tuhaf işler | " /> tuhaf işler | "/>

En Sıcak Konular

Darbe günlüklerinde tuhaf işler

15 Nisan 2008 10:23 tsi
Darbe günlüklerinde tuhaf işler  Darbe Günlükleri davasında hakim ve savcının söylediği sözler ve topu taca atmaları öyle enteresan bir hal aldı ki, "pes" dedirtti. İşte o ayrıntılar...

Derya Sazak/Milliyet

Darbe günlükleri

Nokta dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen “darbe günlükleri”yle ilgili davada beraat etti.
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nden çıkan kararın medya ve siyaset açısından iki sonucu oldu.

Basın özgürlüğü açısından sevindirici yönü, bir meslektaşımızın Türkiye'yi sarsan yayın nedeniyle beraat etmiş olmasıdır. Nokta dergisi, 29 Mart 2007 tarihli sayısında kod adı “Sarıkız” ve “Ayışığı” olan gizli hazırlığın “kanıtı” sayılabilecek belgeleri; 2003 ve 2004'te kuvvet komutanları düzeyinde yapılan darbe tartışmalarıyla ilgili günlükleri yayımlamıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün “ikna edilemediği” toplantıların eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in bilgisayarında kayıtlı olduğu öne sürülüyordu.
Nokta dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkında Özden'e “iftira ve hakaret”ten dava açıldı.

Savcının mütalaası, gazetecilik açısından “darbe girişimi”yle ilgili yayını doğrular nitelikteydi:

“Suça konu yazının görünür gerçeğe uygun olduğu, eylemin Anayasa'nın düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü düzenleyen maddeleri ve Basın Kanunu'nun basın özgürlüğünü düzenleyen maddeleri ile aynı kanunun haber kaynağını açıklamamayı düzenleyen maddesi kapsamında değerlendirilerek sanık hakkında beraat kararı verilmesi talep olunur.”

Darbeyle ilgili yayının savcı tarafından “görünür gerçeğe uygun” bulunması bugünkü ortamda hayli cesur bir tutum oluşturuyor. Yargıcın kararı ise topu taca atar nitelikte:

“Benim beraat gerekçem, savcının mütalaasında belirttiği 'görünür gerçeğe uygunluk' gerekçesinden farklı. Biz burada günlüklerin doğru olup olmadığını yargılamıyoruz. Biz, yayımlanan yazıda hakaret unsuru olup olmadığını araştırıyoruz.”

O arada, “darbe günlükleri”ne ilişkin bilgisayar disketleri (CD'ler) üzerinden yapılan tartışma da mahkemenin kararıyla yeni bir boyut kazanıyor.
Alper Görmüş ve avukatları, “Ergenekon” soruşturması bağlamında CD'leri önce Savcı Zekeriya Öz'e, ardından da Bakırköy 2. Asliye Mahkemesi'ne iletmişlerdi. Yargıç kararında, “Ben davada geçen CD'yi içindekiler el yazması yazılar zannettiğim için istetmiştim. Öyle olmadığını bilsem istetmezdim” diyor.
El yazısıyla bilgisayar günlüğü nasıl tutulur?!

Görmüş'ün avukatları şimdi “gerekçeyi temyiz”e hazırlanıyorlar.
Eğer darbe yayını “görünür gerçeğe uygunsa” emekli generalleri de yargılamak gerekmez mi? Türkiye bu hesaplaşmayı, Yunanistan'da, Şili'de, Arjantin'deki gibi 1980 sonrası 12 Eylülcülerle yapabilseydi bugün hâlâ darbelerden söz ediyor olmazdık.

 



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,817 µs