En Sıcak Konular

TOKİ'den 'müteahhiti batırdı' yanıtı

15 Nisan 2008 15:36 tsi
TOKİ, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün ''TOKİ rekabetinin müteahhiti batırdığı'' yönündeki sözlerine ilişkin açıklama yaptı. TOKİ yanıtı çalışma esaslarıyla verdi:

TOKİ, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün ''TOKİ rekabetinin müteahhiti batırdığı'' yönündeki sözlerine ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, sözkonusu açıklama ve yorumların ''eksik ve yanlış bilgilere dayandığı'' ifade edilerek, TOKİ'nin çalışma esasları hakkında bilgi verildi.
TOKİ'nin , konut seferberliği çalışmalarına başladığı dönemde, ''inşaat sektörünün can cekişmekte olduğu'' kaydedilen açıklamada, sektörün, 2005'ten itibaren yüzde 20'lik büyümeler gösterdiği, sektöre girdi sağlayan yaklaşık 30 sektörün de bundan olumlu etkilendiği ifade edildi.

TOKİ'nin piyasaya yaptığı bu olumlu canlanmaya bağlı olarak emlak sektörünün genişlediği, ev fiyatları ve kiraların belirli bir seviyeye ulaştığı, banka kredi faizlerinin düştüğü ve mortgage sektörünün hayata geçtiği belirtilen açıklamada, tüm bu gelişmelerin sektörde faaliyet gösteren ''irili ufaklı'' tüm firmalara, özellikle de müteahhitlere fayda sağladığı vurgulandı.
TOKİ'nin tüm inşaat uygulamalarını ihale yoluyla ve müteahhitler kanalıyla gerçekleştirdiği, bizatihi inşaat yapmadığı anımsatılan açıklamada, İdarenin, inşaat piyasasını ve bu sektörle ilgili her türlü iş yapan firmaları sürekli büyüten ve geliştiren bir işleve sahip olduğu ifade edildi.

Açıklamada, idarenin Türkiye'nin her yerinde konut ürettiği, bunun da ''Türkiye'nin her yerinde müteahhite iş, insanlara istihdam'' anlamına geldiği ve bu durumun ülke ekonomisini düşünenlere sıkıntı değil, mutluluk vermesi gerektiği belirtildi.

-''ŞEMSİYE KURUM''-

TOKİ'nin planlı kentleşme ve konut üretimine yönelik faaliyetlerini ''şemsiye kurum'' olarak gerçekleştirirken, konut inşaatı işinde disiplin ve koordinasyonu sağlayarak, kayıt dışı ekonomiyi önlediği belirtilen açıklamada, idare için en önemli kriterin yüklenicilerin işlerini iyi ve zamanında yapmaları olduğu kaydedildi.

TOKİ'nin çalışmalarının hiçbir aşamasında devlete yük olmadığı ve çalışmalarında sanıldığı gibi genel bütçeden pay almadığı ifade edilen açıklamada, aksine İdare'nin çalışmalarıyla artı değer üreterek, bunu ülke ekonomisine kazandırdığı belirtildi.

İdarenin uygulamalarında ruhsat harcı, yol katılım bedelleri ödediği ve vergilerden muaf olmadığı, kooperatifler için KDV muafiyeti olmasına rağmen TOKİ'nin KDV ödediğine dikkat çekilen açıklamada, ''Bu durumun avantaj mı, yoksa TOKİ aleyhine haksız rekabet ve dezavantaj mı olduğunun takdiri kamuoyunundur'' denildi.

-''TOKİ, KAR AMAÇLI BİR KURULUŞ DEĞİL''-

Açıklamada, TOKİ tarafından sadece konut üretilmediği, bunlarla birlikte 377 okul, 10 yurt ve pansiyon, 299 ticaret merkezi, 241 cami, 21 hastane ve 71 sağlık ocağının da yapıldığı anımsatıldı.

TOKİ'nin kar amaçlı bir kurum olmadığına işaret edilen açıklamada, idare ile ilgili en doğru ve güvenilir notu vatandaşın verdiği ifade edildi. Açıklamada, ''Vatandaşımızla aramızda oluşan karşılıklı güven duygusu başka söze gerek bırakmayacak açıklıktadır'' denildi.

TOKİ'nin yapımını başlattığı 305 bin konutun 260 bininin sosyal konut kapsamında inşa edildiği, sadece 45 bin konutun kaynak yaratmak üzere hayata geçirilen ''gelir paylaşım'' projeleri olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, TOKİ'nin sürdürdüğü bu faaliyetin mali portresinin yaklaşık 20 milyar YTL'yi bulduğuna dikkat çekildi.

-''İHALELER HERKESE AÇIK''-

Açıklamada, idarenin iş ihalelerinin herkese açık olduğu, aksi bir uygulamanın teknik ve yasal olarak mümkün olmadığı vurgulandı.

''TOKİ'nin işlerini yaptırdığı müteahhitlerle çok az kar marjıyla çalıştığı, ancak konutları çok yüksek bedellerle satışa sunduğu konusundaki görüşler gerçeği yansıtmamaktadır'' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''TOKİ uygulamalarında yüklenici seçimlere KİK'e göre, 'açık ihale' usulüyle yapılmakta, müteahhitler kendi kar marjlarını kendileri belirlemektedirler. Açık ihale sonucunda müteahhitler teklif vererek o işi almaktadır. Genelde çok düşük teklif veren ve iş yapmakta zorlanan müteahhitler olabilmektedir ancak bunların oranı yüzde 5-6 dolayındadır. Herkesi açık bir iş teklifinde beklenen, herhalde herkesin kendi hesabını ve bütçesini en iyi şekilde yapmasıdır.

Bizim kurumsal kanaatimiz, inşaat sektörünün sağlıklı işleyebilmesi ve ekonominin sürdürülebilir büyümesi için hangi sektörde olursa olsun kar marjlarının çok yüksek olmaması gerekir. Müteahhitlerimizin buna alışarak, 'düşük kar, sürekli iş, istikrarlı büyüme' mantığıyla hareket etmelerini beklemek, sosyal amaçla çalışan kurumumuzun tabi bir düşüncesidir.''

TOKİ'nin yaptığı konutların yapı denetim kontrolünden geçmesi gerektiğinden de bahsedildiği anımsatılan açıklamada, idarenin inşaatlarının çok daha aşamalı ve çapraz denetim sistemlerinden geçerek yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada, TOKİ'nin uygulumalarının, kendi bünyesindeki inşaat kontrol ekipleri, ihale yoluyla bedeli karşılığı müşavir firmalar, TOKİ bünyesinde kurulan İzleme ve Kabul Dairesi aracılığıyla kontrol edildiği bildirildi.

-''TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA''-

ATO Başkanı Sinan Aygün'ün açıklamasının, ''talihsiz'' bir açıklama olarak nitelendirildiği açıklamada, şöyle denildi:

''Tarafımızdan hayretle karşılanan açıklamada bir art niyet bulunduğuna inanmak istemiyoruz. İnanıyoruz ki idaremiz hakkında yapılan açıklama ve yorumlar yalnızca eksik ve yanlış bilgilenmelerden kaynaklanan açıklamalardır.

2003 yılından bu yana inşaat sektörümüze sadece atılım, büyüme, gelişme ve vizyon getiren TOKİ uygulamaları sektör ve müteahhitlerimiz için ancak bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Bilimsel ve modern gelişmelerin ışığı altında, alışılagelmiş kar marjlarını değil, reel ve sürdürülebilir ekonomideki göstergeleri izleyerek yapılacak çalışmaların, sektörümüze ve ülke insanımıza daha yararlı olacağına inanıyoruz. Aksi durumda ekonominin parlayan yıldızı olarak görülen inşaat sektörünün, sönen bir yıldız olma olma ihtimali belirebilir. Spekülasyon ve kime yarayacağı bilinmeyen retorikler yerine, şeffaf ve akılcı göstergelere itibar etmek hepimiz için daha iyi sonuçlar sağlayacaktır.

İdaremiz hakkında gösterilen bu hassasiyete müteşekkiriz. Ancak kamuoyunun yanlış bilgilere, düşüncelere sevk edilmesine göz yummamız da beklenmemelidir.''


AA
 



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs