giderseniz Ferhat Sarıkaya gibi mesleğinizden olursunuz.' demek oluyor. Örtülü bir tehdittir. Türkiye'de hukuk devleti ile çeteler arasında olan savaşta Kanadoğlu tarafını belli etmiş oluyor. Savcılara yönelik psikolojik mücadele yürüten bir insan olduğunu gösteriyor. Demek ki, işin nereye varacağını biliyor ve çekiniyor.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya: Kanadoğlu'nun söyledikleri hukuken kabul edilemez

Soruşturmanın sürdüğü adli bir konuda önyargılı olarak olayın Şemdinli'ye benzetilmesi, hukuk mantığı açısından kabul edilebilir ya da anlaşılabilir değildir. Kanadoğlu'nun eski başsavcı olduğu da dikkate alınırsa, kendisinin bu konuları bildiği varsayımından hareketle açıklamaları yargıyı etkilemeye dönük olarak algılanacaktır. Şemdinli benzetmesi de yargı mensupları açısından üstü kapalı bir tehdit olarak değerlendirilir.

Eski savcı, Avukat Gültekin Avcı : Kanadoğlu, 288'e göre şuç işliyor

'Şemdinli gibi olur' demek, Ergenekon soruşturmasının önünü kapatmak demek. Ergenekon'un resmi devlet kolu muhakkak var. Dolayısıyla Ergenekon soruşturması devlet içerisindeki resmi kişileri ve birimleri deşifre edemezse zaten amacına ulaşmamış olur. Zaten Kanadoğlu da bu fikir yelpazesinin adete tetikçisi olarak, 'Bu da Şemdinli'ye benzer, savcılar da tanrıların gazabına uğrar.' şeklinde yakıştırma yapıyor. Bu hiçbir şekilde hukuki düşünceyle bağdaşacak bir açıklama değil. Kanadoğlu TCK 288. maddeye göre adil yargılama ve etkileme suçu işlemektedir.

Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Halil Doğan: Yoksa bir yerlerden bilgi mi alıyor?

Bu açıklamalar savcılar üzerinde baskı kurma ve sindirmeye yöneliktir. Savcı Ferhat Sarıkaya görevini yaptığı için cezaya maruz kaldı. Şimdi de Zekeriya Öz hakkında medya üzerinden bir linç kampanyası yapılmakta ve sindirilmek istenmekte. Ergenekon çetesinin daha derinlere inilmesinden korkuluyor. Kanadoğlu, Türkiye üzerinde çok kehanette bulunuyor. Acaba bunlar kehanet mi yoksa bir yerlerden bilgi mi alıyor? Bunu soruşturmak lazım.
 
zaman



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,741 µs