6 uyarı | " /> 6 uyarı | "/>

En Sıcak Konular

Kalp krizini önlemek için 6 uyarı

15 Nisan 2008 17:01 tsi
Kalp krizini önlemek için 6 uyarı Hiçbir sorun olmasa bile her insanın kalp krizi geçirme riski olduğunu vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener kalp krizi riskini yüzde 50 azaltan 6 basit önlemi açıkladı. İştr 6 basit uyarı;

Mutluluk kriz oranını azaltan etkenlerden sadece biri.
 

Hiçbir sorun olmasa bile her insanın kalp krizi geçirme riski olduğunu vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener kalp krizi riskini yüzde 50 azaltan 6 basit önlemi açıkladı.Türkiye'de ve dünyada insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunları arasında gelen kalp krizi riski, 6 basit önlemle yarı yarıya azaltılabiliyor.

Özel Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Deniz Şener bu ciddi sorunun üstesinden gelmenin basit formüllerini verdi. Şener: "Kişilik yapısı üzülmeye meyilli insanlar kendisi dışında çevresinde gelişen olaylara ve insanların yaşadıklarına hassaslıkla yaklaşabilir. Sürekli kederlenebilir ve olayları kendine dert edinebilir. Günlük yaşantıda bunun dışına çıkabilmek çok önemli. Çevredeki olayların etkisi altında kalmak ve onlar için kederlenmek, kalbe çok zararlı. Çünkü kişinin sürekli kendini memnun ve mutlu edecek bir şeyler bulması, kalp krizi geçirme riskini düşürmektedir" uyarısında bulundu.

ÖĞLE UYKUSUNA YATIN

Öğle saatlerinde veya hemen sonrasında bir saatlik uykunun kalbi dinlendireceğini ve stresi alacağını aktaran Şener, "Öğle uykusu uyuyanların uyumayanlara göre kalp krizi geçirme risk yarı yarıya düşmektedir. Çünkü, uykuda beden ile birlikte ruhsal dinlenme de vardır. Fizik olarak uykusuzluğa dayanılabilir ama ruhsal olarak dayanmak mümkün değildir. Ruhsal gerilim de vücutta zararlı hormonların salgılanmasına neden olur, bu da kalp krizi riskini tetikler" dedi.

MUTLU ÇİFTLER DAHA ŞANSLI

Çağımızın en büyük sorunlarından birisi olan mutsuz evlilik kalbe de iyi gelmiyor. Evlilikleri mutsuz olan çiftlerin yaşamları ve metabolizmaları mutsuz ortamdan olumsuz etkileniyor. Evli olmanın toplumda kabul görme anlamına geldiği için evli çiftlerin toplumda sosyal barışı yakaladığına dikkat çeken Şener, bunun da çiftleri stresten uzaklaştırdığına dikkat çekti. Mutlu bir evlilik ve düzenli yaşamın kişilerin kafasındaki birçok soru işaretini kaldırdığına işaret eden Şener, "Düzenli ve mutlu bir evlilik, kalp krizi riskini düşürmektedir. Bekar insanların konsantrasyonları dağınık olur. Sosyal açıdan da toplum tarafından kabul görmedikleri için büyük bir stres altına girerler. Bu stres de kalp krizi riskini tetiklemektedir" şeklinde konuştu.

GÜLMEK KALBE İYİ GELİYOR

Mutlu bir kalbin aynı zamanda sağlıklı bir kalp olduğunun da altını çizen Dr. Deniz Şener, gülmenin kalbe zararlı stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olduğunu ve bu sayede kalbe zararlı faktörlerin de ortadan kalkacağını dile getirdi.

MÜMKÜNSE STRESTEN KAÇIN

Modern hayatın en büyük sorunları ve birçok hastalığın kaynağı olarak gösterilen stres kalp için de en büyük tehditlerden birini oluşturuyor. Stresin yanında hareketsiz bir yaşam tarzı eklenince kalp krizi riski daha da artıyor. Dünyanın birçok yerinde sivil toplum örgütleri düzenledikleri kampanyalarla insanları daha hareketli bir yaşama davet ediyor.

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANMAYIN

Kalp damarlarındaki pıhtılaşma riskini artıran doğum kontrol hapları, kalp krizini tetikliyor. Ayrıca kalp damarlarında başlayan pıhtılaşmanın akciğer ve beyne oluşma riski ortaya çıkıyor. Zorunlu olmadıkça doğum kontrol hapı kullanılmaması uyarısında bulunan Uzman Doktor Deniz Şener, "Doğum kontrol hapı kullanımı, kalp damarlarında pıhtılaşma meyilini artırmaktadır. Bu pıhtının damarların dışında akciğerlerde ve beyinde oluşma riski de çok yüksektir. Doğum kontrol hapını çok büyük bir mecburiyet yoksa kullanmamakta yarar vardır" diye konuştu.

MASA BAŞINDA BİLE SPOR YAPIN

Sürekli masa başında olan insanların da kalp krizine yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirten Şener, "Bu kişilerin öncelikle masa başından kalkmaları gerekir. Hareketsiz olarak 2 saati masa başında geçirmek ciddi bir kalp krizi riski oluşturmaktadır. Günde 45 dakikalık yürüyüş yapmak çok önemlidir. Otururken yapılabilecek egzersizler de öyle. Bunlar; boyun çevirme, bacakları karna çekip uzatma, pedal hareketi yapma ve kolları arkaya doğru açarak germedir" diye konuştu.

bugün



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs