En Sıcak Konular

İtalya’da Berlusconi'yle yeni faşist dönem başlıyor

15 Nisan 2008 17:34 tsi
İtalya’da Berlusconi'yle yeni faşist dönem başlıyor İtalya'nın sıradışı başbakanı Berlusconi, 71 yaşında, estetik ameliyat yaptırıp, saç ektirdiğini kabul ediyor, kendisini İsa'ya benzetiyor

İtalya'da üçüncü kez başbakanlık görevini üstlenecek olan Silvio Berlusconi, ülkenin en zengin işadamı. Genel seçime Özgür Halk Partisi (Partito della Liberta) adındaki sağ partiler koalisyonunun başında giren Berlusconi, yaklaşık iki yıllık bir aradan sonra Başbakanlığa dönüyor.

Berlusconi, Mayıs 2006'da düzenlenen genel seçimi kaybettiğini kabul etmeye uzun süre yanaşmamıştı.

İktidarı kendisinden devralan Romano Prodi hükümetinin, geçen Ocak'taki güven oylamasını az farkla kaybetmesi üzerine de uzlaşma formüllerini reddedip, erken seçimde ısrar etmişti. Bu tavrı seçimden kârlı çıkacağı beklentisiyle açıklanıyordu.

MİLYARDER İŞADAMI

Başta medya, reklam, sigorta, inşaat ve gıda olmak üzere geniş bir alanda faaliyet gösteren bir şirketler grubunun başkanı olan Berlusconi'nin şahsi servetinin 12 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Berlusconi ayrıca AC Milan futbol takımının da sahibi. Daha önceki partisinin adı olan Forza İtalia'nın (Haydi İtalya) kaynağı da, aslında takımının taraftarlarının sıkça kullandığı bir tezahürat.

71 YAŞINDA, ESTETİK AMELİYATLI

Popülist bir siyasetçi olarak tanımlanan 71 yaşındaki Berlusconi, muhalifleri tarafından gösterişe düşkünlüğü yüzünden eleştiriliyor.

Estetik ameliyat yaptırıp, saç ektirdiğini kabul eden Berlusconi, medyaya sık sık yanık teni, bandanaları ve güneş gözlükleri ile yansıyor.

KENDİSİNİ İSA'YA BENZETİYOR

Kendisini İsa'ya benzetmesi, siyasi rakiplerinden 'yalancı ve budala' gibi ifadelerle söz etmekten kaçınmaması ve Avrupa Parlamentosu'nda Yahudi bir milletvekilini Nazilikle suçlayarak siyasi kriz doğurması, son yıllarda adının tartışmalarla anılmasına yol açan olaylardan sadece birkaçı.

Berlusconi'nin eleştirilmesine yol açan asıl konu ise, siyasi konumunu şahsı ve şirketlerinin çıkarı için kullandığı şeklindeki suçlamalar.

KOMEDYENLERE SANSÜR

Örneğin, Berlusconi ülkenin en büyük üç özel televizyonunun, en büyük gazetesinin ve en büyük yayınevinin sahibi.

2006 seçimleri öncesinde, iktidarda bulunmasının etkisiyle iki kamu televizyonunu da yönlendirerek yanlı yayınlar yaptırmakla itham ediliyor.

Muhalifleri, bu dönemde Berlusconi'yi yeren komedyenlerin ekrana çıkamadığını vurguluyor.

Tüm bu tartışmalara rağmen Berlusconi, 2001 Haziran-2006 Mayıs arasındaki ikinci başbakanlık dönemi ile, İkinci Dünya Savaşı ve Faşist yönetimin son bulmasından bu yana İtalya'nın en uzun süre iktidarda kalan başbakanı unvanına sahip.

SOL KOALİSYONU AZ FARKLA GEÇTİ

1936'da Milano'da doğan Berlusconi hukuk eğitimi aldıktan sonra pazarlama ve inşaat alanında ticarete atıldı. Siyasi hayatı ise 1993'te Forza İtalia partisini kurmasıyla başladı.

1994'teki Başbakanlığı sadece yedi ay sürdü; yolsuzluk suçlamaları, protesto gösterileri ve siyasi müttefikleri ile yaşanan anlaşmazlıklar ardından sona erdi.

2001 Haziran ayında bürokrasiyi hantallıktan kurtarmak ve vergileri azaltmak vaadiyle başbakanlık görevine gelen Berlusconi'nin sağ görüşlü Forza Italia Partisi, Ulusal İttifak ve Kuzey Birliği ile birlikte koalisyon kurdu.

Ancak 2006 Mayıs'ındaki genel seçimi Romano Prodi liderliğindeki sol koalisyon karşısında az farkla kaybetti.

YOLSUZLUKTAN YARGILANAN İLK BAŞBAKAN

Berlusconi 1980'lerdeki iş bağlantılarına ilişkin yolsuzluk suçlamalarını reddedip, yargının başını çektiği siyasi amaçlı bir cadı avının kurbanı olduğunu savunsa da 2003 yazında yolsuzluk suçlamasıyla mahkeme önüne çıkan ilk İtalya başbakanı oldu.

Bu dönemde çıkarılan ve sonradan Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen bir yasanın başbakan ve bazı devlet görevlilerine yargı muafiyeti sağlaması uzun süre tartışıldı.

Zimmete para geçirme, vergi kaçırma, hesaplarda sahtecilik ve rüşvet suçlamalarıyla altı kez dava edilen Berlusconi hakkında, onanmış mahkumiyet kararı bulunmuyor.

Silvio Berlusconi bazı davalarda aklandı; bazı mahkumiyet kararları üst mahkemelerce bozuldu; bazı davalar da zaman aşımına uğradı.

Son olarak hakkındaki bir sahtecilik davası, kampanya sürecini etkilememesi için Şubat ayında askıya alındı.

İTALYA'DA NEO-FAŞİST HÜKÜMET

İngiliz Guardian gazetesine göre, İtalya'da son 14 yılın en sağcı hükümeti kurulacak. Gazete yeni hükümetin ılımlıları değil, Gianfranco Fini'nin, neo-faşist Ulusal İttifakı'nı içereceğine dikkat çekiyor. Guardian başyazısında ise Berlusconi'nin hükümeti kursa da yeterli güce sahip olmayacağını söylüyor. Gazete bu duruma gerekçe olarak, Berlusconi'nin, 1995'te ilk hükümetinin dağılmasına neden olan ancak küçük partiler arasında son seçimlerden en kârlı çıkan grup olan ayrılıkçı ve göçmen karşıtı Kuzey Ligi'nin desteğine muhtaç olmasını gösteriyor.

Guardian'a göre İtalya'nın sorunları bir gün belki de o kadar ciddileşecek ki, sağ ve sol partiler bir ulusal birlik hükümeti kurmak zorunda kalacaklar.

Benzer görüşleri savunan Independent da, Silvio Berlusconi'nin neo-faşist müttefiki sayesinde yeniden iktidara geldiği kanısında.

Independent, hükümeti en çok etkileyebilecek koalisyon ortağı olarak gördüğü Kuzey Ligi'nin yükselişinde, Romen göçmenlerin sayısındaki artışın rol oynadığını belirtiyor. Gazete başyazısında ise daha da tehlikeli gördüğü bir ihtimalden söz etmiş:

"Belki Silvio Berlusconi artık değişecek. Fakat eğer değişmezse, İtalya beş yıl daha gerileyecek. Ancak daha da kötüsü eğer ona yakın bazı çevrelerden gelen haberler doğruysa, Silvio Berlusconi bu beş yıl sonrası yedi yıl da cumhurbaşkanı olmak istiyor. Umarız işte bu asla olmaz!"

CUMA GÜNÜ DURUŞMASI VAR

Daily Telegraph ise İtalya'da bazı şeylerin hiç değişmediğini; dün başbakan seçilen Silvio Berlusconi'nin yargılandığı davanın cuma günü Milano'da süreceğini yazmış.

Silvio Berlusconi, İngiltere'de 2012 olimpiyatlarının organizasyonundan sorumlu bakan yardımcısı Tessa Jowell'ın eski eşi İngiliz avukat David Mills'e rüşvet vermekle suçlanıyor.

Savcılara göre 600 bin dolarlık ödeme, Mills'in 1990'lı yıllarda Berlusconi aleyhindeki iki ayrı davada verdiği olumlu ifadelerin ödülü.

Başyazısındaysa İtalya için "Avrupa'nın hasta adamı" ifadesini kullanmış Daily Telegraph... İtalya'da son 63 yılda kurulacak 62. hükümetin, ülkenin ekonomik sorunlarına çözüm bulacağı yönünde çok az umut olduğunu da eklemiş.

BBC / NTVMSNBC



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,748 µs