En Sıcak Konular

ABD ile İran'ın kaçamak buluşmaları

15 Nisan 2008 10:26 tsi
ABD ile İran'ın kaçamak buluşmaları ABD ile İran arasında beş yıllık gizli görüşmeleri ortaya döküldü. Görüşmelerin odağında, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın tam destek verdiği nükleer çalışmalar var.

Bush yönetimi İran'a BM yaptırımı uygulatıp saldırı tehdidini de masada tutarken, Washington ile Tahran'ın önde gelen isimlerinin nükleer krize çözüm ve ikili ilişkileri geliştirme için beş yıldır gizli görüşme yürüttüğü ortaya çıktı. Independent gazetesi, eski Amerikalı diplomat ve uzmanlarla İran hükümetiyle bağlantılı akademisyen ve danışmanlar arasında gizli pazarlıklar yapıldığını yazdı.
ABD tarafından müzakerelerde yer alan üç etkili isimden biri eski diplomat Thomas Pickering'e göre, İran ve ABD toprakları dışanda farklı yerlerde gerçekleşen gizli toplantıları ABD-BM Derneği (UNA-USA) organize ediyordu. Hükümet temsilcileri doğrudan yer almasa da görüşmelerin seyri konusunda hem Washington hem Tahran yönetimleri bilgilendiriliyordu. Pickering, İranlı yetkililerin hükümetle bağlantılı kişiler olduklarını, Bush yönetiminin de girişimcilerin cesaretini kıracak tutum içinde olmadığını söyledi.


'İran'ın uranyum zenginleştirmesine izin'
Bush yönetiminin İran politikasının çıkmaza girmesi ve Tahran'ın BM yaptırımlarına meydan okumayı sürdürmesi nedeniyle harekete geçmeye karar verdiklerini belirten Pickering, gelecek toplantıları riske atmamak için ayrıntı vermedi. Pickering ile UNA-USA'nın başkanı William Luersve Jim Walsh'ın İran'la nükleer krize çözüm önerisi İran'ın kendi topraklarında uranyum zenginleştirme hakkının teslim edilmesine karşı nükleer silah üretmesinin önüne geçecek tedbirler öngörüyor: İran, BM Güvenlik Konseyi'nin de onaylayacağı anlaşmayı ihlal ederse üyler cezalandırıcı adımlar atar. Uranyum zeginleştirme ya da plutonyumu yeniden işlemeden men edilir. İran, Nükleer Silahsızlanma Anlaşması Ek Protokolü kapsamında sıkı denetimlere izin verir. Sadece hafif su reaktörü inşa eder.
Radikal



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs