En Sıcak Konular

Demirel'in rekoruna göz dikti

15 Nisan 2008 11:20 tsi
Demirel'in en fazla övündüğü konuların başında gelen 6 kere gidip 7 kere gelme rekoruna bir lider daha göz dikti.

İtalya'da dün ve önceki yapılan erken genel seçimler Merkez Sağ İttifak'ın açık bir zaferiyle sonuçlandı. Milyarder işadamı Silvio Berlusconi'nin liderligini yaptıgı Özgürlükler Halkı Partisi (PDL) ile Umberto Bossi'nin liderliğini yaptığı Kuzey İttifakı Partisi'nin (Lega Nord) oluşturdugu merkez sağ ittifak hem mecliste hem de senatoda net bir üstünlük ele geçirdi.

Roma Eski Belediye Başkanı Walter Veltroni'nin liderligini yaptıgı Demokratik Parti (PD) ile Temiz Eller Yargıcı Antonio di Pietro'nun liderligini yaptıgı İtalya'nın Degerleri Partisi'nin (İdV) oluşturdugu merkez sol ittifak ise sandıktan bekledigi sürpriz destegi bulamadı. Merkez sag ittifak en yakın rakibi merkez sol ittifaka yaklaşık yüzde 9'luk bir fark atarken Senato'da 38, Millet Meclisi'nde ise 101 sandalye fazlasıyla İtalya siyasi tarihinde pek sık görülmeyen bir zafere imza attı.

İtalya İçişleri Bakanlıgı seçimlere katılımın yüzde 80,4 oranında gerçekleştigini açıklarken bu oran 2006 yılı genel seçimlerine göre yüzde 2,9'luk bir düşüşü ifade ediyor. Bununla beraber seçimin gerçek galibi oy patlaması yaşayan Kuzey İttifakı Partisi ile oylarını ikiye katlayan İdV oldu. Yüzde 8,3 civarında oy alan Kuzey İttifakı Partisi seçimden en karlı çıkan parti olurken bu durum Kuzey İttifakı Partisi'nin merkez sag ittifakı içindeki agırlıgını ciddi arttırdı. Ayrılıkçı ve Avrupa Birligi (AB) karşıtı politikaları benimseyen Kuzey İttifakı Partisi'nin sag ittifak içinde "belirleyici" bir ortak haline gelmesi birçok kesimi haklı olarak endişeye sevkederken seçimlerde barajı aşamayarak parlamento dışı kalan radikal solun aldıgı şok yenilgi de birçok kesimi şaşırttı. Yeniden Komünist Yapılanma Partisi (PrC) lideri Fausto Bertinotti ve Sosyalist Parti (Ps) Lideri Enrico Bosselli alınan agır yenilgi sonrası hemen görevlerinden istifa etti.

Seçim sonuçlarından oldukça mutlu görünen Silvio Berlusconi 3. kez başbakanlık koltuguna oturmaya hazırlanırken seçim zaferinin ilan edilmesinin hemen ardından kamuoyuna yeni oluşturacagı hükümet ve öncelik verecegi konular hakkında açıklamalarda bulundu. Yeni kuracagı hükümetin 12 kişiden oluşacagını belirten Berlusconi kabinede 4 kadın bakanın olacagını ve yeni bakanları özellikle devletin işleyişini iyi bilen tecrübeli kişilerin arasından seçecegini söyledi. Berlusconi yeni hükümetinde AB Komiseri Franco Frattini'yi dışişleri bakanlıgına getirecegini, bir önceki hükümette de görev yapan Giulio Tremonti'nin de yeniden ekonomiden sorumlu bakan olacagını şimdiden kamuoyuna duyurdu. Berlusconi, hükümetinin el atacagı ilk problemlerin ise bir kangren haline gelmiş olan devlet havayolları şirketi Alitalia'nın yaşadıgı ekonomik kriz ile Napoli şehrinde yaşanan çöp skandalı oldugunu söyledi.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı son verilere göre, sandıklardaki oy sayımının neredeyse tümünün tamamlanmasının ardından partiler arasındaki oy dağılımı aşağıdaki şekilde gerçekleşti.

-MECLİS'TE BERLUSCONİ YÜZDE 47.04, VELTRONİ 38,06-

Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ ittifak (Özgürlükçü Parti, Kuzey Birliği Partisi, Özerklik Hareketi): 47,04

Walter Veltroni liderliğindeki merkez sol ittifak (Demokrat Parti, Değerler İtalyası Partisi): 38,06

Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği: 5,6

Gökkuşağı Solu: 3,11

-SENATO'DA BERLUSCONİ YÜZDE 47.32, VELTRONİ 38.13-

Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ ittifak (Özgürlükçü Parti, Kuzey Birliği Partisi, Özerklik Hareketi): 47,32

Walter Veltroni liderliğindeki merkez sol ittifak (Demokrat Parti, Değerler İtalyası Partisi): 38,13

Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği: 5,68

Gökkuşağı Solu: 3,2

Samanyolu



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,948 µs