En Sıcak Konular

Selçuk 40 yıllık acısını ilk kez açıkladı

15 Nisan 2008 18:10 tsi
Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, hukuk adamı olarak 40 yıllık meslek hayatında tanık olduğu acı gerçeği ilk kez açıkladı.

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, ''40 yıllık meslek yaşamımda hep şunu yaşadım. Hukuktan anlayanlar benden akıl sordu, hiç anlamayanlar hep akıl verdi bana. Ve bunun acısını hep çektim'' dedi.

Selçuk, Rekabet Kurulu konferans salonunda, ''Özlenen Ve Yaşanan Hukuk'' konulu söyleşiye katıldı. Son zamanlarda kendisine sürekli, ''Türkiye'de hukuk neden bu kadar yoruma tabi tutuluyor'' şeklinde sorular yöneltildiğini anlatan Selçuk, bunda bazı yasaların yetersiz olmasının rolü olduğunu söyledi.

Türkiye'nin akıl çağı ve aydınlanma dönemini yaşayamadığını ifade eden Selçuk, Türk toplumunun ''akıl yoğun değil duygu yoğun'' bir toplum olduğunu belirtti.

Son günlerde gündeme gelen Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesi ile ilgili tartışmalara da değinen Selçuk, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, TCK'nın 301. maddesi ile ilgili kovuşturma açma konusunda, ''Adalet Bakanlığının iznini aramak en doğru yaklaşım. Böyle bir organla donatılmamış cumhurbaşkanlığı makamı, kovuşturma aşamasında böyle bir yetkilendirmeyle donatılması, cumhurbaşkanlığı makamını çok zor durumda bırakabilir'' şeklindeki değerlendirmesini eleştirdi.

Türkiye'de bir çok kişinin yeterince incelemeden, okumadan ve araştırmadan hukuk konusunda görüş bildirdiğini ifade eden Selçuk, ''40 yıllık meslek yaşamımda hep şunu yaşadım. Hukuktan anlayanlar benden akıl sordu, hiç anlamayanlar hep akıl verdi bana. Ve bunun acısını hep çektim'' dedi.

Bazı suçların Türkiye Cumhuriyetini zor durumda bırakabileceğini ama savcıların ve yargıçların, ''bu ülke zor durumda kalabilir'' diye bir kaygısının olamayacağını ifade eden Selçuk, şöyle konuştu:

''Çünkü onlar siyasetçi değil. Onlar mevcut kanıtlara göre dava açmak zorundadır. Onun için denmiştir ki 'bazı suçlarda cumhuriyet savcısı dava açma eğiliminde ise ve açarsa devlet güç durumda olabilir. Bunu değerlendirmesi için konuyu bir devlet adamına verelim. Devlet adamı bunu hukuk açısından değil sadece kamu yararı, ülke yararı, devletin yararları açısından değerlendirsin ve desin ki izin veriyorum veya vermiyorum'. İşte bu takdir hakkına biz denetlenmesi olanaksız takdir hakkı deriz. Gerekçe gösterilmemesi gereken bir takdir hakkıdır. Kime verirseniz verin böyle bir yetkiyi kullandığı zaman gerekçe göstermeyecektir. İzin yetkisinin varlık nedeni budur.''

Bu durumda izin yetkisinin hangi merciye verilirse verilsin ceza hukukunu bilmesi gereken bir uzmana ihtiyaç olmadığını ifade eden Selçuk, şöyle devam etti:

''Meclis başkanı bir de 'uzman gerekir' diyor. Hiç alakası yok. Çünkü izin yetkisinin varlık nedenini bilmiyor. Ve arkasından 'Adalet Bakanlığına verilmelidir' diyor. Kuruma verilmesini düşünüyor. Kuruma değil kişiye verilecektir ve bir devlet adamına verilecektir. Bir cümlede kaç tane açık yakalıyorsunuz. Çünkü, eğer sayın başkan izin nedir, bunun mahiyeti nedir, varlık nedeni nedir diye inceledikten sonra görüşünü söyleseydi bu yanlışlığa düşmezdi.''

Konferansın ardından Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Selçuk'a plaket verdi.

AA



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs