emir | " /> emir | "/>

En Sıcak Konular

ABD'den Maliki'ye emir

15 Nisan 2008 17:50 tsi
ABD'den Maliki'ye emir İnsani yardımlardaki başarısıyla taban bulan Sadr hareketi, yerel seçimler öncesinde ABD'yi ürküttü

Direnişçi Şii lider Mukteda Sadr'a bağlı siyasi hareketin, savaş mağdurlarına sığınma, gıda, para yardımı gibi insani yardımlarda başarılı olması, yerel seçimler öncesi, ABD ve Irak hükümetinde ciddi endişelere yol açıyor.

Uluslararası Refugees International adlı insani yardım kuruluşunun yayımladığı rapor, Washington'daki endişeyi daha da ileri boyutlara taşıdı. Bu rapor sonrasında, ABD, Maliki hükümetinden Sadr ve diğer direnişçi hareketlere mensup milislerin, halk üzerindeki olumlu etkisini kırmasını istedi. Reuters'a göre, Maliki'nin geçen ay sonlarında Basra'da Mehdi Ordusu'na karşı başlattığı saldırı da, ABD'nin bu korku sonrasında verdiği emir yüzünden meydana geldi. Basra çatışmalarında yüzlerce kişi ölmüştü.

Refugees International'in raporuna göre, Sadr'ın Mehdi Ordusu milisleri, savaşın zor durumda bıraktığı Iraklıların gıda, sığınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılamada ön saflarda bulunuyor.

Mukteda Sadr'ın siyasi hareketi, bu organizasyonlarla, yerel seçimlerin de en büyük favorisi haline de geldi. İlk kez yerel seçimlere katılacak olan Sadr hareketinin, yardımseverlik konusunda Iraklılar arasında büyük bir popülerliğe sahip olması, ABD'nin de Maliki'ye 'Sadr'ı bitir' emrini vermesine yol açtı. Mehdi Ordusu, genel seçimde beraber hareket ettiği Başbakan Nuri Maliki'ye karşı, Ekim'de yapılacak yerel seçimde, rakip olacak

Sadr'a bağlı hareketin Lübnan'daki Hizbullah gibi hareket ettiğini savunan Refugees International, "Hizbullah benzeri bir sistemle, Şii Sadr hareketi kendini Irak'ta başlıca grup haline getirdi. Bu sürdürülebilir programla, Sadr hareketi, yüzbinlerce kişiye sığınma, gıda ve diğer katkılar sağlıyor" ifadesini kullandı.

Sadr hareketinin evlerini terketmek zorunda kalan Iraklı aileleri ücret almadan yeni evlere yerleştirdiğini de kaydeden Refugees International, "Milisler para yardımı, gıda, ısınma ve yemeklik yağ da sağlıyor. Sadece yardım faaliyetleri ile de sınırlı kalmıyorlar, bu yolla harekete yeni elemanlar da kazandırıyorlar" diyor.

Siyasi uzmanlara göre, Irak'ın güneyindeki 9 eyaletin kontrolü, Irak Yüksek İslam Konseyi'nin elinde. Ancak halk tabanında Sadr hareketi kadar desteğe sahip olmayan Irak Yüksek İslam Konseyi'nin seçimlerde Mukteda Sadr karşısında büyük bir yenilgiye uğraması kaçınılmaz.

Dünya bülteni



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,523 µs