En Sıcak Konular

Tankların makyajı pahalıya patladı!

15 Nisan 2008 09:25 tsi
2007'nin sonunda bitmesi planlanan 170 tane M-60 tankının modernizasyonu 2009'a kalınca tankların maliyeti de üç kat arttı. İddiaya göre bir tankın maliyeti 1.5 milyon dolardan 4 milyon dolara çıktı.

Türkiye M-60 tanklarının modernizasyonu projesini 2000 yılında İsrail'in İMİ firmasına verdi. 170 tankın modernizasyonun 2003 yılı sonunda bitirilmesi gerekiyordu. Yenilenen sözleşmeye göre 170 tankın mo-dernizasyonunun 2007 yılı sonunda tamamlanması planlandı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 170 tankın modernizasyonunun 2009 yılı sonunda tamamlanacağını açıkladı. 1.5 milyon dolara moder-nizasyonu yapılması gereken bir tankın maliyetinin ise 4 milyon dolara çıktığı iddia ediliyor.

MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi, M-60 tanklarının modernizasyonunun gecikmesini Meclis gündemine taşıdı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, yazılı soru önergesine verdiği cevapta M-60 tanklarının modernizas- yonunun geciktiğini doğruladı.


EKİM 2009'A KALDI

2003 yılında tamamlanması gereken tank modernizasyonu projesinin 2009 yılı Ekim ayına kaldığını açıklayan Gönül, “Bu zamana kadar modernizasyonu tamamlanan 10 adet tankın Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslimatı gerçekleştirilmiştir. Toplam 170 adet tankın Ekim 2009'a kadar modernizasyonunun tamamlanması öngörülmektedir. İlk tank 2007 yılında envantere alınmıştır. Son tankın Eylül 2009 ayı içerisinde envantere alınması planlanmaktadır” dedi.


İMİ'YE CEZA KESİLDİ

Tank modernizasyonu projesinin gecikmesiyleilgili olarak Gönül, “Ülkemiz tarafından ve İMİ firmasından kaynaklanan muhtelif nedenlerden ötürü projede oluşan gecikmelerin aşılabilmesi için, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İMİ firması arasında sözleşme değişiklikleri imzalanmıştır.

Ayrıca İMİ firmasından kaynaklanan gecikmeler için gecikme cezası uygulanmıştır. Sözleşme değişiklikleri, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile koordine edilmek suretiyle, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nca yapılmaktadır” açıklaması yaptı.


MHP'li bakanın imzası var

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, soru önergesine verdiği cevapta M-60 tanklarının modernizasyonu projesinin altında Milli Savunma Bakanı olarak MHP'li Sabahattin Çakmakoğlu'nun bulunduğunun altını çizdi. Gönül, “Projeye ilişkin karar dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Millî Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu tarafından imzalanan Savunma Sanayi İcra Komitesi Kararı ile; envanterde bulunan 170 adet M60 A1 tanklarının modernize edilmesi ve millî imkanlarla tank üretebilmesi için gerekli teknolojinin kazanılması maksadıyla alınmıştır” dedi.

yenişafak



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,348 µs